Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč vztahy selhávají: nejčastější příčiny rozpadu partnerství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Romantické vztahy jsou plné radosti, ale udržet je není snadné. Rozvodem končí polovina manželství a třetina lidí má problém vůbec vztahy udržet. Jaké jsou nejčastější příčiny konce vztahů?

Článek

Nová studie časopisu Evolutionary Psychology přináší odpověď. Tým psychologů pod vedením Menelaa Apostolou z Univerzity v Nikósii v Řecku zjistil, že „slábnoucí nadšení“, „dlouhé pracovní hodiny“ a „nedostatek osobního času a prostoru“ jsou tři nejčastější problémy, které brání lidem zůstat spolu. Odhadují, že jen 30 procent dospělých snadno udrží dlouhodobý romantický vztah.

Výzkum zahrnul skupinu 123 dospělých účastníků z Řecka, kteří odpovídali na čtyřiceti minutový dotazník. Účastníci popisovali různé potíže ve svých vztazích. Výzkumníci identifikovali 78 problémů a rozdělili je do 12 hlavních témat, které pak seřadili podle četnosti. Co zjistili?

12 nejčastějších problémů, které ničí partnerské vztahy:

  1. Slábnoucí nadšení: Nejčastějším problémem je obtížnost udržet energii a nadšení ve vztahu. Mnoho partnerů se dlouhodobými vztahy unavuje a rychle se nudí. Vášeň a romantické intenzita mizí dříve, než očekávali. To je zvláště problematické pro lidi, kteří mají problém s rutinou.
  2. Velké pracovní vytížení: Někteří spekulují, že míru rozvodovosti lze předpovědět délkou dojíždění jednoho z partnerů. Partneři, kteří tráví mnoho hodin prací nebo staví svou kariéru před vztah, mají menší šanci udržet romantický vztah.
  3. Nedostatek osobního času a prostoru: Pocit „dušení se“ nebo nedostatek „času pro sebe“ je dalším častým důvodem problémů ve vztazích. Lidé, kteří se cítí být vztahem omezení nebo mají pocit, že jejich partner stále otravuje, budou mít problémy s udržením vztahu.
  4. Charakterové problémy: Lidé, kteří se chovají výstředně nebo sobecky, mají také ztížené udržení dlouhodobého vztahu. Také lidé, kteří si často svým partnerům stěžují, vnímají, že se jim nedaří mít úspěšná partnerství.
  5. Přehnaná závislost: Lidé, kteří se snadno stanou závislými na druhých a často staví potřeby svého partnera před vlastní, mají problém udržet vztahy. Totéž platí pro lidi, kteří ovládají svého partnera nebo snadno žárlí.
  6. Špatný sex: Sexuální chemie je důležitá pro dlouhodobý úspěch vztahu. Páry, které vnímají nesoulad ohledně frekvence a kvality sexuální intimity, budou mít problémy s udržením vztahu.
  7. Nevěra a násilí: Nedostatek sexuálního zájmu o partnera nebo nevěra jsou důvody, proč vztahy nevydrží. Násilí, zejména fyzické, je samozřejmě další významný důvod.
  8. Děti: Některé páry s dětmi cítí, že jim děti berou příliš energie, což může vést k rozpadu vztahu. Časté neshody ohledně výchovy jsou další běžný důvod problémů ve vztazích.
  9. Nedostatek snahy: Vztahy vyžadují úsilí a některé páry jednoduše ztratí energii. Lidé, kteří neberou ohled na potřeby svého partnera nebo ho zanedbávají, čelí vážným problémům.
  10. Problémy se sociálním okruhem: Lidé, kteří nemají dobré vztahy s rodiči, příbuznými a přáteli svého partnera, mají také problém udržet romantické vztahy.
  11. Nemonogamie: Lidé, kteří mají problém odolávat pokušení a podvádějí, jsou také na poli vztahů méně úspěšní. I bez nevěry může pocit „promarněných příležitostí“ nebo porovnávání s předchozími vztahy vytvořit mezi páry propast.
  12. Problémy s chováním: Psychické problémy, závislosti a nutnost spoléhat se na rodinné příslušníky, aby zasahovali do vztahů, jsou znaky toho, že romance nemusí vydržet.

Výzkumníci zjistili, že význam jednotlivých témat závisí na pohlaví partnera. Například „charakterové problémy“ byly častěji uváděny jako problém u žen, zatímco „slábnoucí nadšení“ bylo běžnější u mužů.

Autoři teoretizují, že mnoho těchto problémů je zhoršeno moderním způsobem života. Ve starších dobách nadšení a intenzivní romantické pocity motivovaly lidi k zahájení vztahu, a jak vztah postupoval, podpora a ochrana poskytovaná společností poskytovala lidem motivaci vztah udržet.

Absence těchto faktorů v moderním kontextu činí slábnoucí nadšení a romantické pocity hlavní překážkou pro udržení vztahu, protože lidé ztrácejí motivaci setrvat.

A jak jsou na tom Češi?

No dobře, říkáte si, co je mi do Řeků, že? Jak je tomu u nás v Čechách? Tady máme k dispozici spíš informace o příčinách rozvodů tak, jak je aktéři vyplnili pro statistický úřad.

Takže: Nejčastějšími důvody rozchodů a rozvodů v Česku jsou nevěra, finanční problémy a nedostatek komunikace. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsou nevěra a nekompatibilita nejčastěji uváděnými důvody rozvodů.

Navíc se často ukazuje, že rozdíly v hodnotách a prioritách mezi partnery, stejně jako dlouhodobé stresy spojené s prací a péčí o domácnost, přispívají k rozpadu vztahů. Podle statistik z roku 2022 končí téměř polovina manželství v Česku rozvodem, což reflektuje podobné trendy jako v jiných západních zemích.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz