Hlavní obsah
Rodina a děti

Dávám dceru od 1 roku do jeslí. Mám právo si odpočinout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: J carter / Pexels

V jednom roce strčit dítě do jeslí a užívat si doma klídek a odpočinek. Mají matky právo na odpočinek nebo by měly upřednostnit potřeby svých malých dětí?

Článek

Poslední dobou čím dál více přibývá tak zvaných „svátečních“ matek. Tímhle pojmem označuji ženy, které si nutně potřebovaly pořídit děti, tak je mají, ale mateřství jako takové jim nic neříká a jak nejdříve mohly, strčily své malé děti na krk nějaké instituci. Pak z nich padají perly typu: „holku dávám od jejího jednoho roku do jeslí, je tam spokojená.“ Není spokojená. Takhle malé dítě potřebuje primárně svojí mámu a pocit bezpečí, který mu to přináší.

V jednom roce do jeslí

Jesle slouží jako odkladiště dětí ve věku od jednoho do tří let. Děti tu jsou v bezpečí a péči kvalifikovaných pracovníků. Stejně jako školky, i jesle fungují převážně v dopoledních hodinách, aby vyhovovaly potřebám rodičů. Ti tak získají minimálně půl dne na věnování se svým aktivitám nebo na odpočinek.

Každý si potřebuje odpočinout

Chápu, že každý si potřebuje čas od času odpočinout, ale myslím si, že se to dá řešit i jinak než strčit roční batolátko mezi cizí lidi a děti. Pokud nemohou pohlídat prarodiče, lze poprosit třeba kamarádku. Osobně si nedokážu představit, že bych roční dítě svěřila někomu cizímu. Osobně jsem toho názoru, že do věku minimálně tří let nemá dítě u cizích lidí, co dělat. Jde mi třeba i o to, že to jsou cizí lidé a malé dítě, které se ještě neumí pořádně vyjadřovat a nedokáže říct, kdyby na něj byl někdo zlý a ubližoval mu. První tři roky dítěte mohou být hodně náročné, ale i krásné a pohodové. Záleží na tom, jak si to doma nastavíte a jakou povahu má samotné dítě.

Kdo se nechce dítěti věnovat, tak ať si ho nepořizuje

Když si člověk pořizuje dítě, měl by počítat s tím, že dítě potřebuje někoho, kdo se mu bude věnovat a rozvíjet ho. Pokud nejste ochotni mu nabídnout vše, co potřebuje, pořiďte si třeba raději želvu, tak tolik času vyžadovat nebude a vy svojí leností nikomu dalšímu nezničíte život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz