Hlavní obsah
Lidé a společnost

Generace Z se hroutí z životních nákladů, ale do práce se jim nechce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Mossholder / Pexels

Všichni lidé řeší v životě zásadní otázku: Peníze nebo život. Zdá se, že generace Z má problémy se správnou odpovědí a místo překonávání překážek se raději zhroutí a uteče.

Článek

O lidech generace Z se říká, že upřednostňují zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy a pravidelného cvičení. Cítí se propojeni s lidmi z různých koutů světa a věnují velkou pozornost péči o mentální zdraví a psychickou pohodu. Právě poslední zmiňovaný bod je zdrojem budoucích potíží, které už se začínají pomalu projevovat.

Práce nebo klid?

S nástupem do pracovního procesu se u všech lidí dostává do křížku potřeba psychické pohody a potřeba peněz. V zaměstnání člověk často příliš klidu neužije, ale zatímco předchozí generace si dokázaly vybrat „životaschopně“ lidé generace Z hledají ze všech stran kličky, jak přijít k penězům a nemuset do práce. Mnoho lidí seohání svým duševním zdravím a snaží se získat alespoň nějaký příjem, aniž by museli docházet do zaměstnání. Myslím si, že právě v důsledku toho se zvyšují počty „důchodů na hlavu“. Sociální fobie, panické ataky a další projevy psychických potíží, které si lidé zvládnou namluvit je sice dostanou alespoň na čas z pracovního procesu, ale zbytečně zatíží sociální systém.

Peníze nebo život

Zdá se, že generace Z nedokáže ustát otázku, kterou řeší naprostá většina lidí: Peníze nebo život. Buď budete trávit půlku života v práci a druhou půlku budete pohodlně žít, nebo pracovat nebudete a budete po celý čas živořit. Z tohoto koloběhu se dokážou dostat jen šťastlivci, kteří objeví práci, která je baví nebo zabere minimum času. A pak samozřejmě také ta hrstka vyvolených, kteří jsou zajištěni rodinnými financemi a pracovat zkrátka a dobře nemusí. Ostatní si však musí vybrat a zatímco předchozí generace své dilema statečně zvládly a se životem se dokázaly poprat, tak aby mohly více méně fungovat, tak generace Z se staví na zadní a prostě odmítá spolupracovat.

Za našich mladých let

Osobně si myslím, že je tohle důsledek příliš měkké a benevolentní výchovy. Jsem všema deseti pro respektující výchovu. To ovšem neznamená, že dítě nemá mít vytyčené hranice, že se mu budou z cesty odmetat veškeré překážky a dostane vše, co si usmyslí. Protože právě život bez překážek a negativních emocí je podle mě to, co způsobuje, že se většina lidí generace Z dává před překážkami na útěk.

Ráda bych řekla, že mojí generace (mileniálové) se to netýká, ale bohužel, opak je pravdou. Pro ty mladší z nás to platí skoro stejně jako pro generaci Z. Kladu si otázku, jak lidé, kteří nedokážou zatnout zuby a překonávat překážky, chtějí žít. Mám pocit, že nejen finanční náročnost života stoupá a člověk musí neustále překonávat další a další překážky. Co čeká lidi, kteří prostě nedokážou zatnout zuby a jít proti větru?

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-generace-z-a-milenialove-v-cesku-se-boji-vysokych-zivotnich-nakladu-4045546

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/pribyva-mladych-kteri-maji-kvuli-dusevni-chorobe-invalidni-duchod-345862

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz