Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odvrácená strana věty „taky budeš starý“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: T Leish / Pexels

Stáří může být krásná část života. Jaké si to kdo udělá, takové to má.

Všichni, kdo mají v životě štěstí, budou jednou staří. Používat něco nevyhnutelného jako hrozbu je nesmysl. Přesto to někteří důchodci dělají, aby se vyhnuli kritice a nepříjemnostem. Ale stáří není omluvenka.

Článek

Všichni jsme ji slyšeli alespoň jednou. Mnozí z nás možná dokonce několikrát. „Taky budeš starý!“ Tato jednoduchá věta je jako magická formule, kterou senioři často vytahují, když se ocitnou pod palbou kritiky. Je to argument, který má v sobě nádech nevyhnutelného osudu a zároveň skrývá určitou dávku varování a výzvy k empatii.

Obranný mechanismus

Pro mnohé důchodce je věk něco, co je odlišuje od ostatních. Je to jakási bariéra, která jim připomíná, že nejsou už takoví, jako bývali. Když se ocitnou v situaci, kdy je někdo kritizuje – ať už za pomalost, nepochopení moderní technologie, nebo za zabírání míst v dopravních prostředcích – mohou se cítit ohroženi. V takových momentech se často uchylují k této frázi, která má sloužit jako obranný mechanismus. Je to způsob, jak se bránit a zároveň upozornit na to, že kritika může být necitlivá nebo nespravedlivá.

Výzva k empatii

Fráze „taky budeš starý“ není jen výmluva nebo obhajoba. Je to také připomínka. Připomínka toho, že stáří je něco, co čeká na každého z nás. Mnozí lidé si ani neuvědomují, jaké to je být starý, a jaké výzvy to přináší. Starší lidé se často potýkají s řadou problémů. Například s osamělostí, zdravotními problémy, finančními potížemi a dalšími výzvami, které jsou pro mladší generace mnohdy neznámé. A byť si za většinu svých problémů mohou moci sami, to neznamená, že by to pro ně bylo méně těžké. Ta věta je tedy i výzvou k empatii a pochopení, že každý jednou dosáhne bodu, kdy bude potřebovat trpělivost a podporu ostatních.

Odvrácená strana mince

Na druhou stranu, tato věta může také sloužit jako zkratka k vyhnutí se zodpovědnosti. Někdy může být používána jako univerzální odpověď na jakoukoliv kritiku, což může vést k ignorování skutečných problémů. Například když je starší člověk kritizován za chování, které by bylo nepřijatelné bez ohledu na věk, použití této fráze je jen pokus vyhnout se konfrontaci se skutečností. Toto zneužívání situace pak vede k tomu, že lidé jsou už předem k této větě „hluší“.

Stáří není ostuda

Je důležité si uvědomit, že stáří není něco, za co by se měl někdo stydět nebo co by mělo být použito jako štít proti kritice. Stejně jako každý jiný, by měli být i senioři ochotni přiznat, když udělají chybu, a snažit se být součástí společnosti, která se neustále mění. Ať už se jedná o jakoukoliv situaci, klíčem je vzájemný respekt a pochopení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz