Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Výpověď ze zaměstnání po mailu. Budoucnost se se zaměstnanci mazlit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Shvets / Pexels

Měli jste výhrady k tomu, jak funguje váš vztah se zaměstnavatelem? Tak se připravte, bude hůř. Vláda upekla nové úpravy vztahů a vypadá to, že se rozhodli zkomplikovat život oběma stranám.

Článek

Chystají se velké změny ve vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnance. A tentokrát se vláda opravdu odvázala.

Výpověď po mailu

Podle nových návrhů by výpověď šlo pracovníkovi dát i po mailu. To si tak jednoho dne přijdete do práce, otevřete mail a mezi poštou, kterou musí vyřešit na vás svítí výpověď. Jen tak, bez varování. Sci-fi? Ne, tohle má být nová realita zaměstnanců. Zajímalo by mě, odkdy se bude počítat doručení takového mailu. Je to totiž nesmysl. Nespočítala bych, kolik zásadních mailů mi během života skončilo ve spamu. Pokud je někdo srab a chce se vyhnout nepříjemnému rozhovoru tak ok, ale měli by to zaslat buď poštou, nebo třeba datovkou. Celkově mi to ale nepřijde jako změna k lepšímu.

Výpovědní lhůta jeden měsíc

Tohle je další věc, která ničemu nepomůže a tentokrát to uškodí nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům. Najít si novou práci není podle všeho nic snadného. Nejdříve musíte mrknout, co se kde za práci nabízí, pak rozeslat maily, čekat na reakci od personalistů a projít několika koly výběrového řízení. To za měsíc spoustu lidí nestihne a budou tak dočasně končit na podpoře státu. Což zbytečně zatíží systém a taky to bude znamenat šíleného papírování.

To samé platí i pro firmy, pro ty je problém dokonce ještě palčivější. Protože zatímco lidé můžou jít na pracák a získat tak čas navíc, firma prostě toho člověka, co tu práci udělá nutně potřebuje. U pár výběrových řízení jsem se na straně zaměstnavatele objevila a můžu říct, že je to celkem oříšek. Nejdřív je potřeba si definovat, kdo se hledá, co bude mít na starosti a kolik za to, pak vytvořit inzerát, rozeslat ho na pracovní weby, prohrabat se životopisy, pozvat lidi na pohovor, polovina z nich nedorazí a často se stane i to, že mezi těmi co dorazí prostě žádný vhodný kandidát není. A co pak? Práce se udělat musí a kdo to bude dělat?

Prodloužení zkušebních lhůt

Ve hře je také prodloužení zkušební lhůty. U běžných zaměstnanců z 3 měsíců na 4 a u u vedoucích pracovníků z šesti na osm. Tohle mi přijde už úplně šílené. Pro zaměstnance musí být strašně náročné na nervy být třetinu roku pracovat s vědomím, že kdykoliv můžete bez udání důvodu dostat padáka. Lidi platí hypotéky, leasingy a ze dne na den se můžou ocitnout na dlažbě jen proto, že se někomu nebude líbit jejich úsměv, nebo nějaká jiná prkotina. Tak totiž zkušební doba funguje. Argument, že za 3 měsíce společnost nepozná jestli je zaměstnanec kvalitní je za mě naprostý nesmysl. To poznáte klidně po 2 měsících a pokud ne, je chyba u vás. 30 dní navíc na tom nic nezmění. Jen to staví zaměstnance do více podřízené pozice.

Argument pro tyhle změny je zvýšení pružnosti trhu práce, ale osobně si myslím, že se tím dosáhne pravého opaku. Přibyde nejistoty a více lidí se začne bát změnit práci, protože ta následná nejistota bude příliš velká. Co myslíte vy?

P.S. Já naprostou většinu svého pracovního života podnikám a když vidím ty návrhy změn, jsem na to vážně ráda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz