Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak docentka chtěla oblafnout samoobslužnou pokladnu. Byla po zásluze potrestána?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Pravdivý příběh z každodenního života o tom, jak hamižnost byla potrestána.

Článek

Paní Dana byla šedesáti devítiletá čiperná seniorka, dříve by se řeklo nekorektně důchodkyně.

Dana docela těžce nesla, že dříve byla docentkou na vysoké škole, pak už jen bývalou docentkou a nyní již pro okolí jen většinou „důchodkyní nebo babičkou Novákovou“.

Snad jen u lékařů, těch statečných gentlemanů v bílých pláštích, které poctivě navštěvovala, ji ještě vždy sestry do čekárny volaly - paní docentka Nováková!

To se alespoň pár sekund dmula pýchou před ostatními pacienty. Pravda, jednou ji radost pokazil jiný pacient - seschlý osmdesátník, který nepřiměřeně situaci nabručeně zamumlal: „Madame, já jsem profesor „betonu“, tak se tady moc nenaparujte ježibabo, tedy docentko,“ ale to bylo vzácné vybočení z normálu.

Mezi záliby paní docentky patřilo, jako u většiny žen, nakupování. V důchodu našla i nehrané potěšení v letákových akcích, kterými dříve tak opovrhovala. Panta rhei, říkávala omluvně.

Vše se zdražuje!

V posledních měsících byla značně rozladěná z inflace a růstu cen. Již skoro ani letáky nezabíraly na tu Fialovou drahotu. Kolikrát sjezdila celé město, aby ušetřila pár krejcarů. Dříve jsem jezdila po konferencích, a měla tam vše zadarmo, a ted se plahočím z Kauflandu tramvají přes Lidl do Penny Marketu a utratím majlant. Konstatovala pak doma v kuchyni nad lahví přerovského piva Zubr.

Naštěstí měla manžela, samozřejmě úplně neschopného, jak ho s oblibou popisovala kamarádkám, ale měla alespoň nějakého, na rozdíl od většiny vrstevnic.

Vdov v jejím okolí nebezpečně přibývalo. Někdy měla i strach, že také přijde o to své budižkničemu, které nechce nikam chodit do společnosti, a rýpe se buď na zahradě nebo spí u televize Barrandov či Novy. Kdyby dědek chrápal alespoň u ČT Art stěžovala si kdysi kamarádkám v kavárničce nad třetí dvoudecovkou suchého moravského vína.

Hamižnost byla potrestána

Minulý měsíc se paní Dana opět vypravila na nákup do supermarketu, ačkoliv v televizi i na těch internetech všude mudrovali, jak ceny klesají, opak byl skoro pravdou. U některých cenovek se opravdu rozčílila - původně 36,90 nyní 36,70 Kč. To si snad z lidí dělají dobrý den, hromovala pedagožka ve výslužbě.

V onen osudný den si to fortelně zamířila k samoobslužné pokladně. Nejde o omyl, skutečně šla, i když seniorka v letech, k tomuto modernímu vynálezu. Používala jej s oblibou, na rozdíl od manžela, již třetím rokem. Jak tušíte motivace, byla jasná, chtěla mladým dokázat, že to také v pohodě zvládne.

Ale zpátky k pokladně. Ve zmíněný den, z ničeho nic hodnou a v zásadě poctivou (ty falešné náklady před dvaceti lety v rámci grantového projektu pro GAČR byly již dávno zapomenuty) paní docentku pokoušel samotný ďábel. Taková drahota, Nováková to jim musíš vrátit, to si nesmíš nechat líbit. A tak dostala skoro kriminálnický nápad, při vážení pomerančů ji napadlo označím je jako cibule. A tak také učinila.

Zažila chvíli strachu, úplně jako v mládí, když nekalosoutěžně opisovala na střední škole. Následoval krásný pocit způsobený koktejlem endorfínů, serotoninů, adrenalínů a dopamínů (nebo jak se to všechno jmenuje, ostatně nebyla docentkou z přírodovědných ani medicínských oborů), když se jí akce povedla.

Cestu domů radostně skoro běžela, kdyby ji potkal její ortoped, tak by ji snad bez zbytečného odkladu vyřadil z pacientské evidence.

Doma se hned pochlubila se svým husarsko-banditským kouskem, vše líčila do nejmenšího detailu. Když po 30 minutách pustila manžela Jardu ke slovu, a čekala oslavné věty, ostatně souvětí, ten její moula již dávno nepoužíval. Jarda - pravil suše, ty kozo, víš kolik teď stojí pomeranče a kolik cibule?

Cibule je dnes dražší, ty jsi opravdu sen každého supermarketu. A pokračoval v luštění Sudoku, kde nepotřeboval nijak bohatou slovní zásobu.

Docentce Daně v tu chvíli málem přestalo bušit srdce.

Od té doby nakupovala už jen poctivě.

Poučení pro všechny na závěr: S poctivostí nejdál dojdeš.

Ilustrační foto z února 2024, že v Česku je nyní cibule skutečně dražší než banány a pomeranče.

Foto: Petr Kolman

426140713_7111048085648533_773418329783617072_n

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Samoodečet energií
Seriál Docent

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz