Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam pes (ne)smí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Jsou místa, kam pes nesmí, a ještě další, kde by majitel mohl zaplatit pokutu.

Na jedné vesnické hospodě jsem viděl připevněno úvaziště pro psy. Hlavou mi bleskla vzpomínka na dávné časy, kdy si podobně uvazovali kovbojové svoje oře. Ale jinde bývá jinak…

Článek

Někteří lidé by mohli být považováni za milovníky zvířat. Svoje mazlíčky si s sebou berou a/nebo vodí i na místa, kam by nemuseli a kam by zřejmě ani neměli chodit. Konkrétním příkladem je pobočka místního supermarketu, lékařská ordinace a čekárna, pokud ovšem nejde o místo s cedulí MVDr. Ještě mě napadá hotel a restaurace. Jenže časy se postupně mění. Tolerance ke psům v ubytovacích zařízeních roste. Vlastníci pochopili, že jde o další zdroj příjmů. A o nové klienty. Sám jsem na hotelu na horách potkal pána s pěti psy. A prý je zde již poněkolikáté. Cena nijak nízká.

Na jedné vesnické hospodě jsem viděl připevněno úvaziště pro psy. Hlavou mi bleskla vzpomínka na dávné časy, kdy jsem hodiny a hodiny věnoval četbě knih, ponejvíce dobrodružným a cestopisným příběhům. Mezi časté se řadily aktivity kovbojů. Právě oni přijížděli z pastvin a z jiných míst ke svým saloonům, uvazovali u nich koně a pouštěli se do víru diskutování a popíjení. Leckdo i střelbě! Jejich zvířecí miláčkové museli zůstat venku. Podobně v oné obci. Majitel vyvěsil ceduli ve znění „Vím, že svoje pejsky máte rádi, ale jiní návštěvníci nikoli, proto s nimi dovnitř nechoďte“. Jasné a výstižné.

Osobně s omezením souhlasím. Prostor pro jídlo a pití je pro lidi a nikoli pro zvířata. Nemusíte můj postoj podporovat. Já ho navíc podepřu nepříjemnou zkušeností. V zahraničí jsem s manželkou dorazil na večeři. Protože jsme nepočítali s variantou, že by u moře mohlo v létě pršet, neměli jsme s sebou deštníky. Z bungalovu se na jídlo docházelo do 1 km vzdálené restaurace. Onen úsek jsme spíše přeběhli. U stolu jsme čekali a postupně se sušili. Naštěstí i přes déšť panovaly ucházející teploty. Obsluha vázla, a tak jsme probírali různá témata, třeba jak jsme naletěli místnímu počasí. Zanedlouho nás vyrušil velký pes. Jeho velikost bych nepodceňoval. Je pravda, že leckomu se něco zdá větší, když ho zachvátí, a dokonce převálcuje strach. Věcně dodám, že hřbet psa se vlnil asi tak 3 - 4 cm nad stolem. Psisko dokráčelo přibližně do středu jídelny, zastavilo se a mohutně se oklepalo. Jeho psí spršky vydatně zasáhly asi tak 5 stolů vč. našeho. Ocitli jsme se v situaci - jako bez střechy. Že by nám více než mírně zapáchající pes předával důležitou informaci? Ještě že si obsluha dávala na čas. Myslím, že i jinak chutnou krmi bych s psí vodou konzumovat nechtěl.

Najdeme další místa, kam pes nesmí, myslím, že sem patří hrady, zámky, muzea, kina a divadla. Také dětská hřiště, části parků a zelené pruhy v některých městech. Zde narazíme na upozorňovací cedulky. Na rozdíl od předchozích let se mi zdá, že jsou docela respektovány. Asi vešlo do obecnějšího povědomí, že by majitel mohl zaplatit pokutu. Tak by ještě více narostly již tak nemalé výdaje na chlupaté miláčky - členy domácnosti. Nebo o peníze tolik nejde a lidé časem dospěli k vyšší úrovni slušnosti a ohleduplnosti? Jistě dobrý podnět do diskuse. Bylo by zajímavé sledovat, zda a jak velký rozdíl by se nacházel mezi jedinci se psy a bez nich. Jinak napsáno - kolik kdo uplatní sebe/kritičnosti a věcnosti.

A nyní něco ze zcela opačného soudku. Leckdo se možná bude divit, ale máme na světě země, kde psy a kočky bez potíží pouštějí do restaurací. V části lokalit míří ještě dále a výše! Dokonce pro ně mají připraveno menu a někdy jim ke stolečku přistrčí židličku. Zkusme trochu pokoušet svoji fantazii - dovedete si představit, jak sedíte ve vybraném podniku a vedle vás na židli posedává a/nebo polehává kocour? Vy si pochutnáváte a on občas také. Líně po vás hodí okem, aby spatřil stav. Klidně si na chvíli usne. Někteří z majitelů a majitelek si své miláčky přivedli, jiní je přinesli ve speciálních košících a nádobách. Vlastně se chlupáčci mají lépe než lidé, kteří museli vozidlo nechat na parkovišti a jít kus pěšky. Dělá se jim však dobře? Psi a kočky se nehýbou, tloustnou a klesá jejich původně dobrý zdravotní stav.

V závěru bych rád připomněl, že naše spekulace mohou zajít ještě o kus dále. Pokud popustíme uzdu svým myšlenkám a hlavně obrazotvornosti, napadne nás, že lidé mohou do restaurace dorazit také s ptáky, krysami, brouky, pavouky a možná i s hadem, aligátorem a s tygříkem či pumou. A ještě mě napadá prasátko - v posledních měsících a letech jeho oblíbenost závratně roste…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz