Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pivo nám nezdražuje ani DPH, ani energie, ale nenažranost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Za zdražení piva prý může vláda, za kterou jde zvýšení DPH, vysoké ceny energií a tím i nárůst veškerých nákladů. Opravdu?

Článek

Když před někým řeknete, že se zdražuje pivo, hned moc dobře ví, kdo za to může. Pochopitelně je to současná vláda. Za jejího vládnutí teď máme vysoké ceny energií, které se pochopitelně podepíšou na nákladech na výrobu. Tato vláda také posouvá pivo do vyšší, tedy 21% sazby DPH. Ano, nepopírám, toto na nějaké zdražení vliv bude. Ale je to ten důvod, proč cena piva míří do astronomických výšin?

Pivo za 80 korun

Tak jsem se dočetl, že pivo má stát až 80 korun. A protože ve škole jsme se o žádné měrné jednotce „jedno pivo“ neučili, musím pátrat, co je tím myšleno. A dopátral jsem se. Obvykle je tím myšlený jeden čepovaný půllitr známého ležáku z Plzně. Tak jsme doma! A ceny, o kterých se v článku mluví, jsou opravdu rozmanité. Jedno pivo (jen pro připomenutí – čepovaný půllitr Plzně) v různých hospodách vyjde na 52, 60, 64, 68, ale i 80 korun. No, to už opravdu není nic levného.

Může za to vláda?

Je snadné, hodit to na vládu, jako všechno. Ale opravdu ty energie a DPH mohou za to, že se plzeňské čepuje za takhle vysokou cenu? Nepřemýšlející pivaři a odpůrci této vlády mají jasno – ano, může za to vláda. Tak jim to pojďme zkusit vymluvit.

Cena Plzně

Začnu přímo u ceny „jednoho piva“, tedy u té půllitrové Plzně. Pokud si koupím soudek do garáže, tak za něj zaplatím vcelku slušných 3 200 Kč. To znamená 32 Kč za půllitr piva. Pokud si koupím lahváče a chytím dobrou akci, pohybuji se na částce kolem 25 Kč na jednom půllitru piva. Je jasné, že to pivovar neprodává za částku, která je pod výrobními náklady, stejně jako je jasné, že na tom netratí ani obchodník. Každý si na tom přihodil a cena je stále slušná.

Pamatujete si ještě ty ceny z nápojových lístků restaurací, o kterých jsem četl? Tak vám je připomenu: 52, 60, 64, 68, ale i 80 korun. Jde tak o částky klidně dvojnásobné oproti tomu, za kolik koupím padesátku sud já, normální spotřebitel. Matematika základní školy dává tušit, že i kdyby hospodský koupil sud jako já, za 3 200 Kč, má na jednom vytočeném pivu třicet Kč. Takže energie a DPH, jo?

Cena jiných piv

Pojďme se podívat i na jiná piva. Nemyslím konkurenci europiv, zůstaneme u toho, že je Plzeň jakýmsi prémiovějším druhem. A porovnejme toto pivo s některým z craftofvých pivovarů. Tedy s pivovary, které to vaří doslova „na koleni“, v jedné místnosti, bez možnosti využití moderních technologií. A to je ještě ten lepší příklad, protože takzvané létající pivovary, ty si všechny technologie musí pronajímat u jiných pivovarů, což jsou další náklady. A asi je každému jasné, jaký rozdíl bude v nákupních cenách, které má minipivovar a gigant jako Plzeň. Nemluvě o vyladění technologie procesu výroby, která bude ve městě na západě Čech také úplně jinde.

A v tomto kontextu si doslova klepu na čelo, jak je možné, že si mohu dát točený půllitr craftového piva za nižší cenu? Třeba dvanáctku ležák za 67 Kč, třináctku weizen za 66 Kč, dvanáctka single hop ale za 79 Kč, třináctka neipa za 73 Kč, nebo třináctka kölsch za 68 Kč, nebo třináctka red ipa za 59 Kč. To jsou reálné ceny piv ve dvojici craftových pivnic, které jsem minulý týden navštívil ve východních Čechách.

Takže vláda, jo?

Je to tedy opravdu vláda, která může za to, že craftový minipivovar, může mít nejenom u ležáku, ale dokonce i u svrchně kvašených piv cenu nižší než gigant se svým standardním „jedenáctistupňovým“ ležákem? Nebude problém tak trochu jinde? Říká se tomu nenažranost.

Anketa

Vadí vám vysoké ceny piva?
Ano, vadí
86,9 %
Ne, nevadí
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21612 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz