Hlavní obsah
Názory a úvahy

Aktivisté z Manipulátoři.cz jsou pod palbou nepřátel liberální demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Útokům ze strany nepřátel liberální demokracie čelí factcheckerský aktivistický projekt Manipulátoři, který patří k pilířům našeho boje proti dezinformacím.

Článek

Projekt Manipulátoři patří k vlajkovým lodím ochrany liberální demokracie před dezinformacemi. Nebudeme zastírat, že se při svém factcheckingu často spletou a nezřídka jsou jejich zprávy v rozporu s fakty, nikdy však nemůžeme pochybovat o tom, že na každý problém nazírají ze správného úhlu a jejich pohled na konkrétní kauzy je z hlediska liberálně demokratických hodnot vždy správný.

Bohužel, množí se případy, kdy se lidé, o kterých Manipulátoři píší, brání soudně a nezdráhají se ani hrozit vymáháním vysokých částek jako odškodnění. Tomu, aby museli zakladatelé projektu vyplácet peníze dezinformátorům, naštěstí díky přepsání značky na jiný subjekt nedojde. Přesto je skandální, že k takovým žalobám vůbec může ve vyspělé demokracii dojít.

Tyto aktivistické organizace, místo aby se mohly soustředit na svou práci, tak musí reagovat na tyto útoky. Kromě Manipulátorů se to týká i organizace Čeští elfové a kauzy „Okamurou sdílená složenka na sociální dávky ve výši desítek tisíc korun“. Místo aby se Čeští elfové mohli soustředit na čerstvé kauzy, museli teď věnovat čas upravám svých starých článků a přepsat je. Ano, složenka se oproti původnímu tvrzení Český elfů ukázala nakonec jako pravá, ale to nemění nic na tom, že takové věci by se sdílet neměly, a je dobře, že Čeští elfové nenechají nikoho, kdo takové věci sdílí, v klidu.

Foto: Pokrokový euroobčan

obrázek elfové

Já se však nechci zabývat jednou konkrétní kauzou, ale spíše všeobecně ochranou aktivistických skupin proti žalobám a útokům ze strany našich nepřátel. Napadly mě hned dvě možnosti, jak aktivisty ochránit před soudy i před šikanou těch, kteří to s naší demokracií nemyslí dobře.

1. Zajištění financování ze strany státu

Je tristní, že necháváme aktivistické skupiny v demokratických zemí obcházet s žádostmi o financování soukromé subjekty. Aktivisté, kteří dělají spoustu důležité práce pro naši společnost (bez ohledu na to, zda se zabývají factcheckingem, ekologickým aktivismem či kampaněmi proti nenávisti) by měli být beze zbytku placeni státem. I proto, aby se mohli místo obcházení dárců naplno věnovat své činnosti. Stát, který je vykonavatelem zákonodárné, výkonné i soudní moci, už by pak dokázal prostřednictvím svých soudů své aktivisty nejen ochránit, ale zároveň tvrdě trestat ty, kteří by jim chtěli škodit.

2. Imunita pro aktivisty i novináře

Bylo by vhodné zamyslet se nad tím, zda by liberálně demokratičtí aktivisté nebo třeba i novináři ze seriózních médií neměli získat určitou imunitu. Prostě a jednoduše, aby po nich nebylo možné soudně cokoli vymáhat. To by jim značně rozvázalo ruce a mohli by být ve svém boji proti dezinformacím a nepřátelům liberální demokracie ještě důslednější.

Věřím, že naše společnost už je natolik vyspělá, aby těm, kteří to s ní myslí dobře, dokázala podobný typ ochrany poskytnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz