Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč do toho Putin vlastně šel?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Válku prohrál ještě dříve, než ji zahájil.

Článek

Skutečný důvod započaté a trvající agrese Ruska vůči Ukrajině spočívá v důsledcích pro něj ve zjevně nepříznivě se vyvíjejících geopolitických tendencích vzhledem k vývoji uvnitř bývalých států bývalé SSSR, pro které se stávají přitažlivými západní demokracie.

Ve válečném konfliktu mezi státy vždy primárně jde o zisk nebo o ztrátu území a má dvě řešení. Vítězství jedné, nebo druhé z válčících stran.

Rusko chce dosáhnout nejprve územního zisku, aby na něm prosadilo svůj vliv čili novodobá silová kolonizace.

Dokáži si i představit v případě nabytí územního zisku Ruskem, že si obyvatele dobytého území bude chtít podmanit režimem jemu vlastním, tj. diktaturou.

Jakou však taková moc na cizím území může mít životnost ve vztahu k vojensky podmaněnému obyvatelstvu, zejména na úkor obrovských lidských obětí obránců a materiálních ztrát, které nelze vymazat z lidské paměti na generace?

Proč do toho Putin vlastně šel?

Rusko jako světová velmoc ve všech oblastech života v porovnání s vyspělými velmocemi začalo ztrácet půdu pod nohama, postupně přestalo být konkurenceschopné.

Vůdce Ruska proto zvolil agresi vůči Ukrajině, která se přihlásila k západní demokracii , jako prostředek k nápravě vlastní reputace, resp. vynucení si požadované autority silou nad těmi, kteří se dříve jeho moci podrobovali, ale nadále již nebyli ochotni ji s ním sdílet.

Tím předem prohrál válku, i kdyby přechodně rozšířil územní teritorium své říše.

Válku prohrál ještě dříve, než ji zahájil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz