Hlavní obsah
Finance

Zdědili 1 000 000 Kč, ale zbyly jen dluhy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SHVETS production / Pexels

Zdědit z čista jasna milion korun je báječné. Bohužel občas se ukáže, že věci nejsou takové, jak se zdají být. Své o tom ví i manželé, kterým nečekané dědictví přineslo místo radosti jen spoustu problémů.

Článek

Byl to telefonát, který změnil Editě a Tomášovi život. Volal právník. Editin strýc Karel zemřel a jakožto jediní žijící příbuzní zdědili po něm milion korun. Byla to nečekaná zpráva, která je naplnila nadějí. Edita a Tomáš už dlouho zápasili s finančními problémy a tahle zpráva vypadala jako odpověď na jejich modlitby.

Měli víc plánů než peněz

Hned začali plánovat, jak s penězi naloží. Nedokázali se hned rozhodnout, jestli doplatí hypotéku, zrekonstruují dům a nebo si dopřejí i pořádnou dovolenou, aby si konečně odpočinuli. Plánů měli tolik, že by jim na to nestačilo ani deset milionů, ale to jim nevadilo. Byli šťastní jen z toho, že se v životě konečně posunou lepším směrem. Ale jak se říká, když něco vypadá příliš dobře, aby to byla pravda, často to tak ve skutečnosti není.

Nic není jen tak

Když obdrželi oficiální dokumenty od právníka, objevili první zádrhel. Strýc Karel zanechal nevyřešené dluhy. Věřitelé na nic nečekali a přihlásili se téměř okamžitě. Každý dluh byl ověřený a legitimní. Nejprve tomu Edita s Tomášem nechtěli věřit, ale brzy byla situace jasná – dědili nejen peníze, ale i závazky.

První návštěvu u právníka absolvovali s nadějí, že se vše vyřeší rychle a snadno. „Máte dvě možnosti,“ vysvětlil jim klidně, „přijmout dědictví včetně dluhů, nebo dědictví odmítnout.“ Rozhodnutí nebylo jednoduché. Pokud by dědictví přijali, museli by se vypořádat s dluhy, které by téměř pohltily celý zděděný milion. Pokud by ale dědictví odmítli, přišli by o jakoukoli šanci na zlepšení naší finanční situace.

Důvěřuj ale prověřuj

Nakonec se s Tomášem rozhodli dědictví přijmout a pokusit se z něj vyjít co nejlépe. Prvním krokem bylo zaplatit nejurgentnější dluhy – nezaplacené účty za zdravotní péči a nějaké další daně a poplatky, které se za roky nastřádaly. Zbývající peníze se rozhodli investovat do rekonstrukce domu. Ještě než se ale stihli do rekonstrukce pustit, ozval se jim znovu právník. Na povrch vyplavala obří půjčka, kterou strýc Karel nesplatil a její úhrada dědictvím přešla na Tomáše a Editu.

Když slyšeli kolik, mají doplatit, byli na pokraji zhroucení. Uvědomili si, že situace je mnohem komplikovanější, než si představovali. Částka činila téměř 900 000 Kč, což s tím, co už za strýce zaplatili, převyšovalo zděděný milion o 200 000 Kč. Nakonec jim nezbylo nic jiného, než utratit veškeré rodinné úspory a ještě si část peněz půjčit, aby se dluhů zbavili.

Není všechno zlato, co se třpytí

Dědictví není vždy požehnáním. Občas je to břemeno, které vás stáhne ke dnu. Peníze, které zpočátku považovali za dar z nebes, se ukázaly být tím nejhorším, co je zatím v životě potkalo a jen stěží se z pasti, do které spadli, dostali. Byla to nejdražší životní lekce, kterou dostali a peníze, které si sami nevydělali, je úplně přestaly zajímat.

Slyšeli jste někdy o podobném případu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz