Hlavní obsah
Názory a úvahy

Maminky za volantem jsou nebezpečnou skupinou řidičů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jsou za volantem nebezpeční muži, ženy, mladíci nebo senioři? Ne, jsou to především maminky.

Článek

Důvodem dopravní nehody může být rychlost, počasí, agresivita, ale klidně také nepozornost. Zatímco na určité věci myslí zákon, jiné nebere v potaz vůbec. Pokud se zaměřím na věci, na které zákon myslí, je to například mobilní telefon. Ten za volantem mít nesmíme. Odváděl by naši pozornost.

Ale co v případě cestování s malými dětmi? Tady de facto můžeme úplně cokoliv. A pokud nepřiznáme, že jsme se naplno nevěnovali řízení, nic nám nehrozí. Statistiky dopravních nehod jsou celkem alarmující a je to právě nepozornost, která může mít fatální následky.

Co můžeme?

Začnu tím, co musíme. Zákon nám ukládá, že máme povinnost věnovat se plně řízení vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích. Říká také, že nemůžeme držet v ruce mobil, ale už nám nezakazuje například jíst, pít, stejně jako nám nezakazuje v autě například kouřit, hrabat se v infotainmentu vozidla, či ladit jeho rádio či navigaci. Na toto všechno se vztahuje ona povinnost věnovat se řízení.

V praxi tedy můžeme i cestovat s malými dětmi a plně se jim věnovat. A to je kámen úrazu. Pokud nepřiznáme, že jsme se řízení dostatečně nevěnovali, nikdo nám nic nedokáže. Přitom, cestování s malým dítětem, pokud zrovna nespí, je noční můrou každého rodiče, když jede sám.

Maminky za volantem

Pokud dítě nespí, je rušivým elementem. Chce si povídat, něco volá, něco ho bolí, je mu horko, je mu zima. Chce telefon, ten mu spadne. Chce hračky, ty mu spadnou také. Začne si odepínat sedačku, sahat na kliku dveří, stahování okének. Dožaduje se pozornosti, začíná brečet, kašle, začne se dávit… To všechno jsou věci, které jsou při cestování s dětmi normální.

A co udělá matka za volantem? Bude apatická do chvíle, než najde odpočívadlo, kde bude moci bezpečně zastavit? Čest výjimkám, ale většina matek bude tuto situaci řešit hned. Při popojíždění v koloně, i ve sto třicítce na dálnici. Vézt partu opilců je proti cestování s malým dítětem procházka růžovou zahradou.

Řešení? V každé z nás

Znovu se vrátím k zákonům. Ty jasně říkají, že máme povinnost věnovat se řízení. A to ji jako matky vezoucí své děti. Abychom nebyly nebezpečné sami sobě i ostatním, je třeba začít se chovat odpovědně. I jedno otočení, i jedna krátká nepozornost, může mít fatální následky. Ano, dítě je pro nás na prvním místě, ale radši minuta breku než naše poslední vteřina. Matka, která si toto neuvědomí, je nebezpečná.

Anketa

Věnujete se plně řízení vozidla?
Rozhodně ano
41,2 %
Spíše ano
35,3 %
Spíše ne
5,9 %
Rozhodně ne
5,9 %
Nejsem řidič/ka
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Zdroj: https://www.policie.cz/clanek/telefon-za-volant-nepatri.aspx, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-dopravni-nehody-za-rok-2022-za-kazdou-devatou-smrt-muze-alkohol-226171, https://www.policie.cz/clanek/preventivni-rady-ii.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz