Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak důchodová reforma uspíší kolaps důchodového systému?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

důchod v nedohlednu

Jednou z cest, jak snížit odvody do státní kasy a spořit si na stáří, je změnit zaměstnanecký stav na dodavatele služeb původnímu zaměstnavateli jako OSVČ, nebo lépe investovat, třeba do nemovitosti.

Článek

Přechod zaměstnanců na OSVČ a s tím spojené snížení odvodů na důchodové pojištění by mělo pro důchodový systém fatální následky.

Důchodový systém by se stal nedostatečně financovaný, jelikož by se výrazně snížil objem odvodů. To by vedlo ke klesajícím důchodům, pro stávající i budoucí důchodce, nebo neudržitelnému státnímu dluhu.

Zatím se téměř nic neděje. Ale u mladších lidí se zásadně mění pohled na důchod. Kdo nad tím přemýšlí, a takových bude stále více, dospívá k závěru, že se důchodového věku nedožije, nebo ho důchod neuživí. Zbývá jen krůček k úvaze, že pro ně nemá smysl platit sociální pojištění, nebo jen nezbytné minimum a peníze si ukládat jinak.

Jedním z řešení je změnit zaměstnanecký stav na dodavatele služeb původnímu zaměstnavateli jako OSVČ. Ve většině případů to možné je. OSVČ mohou odvádět státu mnohem méně peněz. Článek v odkazu sice ještě nezahrnuje nové předpisy na odvody OSVČ, ale změny jsou spíše kosmetické, přes optické zvýšení odvodů. Těžko lze předpokládat, že budou v budoucnu razantní. Zásadně by to totiž omezilo rozvoj soukromého podnikání i těm, kteří to nemají jen jako zástěrku pro snížení odvodů. Náznaky tu již jsou.

Jak se bude situace vyvíjet s jistotou říci nelze, ale další snižování důchodů a prodlužování důchodového věku pravděpodobně povede k ještě větší snaze o minimalizaci odvodů. Tragická by byla náhlá a exponenciální eskalace tohoto trendu. Nejde jen o faktické předpoklady, ale i o vnímání dopadu ze strany zaměstnanců, kteří si uvědomí, že peníze odváděné státu už nikdy neuvidí. Psychologický dopad může mnohonásobně převýšit reálné důsledky.

Už nyní neustálé změny a nejistota ohledně budoucnosti vedly k tomu, že mnoho lidí odešlo do předčasného důchodu, i když to pro ně nebylo ideální a často zbytečné. To vedlo k nárůstu výdajů důchodového systému a zároveň k poklesu jeho příjmů.

Schválené změny v důchodovém systému byly nepředvídatelné a v některých případech retroaktivní. To vyvolalo značnou nedůvěru ze strany veřejnosti, jelikož lidé neví, co od systému v budoucnu mohou očekávat.

Před reformou se očekávala krize po roce 2035. Kdy ji lze očekávat nyní? Možná už za několik let. Jsme na okraji zhroucení průběžného systému a další restrikce a nedůvěra společnosti nás přibližují k obrovskému propadu veřejných financí.

Politici by se měli zamyslet nad tím, že když se dílo nedaří, je to proto, že dělají něco špatně.

Místo toho vymýšlí nesmyslné spoření na stáří, které populační krizi jen prohloubí.

Anketa

Uvažujete pracovat pro stávajícího zaměstnavatele jako OSVČ?
Ne
65,7 %
Ano
18,7 %
Již jako OSVČ pracuji
11,9 %
Nerozumím
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz