Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jakou českou knihu pořídit pod stromeček?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Frauke Riether/Pixabay.com

Vánoční dárek

Vánoce se kvapem blíží a každý hledá zaručený tip na krásný a smysluplný dárek, kterým může být třeba kniha. A pokud se neorientujete v současné nabídce knihkupectví, přicházím s tipy. Dnes se společně zaměříme na knihy českých autorů a autorek.

Článek

Každý den na pulty knihkupectví míří jedna novinka za druhou. A knih českých autorů a autorek mezi nimi není zrovna málo. A protože bychom české autory měli podporovat, určitě nesáhnete vedle, pokud pod stromeček vyberete nějakou českou knihu. Pro toho, kdo se v nabídce nových českých knih neorientuje, přináším deset letošních tipů, ze kterých si může vybrat. Snažila jsem se vybírat mezi knihami, o kterých se mluvilo na můj vkus málo, ale vaši pozornost si určitě zaslouží. Takže jestli nechcete kupovat dalšího Hartla nebo Mornštajnovou, přináším nové tipy.

Petra Klabouchová - U severní zdi

Podle mě nejlepší kniha letošního roku, kterou by si měl rozhodně přečíst úplně každý. Kniha U severní zdi je pojmenována podle místa Ďáblického hřbitova, kde v neoznačených hrobech končili ti, co se znelíbili minulému režimu. A bohužel to někdy byly i děti pár minut či dní staré. Jedinou jejich vinou bylo to, že se narodily politickým vězeňkyním. I to stačilo, aby se o ně nikdo po porodu nepostaral a ony tak prohrály boj o svůj život. A další z nich končily navždy odtržené od své biologické rodiny u lampasáků a prominentů strany. Některé možná i v zahraničí. Petra Klabouchová se rozhodla ve své knize dát hlas násilně umlčeným obětem politických procesů 50. let. Na necelých 350 stranách rozehrává příběhy plné utrpení a bezmoci a bezbřehého lidského zla. S každou další otočenou stranou ve čtenáři roste tíživý pocit a zároveň nemožnost knihu odložit. U severní zdi je nelehké čtení, ale doporučuju každému.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

U severní zdi

Lukáš Zárybnický - 1492: Dobytí Granady

Do konce 15. století byla část Pyrenejského poloostrova pod maurskou nadvládou. Žili zde, pokud ne v poklidu a příměří, tak alespoň ve stavu udržujícím status quo, pohromadě příslušníci tří náboženství - muslimové, židé a křesťané. To se ovšem počátkem roku 1492 změnilo, když padla poslední muslimská bašta Granada a celému Španělsku začala vládnout Isabela Kastilská s Františkem Aragonským. O tom, co vše pádu předcházelo a jak se žilo příslušníkům jednotlivých náboženství, vypráví kniha 1492: Dobytí Granady. 1492: Dobytí Granady se soustředí na osudy několika hlavních postav, popisuje jejich obyčejně neobyčejné životy. Skvěle vykresluje jejich charaktery a jejich motivace. Doporučuju každému milovníku historie.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

1492: Dobytí Granady

Miriam Bláhová - Příběh akvamarínu

Příběh akvamarínu je druhým románem Miriam Bláhové. Vypráví příběh mladé ženy Jasmíny, která by si chtěla najít práci. V její blízkosti se ocitnou dva muži - Oskar a Joachim, který pochází z roku 1836. Je to opravdu pravda? Může mu Jasmína věřit? Kniha má dvě časové linie a potkávají se v ní dva zcela odlišné světy. Doporučuju každé romantické duši.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Příběh akvamarínu

Jan Studnička, Tereza Kujová - Hodina Dějepichu

Knižní vydání oblíbeného českého podcastu, který se na dějepis dívá trochu jinýma očima. Protože dějiny nejsou jen suchopárná data, ale skrývá se za nimi i celá řada zajímavostí. A i ten sex dějinami pěkně zamíchal. Takže pokud se chcete dozvědět třeba, zda měl Hitler skutečně malý penis, nebo proč to všem nacistickým SS manům tak seklo, jak to opravdu bylo s rytíři či jak vznikly kondomy, tato kniha je pro vás to pravé ořechové. Nudit se rozhodně nebudete. Alespoň zjistíte, že i historie může být legrace. Pod stromeček se bude hodit každému, kdo si myslí, že už se z historie nic nového nemůže dozvědět.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Hodina Dějepichu

Lenka Poláčková - Věk přízraků

V knize Věk přízraků spisovatelky Lenky Poláčkové se ocitneme na sklonku 19. století v Olomouci. Mladičká služka Žofie se snaží plnit své povinnosti, ovšem její zaměstnavatelé po ní chtějí více, než jen vařit kávu a prát prádlo. Dozví se, že Žofie je médium a spiritismus je zrovna ve vrcholné módě. A protože se o její nadání zajímá i její dávná dětská láska, ona se zaplete se silami, kterým se chtěla dávno vyhnout. Příběh plný lásky, tajemství a záhad se bude určitě líbit každému, kdo má rád Olomouc a touží se dozvědět, jak se tam dříve žilo. Ale kniha jistě potěší i každého milovníka tajemství a fantasy literatury.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Věk přízraků

Karel Čapek - Válka s mloky

Kniha, kterou českému čtenáři netřeba příliš představovat, protože patří mezi to nejlepší, co v české literatuře máme. Karel Čapek svůj světově proslulý román Válka s mloky napsal již v roce 1935, tak proč se dostal do letošního výběru? Nakladatelství Rybka publishers v letošním roce připravilo reedici tohoto románu v nádherné úpravě s ilustracemi Hanse Tichy. Toto nové vydání s nádhernou ořízkou bude ozdobou každé knihovny. Nehledě na to, že román nám má co říci i téměř sto let po svém vydání, protože varuje před hrozbou lidské lhostejnosti, fanatismu a touhy po moci. Doporučuju každému, obzvláště maturantům.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Válka s mloky

Nora Eckhartová - Kniha, kterou posypal hvězdný prach

Na sklonek 19. století nás zavede i kniha Nory Eckhartové s názvem Kniha, kterou posypal hvězdný prach. Je to to pravé ořechové nejen pro milovníky historie, staré Prahy, ale i knih. Protože právě knihy jsou středobodem celého vyprávění. Dva nakladatelé mezi sebou uzavřou sázku, kterému se podaří vydat zajímavější a úspěšnější knihu. A zprvu přátelské soupeření se začne zvrhávat v něco, co si ze začátku ani jeden nepřál.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Kniha, kterou posypal hvězdný prach

Veronika Opatřilová - Počkej na moře

Příběh o zakázané lásce, který se odehrává v 60. letech v Anglii. Mladý švédský student přijíždí studovat angličtinu a potkává staršího spisovatele. Oba mají tajemství a vzájemnou přitažlivost. A tak se není čemu divit, že mezi nimi propukne vášnivá milostná aféra, která je může oba zničit. Šedesátá léta totiž nebyla sexuálně uvolněná úplně pro každého. Kniha plná lásky, nejistot, mladické nerozvážnosti i prvních důležitých životních rozhodnutí bude to pravé pro každého mladého čtenáře.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Počkej na moře

Danka Štoflová - Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí

Kniha, která bývá často přirovnávaná k Vejci a já od Betty MacDonaldové, je knižní podobou blogu Danky Štoflové. S nadhledem v ní popisuje příběhy ze života indiánů kmene Čerokí, kteří žijí uprostřed hlubokých lesů v Severní Karolíně. A jak se s nimi, s jejich tradicemi a způsobem života zvládne popasovat české děvče. Poučné, a hlavně vtipné čtení, které zažene chmury a na tváři vykouzlí úsměv.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí

Silvie Lauder - V pasti pohlaví

V pasti pohlaví české novinářky Silvie Lauder by si měla přečíst každá Češka a každý Čech, bez ohledu na to, zda se cítí být feministkou/ femisnistou či nikoliv. Kniha by totiž mohla sloužit jako učebnice feminizmu v Čechách. Zamýšlí se nad palčivými problémy, které před každou ženou stojí a popisuje, jak jsme se k současnému stavu leckdy i neskryté diskriminace na základě genderu vůbec dostali. Silvia Lauder se tématem zabývá zeširoka, zevrubně, čerpá ze spousty kvalitní literatury, přes to je kniha velmi čtivě podaná a rozšiřuje obzory.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

V pasti pohlaví

Zaujala vás nějaká kniha a koupíte jí pod stromeček? Nebo byste chtěli tip na nějaký specifický žánr? Dejte vědět do komentářů. A pokud vás zajímají tipy na romantické knihy. Najdete je tady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz