Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy na knižní vánoční dárky - romantika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: OurWhisky Foundation/Pixaba.com

Kniha pod stromečkem vždy potěší (Ilustrační obrázek).

Vánoce se kvapem blíží a každý hledá zaručený tip na krásný a smysluplný dárek. Kniha nezklame nikdy, ale jakou vybrat? Ráda poradím. Jako první se spolu podíváme na romantiku.

Článek

Na českém knižním trhu se ročně objeví přes 14 000 nových titulů. A zorientovat se v knižní produkci je oříšek snad pro každého, i pro knihkupce, natož pro toho, kdo novinky nesleduje. Právě proto jsem pro vás vybrala 10 tipů na zamilované knihy, ze kterých si vybere určitě každý, kdo chce pod stromeček někomu věnovat něco z romantické literatury. Některé knihy právě vyšly, některé už jsou bestsellery, ale všechny knihy spatřily světlo světa v českém překladu v letošním roce.

Julie Caplinová - Vinice ve Francii

Hattie prchá před svým bývalým přítelem do Francie, kde slíbila zorganizovat své sestřenici svatbu snů v uprostřed champagnské vinice. Pod nohy se jí plete pohledný majitel latifundií Luc, ale i další svérázné postavičky, kterými Julie Caplinová zabydlela svůj další román. Tentokrát nás pozve na malebný francouzský zámek a poučí nás o výrobě šampaňského, přípravě svatby a i na tu romantiku dojde. Jedná se již o desáté pokračování série Romantické útěky, takže tato kniha potěší především její milovníky, ale příběhy se dají číst i jednotlivě.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Vinice ve Francii

Ali Hazelwoodová - Hypotéza lásky

Olive je doktorandka a pro samý výzkum nemá čas na vztahy. Adam je brilantní profesor, kterého se každý bojí, protože je asociál. Ona ho přesvědčí, že by nebylo od věci předstírat, že spolu chodí. Konečně by jí její nejlepší kamarádka přestala dohazovat rande a i jemu jejich fejkový vztah určitě prospěje. Tato romantická komedie sklidila mezi českými i zahraničními čtenáři velký úspěch. Hypotéza lásky se odehrává na univerzitě, takže je vhodná spíše pro mladší ročníky, ale protože je i vtipná, bude určitě bavit každého.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Hypotéza lásky

Jojo Moyesová - Loď plná nevěst

Jojo Moyesová je českým čtenářům dobře známá a každá její kniha patří mezi to nejprodávanější, na co v regálech můžete narazit. Její knihy kromě romantiky obsahují vždy i nějaké nadstavbové téma (jako například problematiku eutanázie v knize Než jsem tě poznala). Loď plná nevěst se odehrává v roce 1946, kdy se stovky žen nalodí na letadlovou loď Victoria, aby splnily své slovo, které za 2. světové války daly v rychlosti vojákům a strávily s nimi zbytek svých životů. Čtivá kniha nejen pro milovníky historie.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Loď plná nevěst

Jeny Colganová - Vánoce v knihkupectví

Ani Jeny Colgan není pro tuzemské čtenáře neznámé jméno. Její romány se vždy odehrávají na zajímavých místech Velké Británie, nechybí v nich lehký humor, ale hlavně laskavost. V úplné novince s názvem Vánoce v knihkupectví nás vezme do skotského Edinburghu za Carmen, která ve svých téměř třiceti letech neví, co se životem. Ujme se proto krachujícího knihkupectví a ve snaze zachránit ho, zachrání i sama sebe. Navíc se kolem začíná potulovat i slavný autor. Zkrátka ideální kniha pro každého milovníka knih.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Vánoce v knihkupectví

Donna Ashcroftová - Vánoce na skotském hradě

Skotsko a Vánoce neopustíme ani v novince Donny Ashcroftové, ulice Edinburghu ovšem vyměníme za tlusté zdi hradu. Belle se nerozvážně dá během sněhové vánice na cyklistiku, takže není divu, že narazí do stařenky, které pochroumá kotník. Rozhodne se o ni postarat, protože jsou Vánoce a ona žije sama ve svém studené a starém hradu. No a když se na scéně ještě objeví stařenčin pohledný vnuk, je jasné, že o romantiku nebude nouze.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Vánoce na skotském hradě

Karen Swanová - Poslední léto

A Skotsko do třetice. Na souostroví St. Kilda v Atlantském oceánu na míle daleko od nejbližší pevniny bydlelo ve 20. letech minulého století pouhých 36 obyvatel. Vzhledem k odlehlosti žili téměř jako ve středověku. Není proto divu, že na počátku 30. let požádali britskou vládu o přesídlení. Právě touto pravdivou historickou událostí se inspirovala spisovatelka Karen Swanová ve svém románu Poslední léto. Poznáváme v něm mladičkou Effie, která chce být tvrdší než kterýkoliv muž. Musí se jim vyrovnat, aby zabezpečila svého nemohoucího otce. Při jednom představení lezeckých schopností pro turisty upoutá oko lorda Sholta. On jí také není lhostejný, ale co s tím, když každý patří do jiného světa. Tato kniha bude to pravé pro každou fanynku Cizinky, ale pozor - jedná se o první díl z připravované série.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Poslední léto

Colleen Hooverová - Námi to začíná

Colleen Hooverová patří mezi velmi oblíbené spisovatelky takzvané Young Adult literatury, tedy literatury pro dospívající a mladé dospělé. Námi to začíná je velmi očekávané pokračování jejího bestsellerového hitu Námi to končí a na tuto knihu bezprostředně navazuje. Lily je po rozvodu a s bývalým manželem Ryanem se snaží vycházet, aby spolu mohli vychovávat roční dcerku co nejlépe. Taky by ráda našla novou lásku, někoho, o koho se může opřít, jenže exmanžel jí to vůbec neusnadňuje. Může být Lily vůbec ještě někdy šťastná? Knihu doporučuji fanouškům CoHo (jak se autorce přezdívá) a nebo taky všem čtenářům okolo 20 let, ale v tom případě pod stromeček přibalte i první díl.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Námi to začíná

Lauren Asherová - Láska mezi řádky

Tahle kniha je opravdu pohádkou pro dospělé. Hlavní hrdina je totiž nejen mladý, pohledný, sošný a vtipný, ale je to miliardář. Takže může někdo chtít něco jiného? Zahra ano, protože její šéf Rowan je podle ní protivný, arogantní a nesnesitelný. Může se z této nenávisti zrodit láska? Určitě ano. Navíc se ocitneme v zajímavém prostředí společnosti, která navrhuje zábavní parky. Pokud obdarovaného kniha zaujme, máte na další dvoje Vánoce vystaráno, protože se jedná o první díl volné trilogie o osudech miliardářských bratrů.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Láska mezi řádky

Winter Renshawová - Šéf, co tě nadzvedne

Dalšího nepříjemného šéfa naleznete v novince Winter Renshawové, nyní se ovšem ocitneme v prostředí novinářském. Elle prožije klinickou smrt a tento nevšední a děsuplný zážitek ji ovlivní. Je rozhodnutá, nenechat si nic líbit, a to ani od svého šéfa Maxwella. Proto se nenechá zneužívat a podá výpověď, Maxwell jí však dá lákavou pracovní nabídku - stát se mentorkou jeho neteři a ona přijme. Kromě očekávané romantiky v této knize narazíte i na rozjímání nad tím, co je v životě důležité.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Šéf, co tě nadzvedne

Ilsa Madden-Millsová - Princezna a hráč

A nakonec oddechová kniha ze sportovního prostředí. On je slavný hráč amerického fotbalu, ona je nezaměstnaná umělkyně. Sice spolu bydlí v jedné budově, moc často na sebe ale nenarážejí, protože jejich světy jsou úplně odlišné. Na maškarním plese mezi nimi ovšem přeskočí jiskra, která za devět měsíců bude mít následky. Dá se na jedné noci postavit celý vztah? Princezna a hráč je vtipná kniha, která nás zavede do New Yorku. Jedná se o volné pokračování knihy Kráska a hráč.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Zaujal vás některý z tipů? Nebo máte úplně jiný tip či hledáte něco jiného, než je romantika? Napište do komentářů, třeba inspirujete další čtenáře. A příště si posvítíme na knihy českých autorů autorek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz