Hlavní obsah
Vtipy, koláže, karikatury

Jiránkův fór: Čokoláda jen pro bohaté

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Ceny čokolády letí raketově vzhůru a nikdo neví, kde se zastaví. Stane se z ní luxusní a pro některé jedince a rodiny nedostupné zboží?

Článek

Ceny čokolády v České republice vzrostly až o 40 %. Hlavním důvodem je růst cen kakaových bobů na světovém trhu, který má na svědomí nižší sklizeň v klíčových producentských zemích, jako jsou Pobřeží slonoviny nebo Ghana. Za nižší sklizní pak stojí nepříznivé klimatické podmínky a zvýšené náklady na pěstování. Dalším faktorem je rostoucí cena energií a dopravy, která se promítá do vyšších nákladů na výrobu a distribuci čokoládových výrobků. Celá tato situace stojí za zvýšením cen nejen u luxusních značek, ale i u běžně dostupných čokolád, které se mohou, pro některé nízkopříjmové skupiny, stát nedostupným zbožím.

Foto: Josef Jiránek / DALL-E

Anketa

Jak často kupujete čokoládu?
Denně
1,5 %
Několikrát týdně
5,3 %
Několikrát měsíčně
23,8 %
Jen příležitostně
62,7 %
Čokoládu nekupuju
6,7 %
Celkem hlasovalo 1217 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz