Hlavní obsah
Názory a úvahy

Občanská analýza: Proč vláda ztrácí důvěru? Já vám to, pane premiére, řeknu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vláda České republiky

Petr Fiala a jeho vláda to z mnoha objektivních důvodů nemá lehké, ale z pohledu obyčejného občana také dělá dost věcí, kterými si život dále komplikuje.

Podle nedávného průzkumu společnosti Kantar pro ČT by volby do sněmovny drtivě vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na 12 %. Vláda dělá nepopulární kroky, ale jediný důvod propadu preferencí to není.

Článek

Máme tady polovinu volebního období a podle posledního průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi (zveřejnil ho také iRozhlas) se zdá, že vláda začíná ztrácet půdu pod nohama. Hnutí ANO by získalo 33,5 % a drtivě by porazilo úplně všechny ostatní. ODS je sice podle tohoto průzkumu druhá, ale má pouze 12 %. Třetí je SPD (9,5 %) a přes pětiprocentní hranici by se dostali ještě Piráti, STAN a TOP 09. Lidovci jsou v tomto průzkumu na úrovni ČSSD s 3,5 % za hnutím Přísaha (4 %).

Nastal nejvyšší čas ptát se, proč tomu tak je. Ve volbách 2021 získala koalice SPOLU 27,79 %, po půlce volebního období je na výsledku 19,5 %. Voliče údajně ztrácí především ODS. Různí experti přináší odborná vysvětlení. Na Ukrajině (a teď už i v Izraeli) je válka, která nám naservírovala spoustu dalších problémů. Jako kdyby potíže po koronaviru nestačily. Lidé jsou vlivem vnějších okolností nespokojení a k dobré náladě jim nepřidají ani nepopulární opatření, která se udělat musí, protože se rozpočet absolutně vymknul kontrole. Expertů je ale všude v médiích spousta a jistě jich má mnoho k ruce i Petr Fiala. Možná by neuškodilo přidat i jeden pohled úplně obyčejného občana, který dříve volil právě ODS. Třeba vám to, pane premiére, pomůže k zisku ztracených voličů zpět. Bylo by to velmi žádoucí.

Blažek, víno, koks, superhrubá mzda

Důvod, proč jsem ODS v posledních volbách volil, byla primárně snaha dosáhnout nějaké změny. To, co tu předváděl Andrej Babiš a jeho přisluhovači v podobě paví královny Schillerové a Karla Havlíčka (zvaného Duracell), bylo něco příšerného. Právě pod jejich dohledem jsme promrhali všechna léta růstu, kdy se házely státní peníze z okna třeba zrovna proto, abychom dali jen tak důchodcům pět tisíc pro nic za nic. Během kovidu tu vládl regulérní chaos, do toho kauzy kolem Andreje Babiše a tak podobně. Bylo toho zkrátka moc. Nikdy dříve jsem výsledky voleb a paní Marcelu ve studiu ČT nesledoval tak moc, jako v roce 2021. Z vítězství koalice hnutí SPOLU jsem měl upřímnou radost. Konečně ten „bordel“ skončí.

První vystřízlivění obstaral diktátor Putin svým útokem na Ukrajinu, který v podstatě znamenal útok na celou Evropu. Nová vláda vstoupila do úřadu, který byl v naprostém rozkladu a válka do toho přinesla další obrovské komplikace. Každý alespoň trochu rozumný člověk tyto okolnosti chápe a je mu jasné, že když „opozice“ volá po zastropování úplně všeho jako v Maďarsko, je to pitomost. Když je něčeho málo, tak je to drahé a zlevní to až ve chvíli, když klesne poptávka. Myslím, že speciálně voliči ODS tomuto rozumí a nenechají se opít koblihou. Čas všeobecného blahobytu skončil (díky posílejte hnutí ANO), nastal čas se trochu uskrovnit. Důvody ztráty důvěry budou i jinde.

My, voliči SPOLU, jsme čekali stav, o kterém by prezident Pavel řekl, že to bude řád a klid. Klid nám sebral Putin, tak alespoň ten řád. Místo toho se začal řešit Hlubuček a jeho rozverné aktivity a kontakty. Ale to jsou Starostové, budiž. Nicméně to přineslo první pochybnosti do mé důvěry k této vládě. Opravdu to byla taková změna? Alespoň že Hlubuček v hnutí STAN nakonec skončil.

Mnohem větším problémem je pro mne, obyčejného občana, kauza kolem ministra Blažka. Už dříve jsem si nebyl jistý, co si mám o této postavě myslet. Současná vláda měla být také protivahou prezidentu Zemanovi a jeho veksláckému okolí. Teď se ukáže, že ministr za ODS se kamarádí s Nejedlým. A co víc, zřejmě si myslí, že voliči jsou nesvéprávní oslové, kterým postačí totálně trapná výmluva na bouřku. Jakože sranda. Jenže vtipné to není a ještě horší je, že se potom nic nedělo. Blažek dostal žlutou kartu a premiér prohlásil, že „všichni víme, co to znamená“. Ano, víme. Neznamená to vůbec nic.

A pak se nám tu rozjely kauzy v Brně. Vekslování s nějakými byty tamní primátorky, fotka s kokainem (nebo co to měla), znovu absurdně trapné vysvětlování a ve výsledku se zase nestalo nic. Speciálně tyhle dvě kauzy mne utvrdily v tom, že ODS se asi zas tak moc nezměnila a že tam tomu vládnou přesně takoví ti Blažkové, se kterými Petr Fiala z nějakého důvodu nic nedělá a oni si tam pojedou své pochybné kšefty a kšeftíky dál.

Ještě jsme nezmínili konsolidační balíček a blázinec kolem tichého vína. Daně je potřeba zvyšovat, ale víno je najednou kultura (kam se asi člověk schová před bouřkou), takže to se danit nebude. Že by se zdražilo? No a co, je to „chlast“, je to alkohol. Jestli bude flaška stát 100, nebo 150 Kč, je přece úplně jedno. Tak si jednou za týden připlatím. Aha, vy to pijete každý den, tak by vás to v peněžence bolelo. A nechcete se jít radši léčit? Humbuk, co tento záměr vzbudil, jsem absolutně nepochopil a už vůbec jsem nepochopil, že tomu vláda ustoupila. Je to drobnost, ale byl to další negativní signál, ze kterého jsem si odnesl to, že rozpočtově odpovědná vláda má kolem sebe kamarádíčky, kteří v případě potřeby prosadí svou. A znovu to vysvětlování kolem. Vždyť je to tak trapné.

Máme tam ještě něco dalšího? Ano, ještě to dnes už skoro zapomenuté zrušení superhrubé mzdy. Možná bohulibý záměr, výsledek katastrofický. Alespoň pro státní rozpočet. Všichni, ale úplně všichni, dnes říkají, že to byla chyba. Nechápu, proč rozpočtově odpovědná vláda v čele s ODS není schopna přijít a říci, že se stal omyl a prostě to musíme vrátit zpátky. Nedá se nic dělat, omlouváme se. Místo toho se vymýšlí tisíc jiných opatření. Ve výsledku je to přece úplně jedno. Když se peníze od občanů nevyberou přes mzdy, tak se vyberou jinými cestami. Ale vyberou se, protože se vybrat musí, rozpočet je neudržitelný. Jen to stojí spoustu času, spoustu práce různých úředníků a je to všechno takové rozblemcané. A hlavně je kolem toho zase tisíc hodně zvláštních vysvětlení.

Už ty průzkumy berte vážně

Současná vláda dělá docela dost pozitivních věcí a někteří ministři odvádějí alespoň podle mého obyčejně-občanského mínění velmi dobrou práci. Třeba ministr Kupka, Síkela nebo Lipavský. Jenže kladné body kazí poměrně hodně kauz zejména kolem ODS. A navíc mám pocit, že se tam zametá všechno pod koberec. Každý dostane žlutou kartu, slušně za ní poděkuje a paní Vaňková si s ní rovnou urovná bílý prášek do lajny na svém mobilu. Tito lidé už dávno v ODS být nemají. Kvůli řešení hloupých kazu a poslouchání trapných výmluv, které z voličů dělají akorát hlupáky, jsme tuhle vládu nevolili.

Vláda má ještě dva roky a za ty dva roky by měla hodně zapracovat na získání ztracených voličů zpět. To se ale nestane tím, že budou vládní politici říkat „to jsou jenom průzkumy, ty nejsou úplně vypovídající“. Ne, tyhle průzkumy už by pro vás, vážený premiére, měly znamenat budíček. Neberte to na lehkou váhu. Tahle „analýza“ budiž důkazem, že s vládou a zejména pak s ODS už jsou dnes skutečně nespokojení i její vlastní voliči. Pokud další volby vyhraje ANO a půjde vládnout třeba s SPD, pak to bude pro ČR opravdová katastrofa. Říkám to nerad, ale pokud se to opravdu stane, svůj díl viny na tom ponese i tato vláda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz