Hlavní obsah
Knihy a literatura

Královna a její corgi je kreslený životopis královny Alžběty pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Královna a její corgi

Životopisů britské panovnice Alžběty II. je celá spousta. Před nedávnem v češtině vyšel její životopis určený dětem Královna a její corgi, netradičně je pojatý jako příběh královny a jejího psa.

Článek

Princezna Alžběta se narodila do britské královské rodiny. Souhra dějinných událostí tomu chtěla, aby nakonec ona převzala korunu a stanula v čele svého národa. Její dětství, válečná léta či cestu k trůnu popisuje dětská kniha Královna a její corgi prostřednictvím královniných psů, zejména fenky Susan, kteří Alžbětu II. provázeli celý život. Text Caroline L. Perry doplňují krásné ilustrace Lydie Corry.

Myšlenka, odvyprávět životní osudy významné panovnice prostřednictvím jejího pejska, kterému byla oddaná, je skvělá. Ukazuje, jaký vliv na život panovnice měli její čtyřnozí společníci a že se na ně mohla vždy spolehnout. Dětem je Alžbětin příběh podán zjednodušenou formou, takže je prostor pro další vysvětlování ze strany rodičů. Zároveň kniha působí i jako pohádka, vypráví přece o princezně, ze které vyroste silná královna a potká svého prince.

Pozornost je věnovaná i Alžbětině mladší sestře Margaret, takže si holčičky mohou vybrat, jestli se spíše ztotožní se sportovně a domácky založenou Alžbětou, nebo s Margaret, která se ráda strojila a parádila. Jen mě trochu mrzí, že největší důraz je v knize věnován jejímu dětství, dospívání, svatbě a korunovaci, tedy prvním 26 letům života a její další osudy jsou podány jako z rychlíku. Ovšem chápu, že právě pro děti je dětství a korunovace to nejzajímavější.

Velká péče je kladena i na nádherně jemnou kresbu, která knihu provází. Holčičky si přijdou na své, protože je plná krásných šatů a korunek a také rozpustilých kousků corgi Susan.

Britským dětem musíme závidět, že pro ně vznikla kniha, která pro ně přijatelným jazykem vypráví příběh jejich historie a jejich významného státníka. Třeba by šlo podobnou knihu napsat i u nás. Navrhuji například tituly T. G. Masaryk a jeho kůň, Václav Havel a jeho psací stroj nebo Petr Pavel a jeho flanelová košile. Já bych je domů potomkům rozhodně pořídila.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá dětská literatura, britská historie nebo vám je tak pět až deset let.

NEČTĚTE TO, POKUD: nejste zastáncem panovnických rodů nebo vám dětské knihy nic neříkají.

PERRY, Caroline L. Královna a její corgi. Ilustrovala Lydia CORRY, přeložila Jana PETRÁSKOVÁ. Praha: Bambook, 2024. ISBN 978-80-271-3837-1.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz