Hlavní obsah
Finance

100 000 Kč měsíčně na slušný život nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bára Divá

Zdá se vám 100 000 Kč jako luxusní příjem? Pokud chcete žít a ne jen přežívat, zjistíte, že na velké vyskakování to není.

Článek

Stěžovat si na nedostatek peněz je pro většinu lidí stejně přirozené jako dýchání. Vypadá to, že nikdy nikdo nemá dost. Kolik by tedy byla optimální částka, aby člověk měl slušný život? Dospěla jsem k zajímavému závěru. Ve skutečnosti by vám nestačilo ani 100 000 Kč měsíčně. Nevěříte? Počítejte se mnou.

Tři čtvrtě příjmu na hypotéku

Řekněme, že byste rádi bydleli v domku v okrajové části velkého města. Zapátrala jsem na internetu a zjistila jsem, že obyčejný dům s malou zahradou do 500m2  vás vyjde cca na 15 milionů. (Jo, taky jsem z té částky padla pod stůl.) Abyste na takovou částku vůbec měli šanci získat hypotéku, musíte položit na dřevo min. 10 % z hodnoty hypotéky. To pro tento příklad představuje 1,5 milionu. Zbývajících 13,5 mil si můžete půjčit a následujících 30 let budete solit cca 75 000 Kč měsíčně. A to si nijak nevyskakujete. Kupujete si úplně obyčejný dům v dobré lokalitě.

10 000 Kč měsíčně na jídlo

Abychom to zjednodušili, v našem příkladu budeme pracovat s jednou osobou, která si kupuje dům teď a jednou do něj plánuje přivést rodinu. Jídlo jednoho člověka vyjde na cca 10 000 Kč měsíčně. Máme 20 pracovních dní, kdy obědvá venku. Polední meníčko vyjde na cca 170 Kč. Za 20 dní to máme 3 500 Kč i s dýšky. Když za snídani, svačiny a večeře za jeden den utratí do 250 Kč, tak jsme na 7 500 Kč a to už o tisícovku přesahujeme vyměřených 10 000 Kč.

100 000 Kč nic neznamená

5 000 Kč měsíčně dáme za benzín, 5 000 Kč drogerie, kosmetika, lékárna, 5 000 Kč dáme za režii baráku tzn. energie, internet, apod. A už jsme na nule. A kde je oblečení, dovolená, koníčky, srazy s přáteli, výlety, domácí mazlíčci, údržba domu atd. Suma sumárum vám těch 100 000 Kč měsíčně pohodlný život nezajistí. Jasně, můžete se přestěhovat. Jenže pokud tu dobře placenou práci máte v tom městě, je nesmysl se stěhovat někam do Horní Dolní kvůli levnějším nemovitostem a pak pálit benzín a čas tím, že budete každý den dojíždět hodinu do práce a hodinu z práce.

Příjem 100 000 Kč je pro mnoho lidí nedosažitelný sen, přitom to není nic tak nesplnitelného. Průměrná mzda v ČR je 43 341 Kč. Hodně lidí ale dělá velmi odbornou a nadprůměrně složitou práci a je k ní schopno vyjednat si i nadprůměrný plat. 100 000 Kč už dnes není nic výjimečného. Šokující je, že ani člověk s takovým platem nepoplatí to, co by potřeboval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz