Hlavní obsah
Lidé a společnost

Exekutoři jsou chudáci, dělají jen svou práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanly8853 / Pixabay

Vlastní střechy nad hlavou by si měl člověk vážit a pečlivě jí opatrovat.

Exekutorů je mi vážně líto. Málokterá práce je obklopená tolika předsudky a drastickými situacemi. Jaké to asi je, když člověk musí vystěhovat staré seniory z domu, kde prožili celý život, kvůli chybě, kterou se připravili o střechu nad hlavou?

Článek

V Čechách se na exekutory neustále jen nadává, málokdo si ale uvědomuje, že jen dělají svoji práci a dělají ji na základě soudního rozhodnutí. Hodně lidí jim jejich práci závidí, protože si myslí, jak moc peněz za ni dostávají. Já bych s nimi neměnila ani za nic.

Exekutoři, oběti systému

Osobně proti exekutorům nic nemám, ale absolutně je nechápu. Aby se člověk stal soudním exekutorem musí mít právní vysokoškolské vzdělání, být bezúhonný, absolvovat minimálně tříletou exekutorskou praxi a navrch složit exekutorskou zkoušku a to všechno proto, aby strávil pracovní dobu hádkami s dlužníky, kteří odmítají zaplatit.

Staří manželé přijdou o domov

Aktuálně se znovu přetřásá případ starých manželů z Tachovska, kterým dcerunka prošustrovala barák, ale oni jej odmítají opustit, i když dům už 7 let patří nové majitelce. Celé té situace je mi fakt líto. Ti staří lidé udělali jedinou chybu a to, že věřili své dceři. Na druhou stranu ji vychovali tak, že je připravila o střechu nad hlavou, tak těch chyb bude možná víc, ale na tom teď nezáleží. Faktem je, že se blíží jejich exekutorské vystěhování.

Nespala bych z toho

Chápu, že práci si člověk nemá tahat domů a podobně, ale nedovedu si představit, být v kůži té exekutorky, která bude ty důchodce z baráku „dostávat“. Nemá na vybranou. Soud po právu rozhodl, že nemovitost patří nové majitelce a stávající obyvatelé jsou tam protiprávně. Jenže vysvětlete to seniorům ve věku 83 a 87 let, kteří tam strávili celý život a nic jiného neznají. Nedovedu si představit, mít žaludek na to, stěhovat je násilím, když všichni víme, co to s nimi nejspíš udělá.

Celá ta situace je hrozně nepříjemná už jen na sledování, natož být jejím přímým účastníkem. A nejhorší je, že zatímco nevinní lidé trpí, tak skutečný viník celé situace si žije v klídku a nejspíš vůbec nic neřeší. Což je samo o sobě stejně hrozné. Dostat staré rodiče do takové situace a ještě je nechat, aby se v tom „plácali“ úplně sami.

P.S. Nemyslím si, že by nová majitelka nemovitosti měla ustoupit. Myslím si, že ti manželé měli přistoupit na její nabídku, že jim nemovitost pronajme. Vše se tak mohlo celkem snadno vyřešit. Zajímalo by mě, proč se tohle řešení nezrealizovalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz