Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři si neustále na něco stěžují. Ti, co chodí do práce, by neměli brát důchod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Neustále kolem sebe čtu diskuze na téma senioři a jejich penze. Že si tito lidé stěžují na to, jak mají malé důchody a nevyžijí. Jenže pak slyším o tom, že si jedou na dovolenou do Vietnamu. Proč tedy ti, co chodí na HPP do práce, berou důchod?

Článek

V posledních třech měsících se velkým tématem staly penze. Především senioři prý nemají peníze a v této těžké době musí živořit. Je pravda, že důchody některých lidí jsou opravdu směšné, ale zároveň si každý může přivydělávat a nemusí sedět doma. Tím myslím především lidi nad 65 +, kteří jsou ještě schopní a využívají všech výhod, a to i přesto, že tak nemohoucí zase nejsou. Například v MHD mají téměř v každém městě nad 65 let jízdné zdarma. A proč? Většina těchto seniorů si může krásně přivydělat peníze na brigádě, někteří ani do důchodu neodešli a jsou stále ve svém zaměstnání. Nevím proč by takoví lidé měli čerpat výhody a mít něco zadarmo. Jsou zde lidé, kteří jsou na tom mnohem hůř a přivydělat si nemohou ani korunu. Vše má své ale… A to i důchody dnešních penzistů.

Na jídlo nemají, na dovolenou ano

Dnes mě v České televizi zaujala reportáž o tom, jak jsou oblíbené zahraniční dovolené. Kvůli vytíženosti letecké dopravy se dokonce posílily i některé lety. Ale proč to píšu? Protože například na dovolené v Thajsku a Vietnamu byly téměř samý senioři. Ano, opravdu. Jedna seniorka, která si užívala krásy Vietnamu v hotelovém bazénu uvedla, jak je to krásné, a že by v tom chladném počasí v Česku být nechtěla. Chválila si služby hotelu, uvedla, že si zaplatila all inclusive balíček a nemůže si stěžovat.

Další reportáž byla ze Srí Lanky a Thajska. I zde byli na dovolené senioři. Jeden z nich uvedl, že velmi často využívá plážový bar a má se skvěle. Upřímně by mě zajímalo, kde na to tito lidé vezmou peníze, když si neustále stěžují na to, že nemají na obživu? Například dovolená ve Vietnamu, v té nejznámější destinaci PHU QUOC, odkud byla reportáž pořízena, vyjde na jednu osobu na 44 203-, v rámci All inclusive balíčku. To je jeden měsíční plat rodiny, pro seniora minimálně tři měsíční penze. Tito lidé tvrdí, že nemají peníze na jídlo, energie a léky, ale dovolená ve Vietnamu je zcela běžná? A ostatní dovolené jsou na tom cenově stejně.

Kdo chodí do práce, ať nebere důchod

Jak to tedy s dnešními seniory je? Nemělo by to být tak, že lidé, kteří jsou stále zaměstnaní na hlavní pracovní poměr by žádný důchod pobírat neměli? Za mě je to velmi nespravedlivé, že si vydělávají tolik peněz a ještě pobírají důchod, když jsou tady poté senioři, kteří opravdu nemají peníze ani na životně důležité léky a bojí se toho, jaké vyúčtování jim každý měsíc přijde. Nejhorší na tom je fakt, že tito lidé, kteří dosáhli důchodového věku a neustále se drží na své zahřáté židli, následně zabírají místo mladým lidem, kteří potřebují získat zkušenosti a praxi.

Poté se na úřadu práce ocitají i vzdělaní lidé, kteří nemohou sehnat práci jen proto, že všude sedí senioři, které nikdo neposlal do důchodu. Správně si myslím, že kdo dosáhl důchodového věku, by měl dostat výpověď. Pokud si chce přivydělat, ať si sedne v Kauflandu na pokladnu. Jedině tím uvolní místo mladým lidem, kteří potřebují práci a praxi zároveň.

Zdroj: Názor autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz