Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mladí lidé by měli být za péči o staré příbuzné placeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Moe Magners / Pexels

Každý se v životě dostane do fáze, kdy bude potřebovat péči ostatních lidí. Ta není samozřejmá a měl by proto být připravený ji dostatečně ocenit.

Péče o seniory je náročná časově, fyzicky i psychicky. Pokud jsou důchodci ochotní platit si za pochybnou péči v pečovateláku, proč stějně neocení péči vlastní rodiny? Morální povinnost účty nezaplatí a tak pak nedobrovolné končí v pečovatelácích.

Článek

Ve společnosti se často mluví o péči o starší generaci a o tom, jak bychom se měli postarat o naše seniory. Nicméně, málo se hovoří o tom, že mladí lidé, kteří se starají o své starší příbuzné, by měli být za tuto péči placeni.

Mladí si zaslouží finanční kompenzaci

Prvním argumentem pro placení mladých lidí za péči o své starší příbuzné je ekonomická stránka věci. Mladí lidé často musí opustit své zaměstnání nebo snížit svou pracovní dobu, aby se mohli plně věnovat péči o své starší příbuzné. To vede ke ztrátě jejich příjmů a finanční nestabilitě. Platba za poskytovanou péči by jim umožnila udržet si finanční stabilitu a nebyli by nuceni čelit ekonomickému tlaku.

Zadarmo ani kuře nehrabe

Druhým důvodem je uznání a ocenění práce, kterou mladí lidé vykonávají při péči o své starší příbuzné. Péče o starší generaci je často náročná, fyzicky i psychicky vyčerpávající a často neuznávaná. Peníze za tuto práci by byly uznáním a oceněním toho, že mladí lidé přispívají k péči a pohodě svých blízkých.

Morální povinnost neexistuje

Mnozí se budou rozhořčeně vztekat, že péče o starší příbuzné by měla být považována za morální povinnost a že za ni není třeba dostávat peníze. Nicméně, je třeba si uvědomit, že mladí lidé, kteří se starají o své starší příbuzné, často čelí řadě obtíží a obětují svůj čas, energii a finance na péči o ně. Je tedy spravedlivé a rozumné, aby za tuto práci dostávali adekvátní odměnu.

Závěrem lze říci, že placení mladých lidí za péči o své starší příbuzné by mohlo přinést řadu výhod, jako je ekonomická stabilita, uznání práce a ocenění obětavosti. A pokud to nezařídí stát, měli by se nad tím zamyslet sami důchodci. Za pochybnou péči v pečovateláku by si museli platit, tak proč nedají peníze vlastní rodině, která se jim obětuje?

Anketa

Měli by být lidé za péči o staré příbuzné placeni?
Ano, zaslouží si to.
81,3 %
Ne, je to jejich povinnost.
18,7 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz