Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konečně se zdražilo pivo, v hospodách bude volněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Vláda, která zdraží pivo, padne.

Článek

Jako občan České republiky bych pochopil, že se bude hojně a aktivně diskutovat o tom, jak v mnoha městech zdražuje vodné a stočné. A ono ne. Vodu má očividně každý „u zádele“, protože online diskuze se točí kolem jiného životodárného nápoje – kolem piva. Už Švejk v románu Jaroslava Haška říkal, že vláda, která nechá zdražit pivo, ta padne. No, nevím sice, kolik stálo pivo v dobách Švejka, ale vzhledem k současným cenám to znamená, že už musely padnout snad všechny vlády, co tu kdy vládly. Nebo kvůli pivu nepadly? Tak teď v tom mám zmatek.

Životodárná tekutina

Já měl za to, že diskuzní servery rozproudí zprávy o zdražování vody. Nevím tedy, jak to mají ostatní, ale já vodu piji, vařím z ní, myji se v ní, používám ji na zalévání květin, zahrady, na rychlé osvěžení. Takhle jsem byl vychován a doufám, že to dělám správně. Ale začínám o tom úspěšně pochybovat.

Když o dražší vodě není nikde ani zmínka a vše se točí okolo piva, tak si říkám, jestli nedělám něco špatně. Jestli jsem nakonec nebyl svými rodiči mylně poučen a tou životodárnou tekutinou, bez které se neobejdeme, není pivo. Vždyť se také pije, i recepty s pivem existují, o tom že osvěží není pochyb. A pivní lázně také existují. Takže možná opravdu existují lidé, kteří toho piva spotřebují víc než vody. Potom jejich nářky chápu.

Nebuďte slušní, řekněte číslo!

Vzpomínáte na vládní opatření během covidu? To teprve byly ceny. To, kolik stálo pivo, totiž ovlivňovalo i to, jak, kde a odkud si ho vypiji. Když jsem si ho dal v hospůdce, byla na něj desetiprocentní DPH. Kdo si ho odnesl ve džbánku, musel počítat s 21 % DPH. A stejně tak, když si ho dal třeba z kelímku na stojáka u stánku bez zázemí.

Někteří hospodští se patrně ještě teď budí s nočními můrami, když se jim zdá o hostech, kteří s polo-vypitým půllitrem vyrazili ven před restauraci na cigaretu, kde pivo dopili. Nebo nad těmi, co si nedopitý mok ze sklenice přelili do kelímku, na cestu domů. Teď je to ale naštěstí o dost jednodušší. Prostě a jednoduše, daň na čepované pivo se posune z 10 % do 21 % sazby DPH.

Konečně!

Říct tenhle názor poblíž restauračního zařízení, musel bych mít formu jako Usain Bolt, abych utekl rozzuřenému davu. Říct to uvnitř pivnice, musel bych být Mike Tyson a Conor McGregor a stejně bych se rozzuřeným pivařům patrně neubránil. Ale tady, schovaný za svůj monitor, to říct mohu – konečně! Konečně je pivo sazbě 21 procent DPH.

Člověk nemusí být ekonom, aby pochopil, že snížené sazby jsou určené především pro věci nezbytné, bez kterých se neobejdeme. Příkladem jsou potraviny, zdravotnické pomůcky, pitná voda, MHD, výživa pro kojence. Je teda pravdou, že když vidím některé existence v hospodách pochybné pověsti, je i pro ně pivo něčím, bez čeho se neobejdou. Ti by měli mít nějakou daňovou výjimku. Jsou jako ptactvo nebeské, nesejou, nežnou, nesklízí, a přece živi jsou.

Alespoň bude v hospodách volněji

Nepochybně pivo zasytí, pivo zažene žízeň, potlačí bolest, možná si v něm můžeme i umýt ruce. A co na tom, že nám po tom budou ruce lepit a z původně zrzavé tekutiny se stane tmavý ležák. My si pivo vzít nedáme! Možná takhle někdo opravdu přemýšlí, ale já mám za to, že na hlad je jídlo, na žízeň voda, na bolest léky a na umytí… světe drž se, zase ta proklatá voda.

No, ale možná to mám prostě nastavené nějak špatně. Třeba jsou opravdu lidé, kteří v případě nutnosti řešit nějakou elementární lidskou potřebu, sáhnou jako první po pivo. Potom chápu, že se bijí o to, že by mělo patřit do nižší daňové sazby.

Já jako příležitostný pivař říkám – konečně je na pivo sazba 21 procent. Hospoda není povinná, pivo není nezbytné. Kdo chce, ať si na něj jde. Kdo ne, nemusí. Tam, kam chodím, je vesměs stále plno, často si nemám kam sednout a bývám nucený hodit ho do sebe jenom tak u pultu, na stojáka. Tak třeba bude v hospodách konečně volněji. Pro nás, kteří zajdou čas od času a zajímá je víc kvalita než kvantita.

Toho zvyklého „udělat“ denně deset desítek pochybné kvality by patrně kleplo nad zprávou, že existují i craftové pivovary, kde se cena za točený půllitr pohybuje nad hranicí 100 Kč. Čert vem nějaké DPH, protože vzhledem k nákladům je to prostě standard.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz