Hlavní obsah

Starší sourozenci nejsou náhradní rodiče ani služky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Саша Лазарев / Pexels

Starší sourozenci nejsou chůvy zdarma.

Hodně rodičů si plete své starší děti s neplacenými služkami a chůvami mladších sourozenců. Tohle chování bylo typické zejména v minulosti, ale u staromódních a méně vzdělaných rodin přetrvává dodnes a ničí dětem dětství i budoucnost.

Článek

Děti, zejména ty starší, jsou někdy považovány za malá domácí pomocníky, kteří mají automaticky převzít odpovědnost za péči o své mladší sourozence nebo pomáhat s domácími pracemi. Tento přístup však může být škodlivý a kontraproduktivní pro jejich osobní rozvoj a psychickou pohodu.Jsou to pořád děti, ne malí dospělí.

Tradiční role versus moderní realita

V minulosti bylo běžné, že starší děti pečovaly o své mladší sourozence a pomáhaly v domácnosti. Tento model fungoval zejména v době, kdy rodiny byly často větší a domácí práce vyžadovaly více rukou. Dnes se však svět změnil. Děti čelí zvýšenému tlaku ze strany školy, jsou více zapojeny do různých mimoškolních aktivit a jejich volný čas je značně omezen. Přesto se někteří rodiče stále snaží držet zastaralých modelů a očekávají, že jejich děti jim budou plnit roli sluhy či chůvy.

Dopady na dětskou psychiku

Nucená péče o mladší sourozence a nadměrné zapojení do domácích prací může mít negativní dopad na psychický a emocionální vývoj dětí. Děti potřebují čas na hraní, odpočinek a rozvoj svých vlastních zájmů. Pokud jsou neustále zatíženy odpovědností, která by měla být na bedrech dospělých, mohou se cítit přetížené, frustrované a zanedbávané. Problémy pak na sebe nenechají dlouho čekat.

Rodinná zodpovědnost

Samozřejmě to neznamená, že by děti neměly mít žádné povinnosti. Učení se odpovědnosti a týmové práci v rámci rodiny je důležité. Rozdíl je však v tom, jakým způsobem jsou tyto povinnosti přidělovány a jaký objem práce je po dětech vyžadován. Povinnosti by musí být úměrné jejich věku a schopnostem, a neměly by je připravit o možnost být dětmi.

Respekt k dětským potřebám

Jsem přesvědčená, že rodiče by měli dbát na to, aby respektovali potřeby a pocity svých dětí. Každé dítě má právo na dětství, které zahrnuje nejen povinnosti, ale také radost, volný čas a osobní prostor. Klíčem je komunikace a vzájemné porozumění. Rodiče by měli svým dětem vysvětlit, proč je důležité, aby pomáhaly, ale zároveň by měli naslouchat jejich obavám a pocitům.

Je nezbytné, aby si rodiče uvědomili, že děti nejsou malí dospělí a že jejich role by neměla být zaměňována s rolí sluhy či chůvy. Děti potřebují podporu, vedení a lásku, aby mohly růst a vyvíjet se do zdravých a sebevědomých jedinců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz