Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Blatná.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Zvolánková

Zámek Blatná

Pokud se rádi projdete zámeckým parkem a ještě k tomu milujete zvířata, nemůžu vám doporučit nic lepšího než návštěvu Blatné.

Článek

Blatnou najdete v okrese Strakonice v Jihočeském kraji. V obci žije zhruba 6000 obyvatel a její historické jádro je městskou památkovou zónou. Jméno města je prý odvozeno podle blat, mezi nimiž vzniklo. Není se tedy čemu divit, že právě v Blatné se několik potoků slévá dohromady a vytváří řeku Lomnici.

Foto: Markéta Zvolánková

Jednou z hlavních atrakcí města je rozhodně tamní zámek. Ten dnes patří k nejzachovalejším vodním sídlům v Čechách (podobně jako Červená Lhota nebo Švihov). Podle oficiálních zdrojů sahá historie hradu až do 13. století a je spojována mimo jiné také s rytířským řádem Templářů.

Foto: Markéta Zvolánková

Zvířata se nesmí vyrušovat. Jsou všude kolem.

Kdo ale cestuje za poznáním s malými dětmi, pravděpodobně se nedostane k prohlídce zámku, ale bude ho více zajímat přilehlý park. Ten je na rozdíl od zámku přístupný celoročně, je velmi rozsáhlý (má 42 hektarů) a kromě příjemné procházky vedené převážně anglickým parkem plným potůčků, můstků, kamenných chodeb, skalek a alejí, nabízí také jednu zábavu atypickou.

V zámeckém parku totiž žije početné stádo daňků skvrnitých, hejno pávů a nově jsou ozdobou areálu také tři alpaky - Esmeralda, Diego a Bella. S nimi se prý dá po parku také za úplatek procházet.

Do parku se dá koupit vstupné buď jednotlivě anebo můžete mít i celoroční permanentku. Jednorázové vstupné je 50 Kč a permanentka 500 Kč. Děti do šesti let v doprovodu dospělé osoby neplatí.

Pokud chcete park navštívit s kočárkem, musíte to nahlásit dopředu, protože budete procházet speciální branou. V parku s kočárkem úplně v pohodě všechno zvládnete.

Děti nesmí mít kola koloběžky, odrážedla ani nic podobného. Pejsci se musí držet na vodítku. Piknik si na místě rozhodně neuděláte. Zvířata se mohou krmit, ale musíte dbát na to, čím je krmíte. V konkrétních částech areálu jsou umístěné krmelce.

Foto: Markéta Zvolánková

V areálu je také několik dalších budov, např. hájenka.

Nicméně, pokud máte zájem o to navštívit s dětmi zámek, tak Blatná v červenci a srpnu nabízí dětskou prohlídku. Ta trvá 45 minut a je prý vhodná pro děti od 3 let.

U Zámku je poměrně velké parkoviště. Potom musíte projít vstupní zámeckou branou, zakoupit lístek a je to. Většinou je otevřená také zámecká kavárna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz