Hlavní obsah
Zdraví

Čínská křečice je bojovnicí proti herpesu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Google: Unsplash

Křeček je domácí mazlíček. Jeho čínská příbuzná je však významnou oporou moderní medicíny v boji proti herpesu (obr. Guinea Pig)

Prevenci u svědivého pásového oparu vyřešila drahá anglická vakcína.

Článek

Je vyrobená z látky s extrakcemi z buněk čínské křečice a z extraktu bylin.

Pouštní hlodavec Cricetulus griseus nebo Cricetulus barabensis griseus z rodu Cricetulus, z podčeledi Cricetidae, žijící v poušti severní Číny a Mongolska, se vyznačuje na křečka neobvykle dlouhým ocasem. Tím se od běžných křečků liší.

Tihle křečci vedou noční život, ale kupodivu jim stačí na vyspání málo, a během dne jsou už zase vzhůru.

Podle anglické wikipedie patří do skupiny zvané krysí křečci.

Zprvu byli laboratorními zvířaty, ale později se stali i domácími mazlíčky. V laboratořích je potom nahradily skutečné krysy.

Pohlavní orgány křečice (samice) jsou pro nás nejdůležitější. Samice byly zprvu používány jako mazlíčci v domácnostech, zatímco samci byli určeni k chovu. Vzhledem k tomu, že tito křečci jsou samotáři, mají tendenci být trochu agresivní, ale když jsou zkroceni, snadno se s nimi manipuluje.

Čínští křečci mohou být jako mladí docela nervózní, ale jakmile se ochočí, mohou projevit roztomilý klidný a jemný charakter.
Anglická wikipedie

V USA ( v Kalifornii a v New Jersey) považují tohoto křečka za škůdce, a k jejich chovu se vyžaduje povolení.

Tento malý roztomilý hlodavec je velmi důležitý pro lidi, kteří prodělali plané neštovice, protože po prodělaných planých neštovicích zůstává v těle spící virus, který se po určité době může znovu aktivovat a způsobit pásový opar. Tohle onemocnění postihuje nejčastěji osoby nad 50 let věku. Postihuje však i lidi oslabené nádory, transplantacemi a infekčním virem HIV.

Samice čínského křečka je tudíž nanejvýš významná pro prevenci onemocnění pásovým oparem, a je jediná, díky níž mu lze předejít. Konkrétně využitím jejích buněk ve vaječníku.

Angličané s křečkem spolupracují

Před 3 lety byla i v Evropě globální biofarmaceutickou společností Glaxo Smith Kline (registrované v Anglii a Walesu) se sídlem ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, v Brentfordu, v jihozápadním Londýně, hrabství Middlesex, registrována vakcína s názvem Shingrix HZ/su, s vyšším dopadem na populaci starší 50 let, než doposud živá vakcína Zostavax.

Rozdíl mezi vakcínou Zostavax a Shingrixem je v konstrukci nově registrované druhé jmenované vakcíny, z produkce londýnské společnosti GSK (viz výše onen název společnosti). Odborný jazyk definuje látku v ampuli složitě, a proto si každý může přečíst oficiální vysvětlení této společnosti sám (viz jeden z odkazů níže).

Pro snazší pochopení, laickým vysvětlením:

Vakcína je vytvořena z uměle vytažené DNA, která vzniká ve vaječníku samice tohoto krysího křečka. Gen vaječníku vlastně produkuje sekret, odebraný a pěstěný v podobě mikroorganismu na umělém místě, mimo tělo zvířete. Složka mikroorganismu ze sekretu se oddělí od jiných, nežádoucích infekcí, jako jsou moč, hnis, nebo kvasinky či jiné, a čistí se až do zušlechtěné podoby samotné vakcíny. Ta stále není hotová; před aplikací do krve člověka se ještě zařadí do formy, získané z první části v roztoku z extraktu rostliny mydlokoru tupolistého (Quillaja saponaria Molina). Z druhé části z roztoku monofosforylu-lipidu A, získaného oddělením ze Salmonelly minnesoty, kmene R595.

Co je Herpes

Jedná se o vyrážku na obličeji nebo trupu. Nemoc se projevuje svěděním, mravenčením a bolestí a po 7 až 10 dnech vzniknou puchýřky, které zmizí za 2-4 týdny. Svědění trvá do doby, než puchýřky vyschnou. Pásový opar způsobuje stejný virus jako u neštovic. Ročně se tímto virem nakazí statisíce pacientů od 50 let a výš. Prvními příznaky nakažení jsou bolestivá svědění s červeným výskytem skvrn, potom ony puchýřky na kůži a strupy.

Nemoc má také odborný název herpes zoster, lidově jen herpes. Jde o svědivou nepříjemnost, která je provázena aktivizací skrytého viru po planých neštovicích. Nenápadně přečkává v nervových buňkách. Zaútočí tak, že využije oslabenou imunitu člověka, např. po léčbě cytostatiky, ale i po námaze, stresu, úraze, nedostatečné výživě, ale také po dlouhodobém užívání doplňků stravy z lékáren. Postihuje nejčastěji okolí očí, když jde o obličej. Může však postihnout i samotné oko. Po propuknutí herpesu se člověk cítí schvácený, malátný, slabý, mívá zažívací potíže a zduřené uzliny, občas k tomu i zvýšenou teplotu.

Proto díky čínskému pouštnímu hlodavci, samici, která tohle nenechala jen tak, se mohou lidé této nemoci vyhnout, pokud se nechají naočkovat. 

Objednání vakcíny

Vakcína není zrovna levná a pohybuje se v řádech nižších tisíců. Zvláště senioři by si ji měli objednat, což je důležité i proto, že pokud není v dispozici nemocnice, může její dodání trvat i více dnů. Ve výhodě jsou lidé ve velkých městech. Většina fakultních nemocnic tuto vakcínu nejspíš má. Naočkovat se ale může nechat každý, nejen senioři.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz