Hlavní obsah

Ageismus: Skrytá diskriminace, o které se nemluví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kindel Media / Pexels

Diskriminace seniorů je v naší kultuře všudypřítomná. Dokonce už proto existuje i speciální označení - ageismus. Přečtěte si, jak se projevuje a zkontrolujte své okolí. Pokud se takto chová třeba i váš lékař, může jít o život.

Článek

V současné společnosti se stále častěji setkáváme s jevem zvaným ageismus – diskriminací na základě věku, která se zvlášť týká starších lidí. I když se často mluví o rovnosti a inkluzi, ageismus je paradoxně jednou z nejvíce přehlížených forem diskriminace. V naší kultuře, která upřednostňuje mládí a dynamiku, jsou senioři často vnímáni jako břemeno, ať už pro rodinu, pracovní trh, nebo společnost jako celek.

Každodenní předsudky

Ageismus se projevuje různými způsoby, od každodenních předsudků až po strukturální diskriminaci. Senioři jsou často stereotypizováni jako pomalí, neschopní nebo nepřizpůsobiví, což může vést k jejich marginalizaci. Tyto předsudky se projevují v médiích, kde jsou starší lidé často zobrazováni jako slabí nebo nekompetentní. Dokonce i v pracovním prostředí může být ageismus patrný, když starší zaměstnanci čelí obtížím při hledání nových pracovních příležitostí nebo jsou předčasně nuceni do důchodu.

To je prostě stáří

Ve zdravotnictví jsou často starší pacienti přehlíženi nebo jejich zdravotní problémy zlehčovány s tím, že „to je prostě stáří.“ Tento postoj může mít vážné důsledky, protože vede k nedostatečné péči a podceňování symptomů, které by mohly být signálem vážnějších problémů. Často se pak na vážné nemoci přijde až ve chvíli, kdy není naděje na úspěšnou léčbu, přitom na začátku by stačilo jen přestat zlehčovat zdravotní problémy vyšším věkem.

Společnost by měla aktivně bojovat proti ageismu a uznávat hodnotu, kterou senioři přinášejí. Pouze tím, že budeme o tomto problému otevřeně mluvit a pracovat na jeho řešení, můžeme vytvořit spravedlivější a laskavější společnost, kde má každý své místo bez ohledu na věk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz