Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Senioři by se mohli mít lépe. Stačí si najít vhodnou práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V Česku žije téměř třetina lidí v důchodovém věku a současná vláda hledá řešení, jak pomoci těmto lidem, kteří se kvůli své nízké penzi ocitají na hranici chudoby.

Článek

Současná vláda usilovně pracovala na změně důchodové reformy, kterou s potížemi nakonec schválila. Tato reforma přinesla mnoho kritiky, ale i chvály za odvahu vlády, že dokázala prosadit tak dlouho odkládanou důchodovou reformu. Vláda Petra Fialy musela provést několik nepopulárních rozhodnutí, která ne každého potěší, ale v budoucnu se jistě ukáže, jak správná rozhodnutí to byla.

Vláda musela prosadit změny důchodového systému, který kvůli stárnutí populace měl vliv na zvyšování státních výdajů na důchody. A aby tomu vláda zabránila, tak schválila dvanáct změn, které se dotknou hlavně mladé generace. Mezi nekritizovanější změnu důchodové reformy patří zvýšení věku odchodu do důchodu. Od roku 2031 se zvýšení dotkne lidí narozených po roce 1965. Změny výpočtu důchodového věku se mají měnit podle toho, jak poroste průměrná doba dožití. Předpokládá se, že průměrná doba strávená v důchodu se má pohybovat na 22 let.

Foto: Pexels

free-photo-of-lavicka-more-muz-sezeni

Senioři a pracovní trh

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podpořil větší zapojení seniorů na trhu práce. To se však v praxi ukazuje jako diskriminační, jelikož firmy takové lidi z důvodu vysokého věku odmítají. Proto by mělo ministerstvo hledat řešení a nastavit vhodné podmínky pro firmy, které by budoucí seniory zaměstnaly. Stává se totiž, že mnoho lidí, kteří mají jen pár let do důchodu, je odmítáno z důvodu, že tam dlouho nezůstanou. A firmy potřebují a hledají takové zaměstnance, kteří mají dlouhodobé cíle. Naopak starší lidi mají více zkušeností, které by mohli předat těm mladším.

Dalším negativem většího zapojení seniorů na pracovní trh je ten, že bývají častěji nemocní, jsou pomalejší a také se nedokážou rychle přizpůsobit mladšímu kolektivu. Záleží však na typu firmy a na typu pracovního zaměření. Firmy, které nabízejí náročné profese, určitě nebudou přijímat starší lidi, u kterých vědí, že tyto profese nezvládnou vykonávat. Proto by senioři měli aktivně nebo s pomocí státu vyhledávat méně náročné práce, které zvládnou vykonávat a nebudou nijak ovlivňovat chod firmy. Senioři by měli také být k sobě soudní a práci vyhledávat podle toho, jaký je i jejich zdravotní stav. A proto by neměli hledat jen práci, pro kterou mají kvalifikaci, ale zkusit práci v jiném odvětví. Tu mohou najít pomocí rekvalifikačních kurzů.

Senioři v online světě

Existuje mnoho seniorů, kteří brouzdají světem internetu, hrají hry nebo natáčí různá videa. Někteří online svět využívají k vydělávání a někteří jej považují za svůj koníček. Jedním z nich je i 84 letý bývalý učitel, nechanický rodák Zdeněk Zajfrt. Ten natáčí na Youtube videa o svém rodném městě a těší ho, když ho lidé sledují.

Senioři, kteří mají spoustu času a nemají dostatek peněz, mohou využít svůj volný čas k tomu naučit se pracovat s internetem a dalšími moderními technologiemi a zkusit vytvářet nějaký online obsah, který by jim mohl vydělávat. Existuje mnoho počítačových kurzů, které jsou určené přímo pro lidi v důchodovém věku a sám důchodce se pak může doma s pomocí rodiny zlepšovat.

Pokud není na tom senior fyzicky dobře, špatně se mu chodí, nevydrží moc dlouho stát nebo neunese moc věcí, tak je pro něj tato práce z domova nejlepší volbou, jak si vydělat peníze navíc. Hlavně má doma soukromí, nikdo ho neotravuje a může si kdykoli odpočinout. Stačí jen chtít ve svém životě udělat něco navíc. Důležité je aby takový senior něco dělal pro své jak fyzické, tak i své duševní zdraví.

Zdroje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz