Hlavní obsah
Názory a úvahy

Líná generace Z nechce pracovat? Ale jděte, máme to, co vy jste vždycky chtěli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

KOMENTÁŘ: Čas od času se objeví někdo, kdo má potřebu vykřičet do světa, že Generace Z je plejáda líných patlalů, co se bojí práce a ve třiceti bydlí u mámy v pokoji. Řeknu vám, proč to tak není.

Článek

Můžeme si jednou pro vždy říct, že to starší boomeři píšou proto, že generaci Z prostě závidí? To je vcelku v pořádku, já taky závidím boomerům, že měli novomanželské půjčky, byty dostávali za dobrý pohled a mohli koupit akcie Applu v době, kdy byl Steve Jobs ještě v garáži s prvním jabkem - měl tou dobu vlastně Apple už akcie? To je jedno, stejně to většina z vás neudělala.

Někdo v té kanceláři sedět musí

Každá doba má svoje, my můžeme cestovat, pracovat z pláže, posílat fotografie jedním kliknutím, sdílet svůj život na sociálních sítích. Můžeme si na nich vydělávat, můžeme zakládat firmy, odcházet z práce a hrát si rok na nomáda. A proč? Protože chceme.

Protože umíme hledat způsoby, jak si vydělat i jinak než sezením v práci od osmi do osmi. A je to v pohodě. Protože někdo v té kanceláři sedět musí, a teď jste to vy. A mezi námi je prostě spousta těch, co to dělat nechtějí a bojují za to, že jen mizivé procento společností doopravdy kancelář potřebuje. Dost pravděpodobně to bude do budoucna náklad, který budou firmy chtít omezit jako první. Však covid už jim ukázal.

Proč nechodíme do práce?

A to je ten problém. Jste generace, pro kterou je práce chození někam. Práce od - do. Výplata každý měsíc na účet. Podnikání vás obvykle děsí, nejistota vás děsí. Máte pocit, že kdyby to bylo tak lehké, dělá to každý. Že peníze nerostou na stromech. Že peněz je jenom omezené množství, co se k vám může dostat. Že jste odsouzení k tomu, abyste měli nedostatek. Zvykli jste si na něj, život je prý zlý. Ale víte co? Není.

V oběhu jsou miliardy. A pokud je nevyděláte vy, udělá to někdo jiný, tak to je. Podnikání není snadné, ale v této době ani nemožné. Nejsme líní, jen hledáme cestu. Jak být se svým partnerem, jak být se svými dětmi. Jak jezdit na dovolenou do zahraničí, jak koupit svůj vysněný dům. Všimli jste si, jak se nemovitosti zdražili, jak se zpřísňují podmínky? Žili jste v době, kdy banky rozdávaly peníze po milionech na dobré slovo, a možná jste toho nevyužili. Možná toho teď litujete. Ale my máme něco, co vám dřív chybělo, a proto vás štveme - svobodu. A pokud budete chtít, věřte, že vás rádi naučíme, jak si ji vychutnat plnými doušky. Protože my umíme věřit na zázraky a na to, že život je vlastně hrozně jednoduchý, když si ho člověk nekomplikuje.

Zdroj: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz