Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rumcajs a Kempink aneb socialistické saláty, ze kterých mi je dodnes nevolno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vajíčkový salát

Socialistické bufety neoplývaly nijak rozmanitou nabídkou. Mezi stálice jídelního lístku patřily různé majonézové saláty. Vlašský a bramborový zná asi každý. Víte ale, jaká „lahůdka“ byl salát Rumcajs nebo Kempink?

Článek

Salát do voskovaného papíru, případně do kelímku, k tomu dva, tři rohlíčky, celková útrata přibližně 7 korun, a hurá do práce. Taková byla reálie „zdravého“ stravování před rokem 1989. A zatímco například vlašský nebo bramborový salát zůstaly v nabídce lahůdek dodnes, saláty Rumcajs a Kempink, abyste pohledali. Ona to totiž zase taková lahůdka nebyla. Alespoň pro mě ne. Salát Rumcajs byl opravdový horor.

Mrkev, celer, petržel, aby déle vydržel…

Salát Rumcajs byl totiž kombinací strouhaného celeru, jablka a mrkve, vše doplněné majonézou. Tato směs byla někdy dochucována citrónovou šťávou a vždy pak ještě solí a pepřem. Někdy se do salátu přidával i strouhaný sýr nebo ořechy, což mu dodávalo jemnou texturu a bohatší chuť. Někdo tuhle kombinaci miloval, já měl z celeru opravdu hrůzu. Za mě to byl, hned po vajíčkovém salátu, ten nejhorší salát vůbec. Já jsem miloval jinou klasiku. Patnáct deka „vlašáku“ (ideálně bez hrášku), k tomu tři křupavé rohlíčky a žlutou limonádu, která se myslím jmenovala „Olympus oranž“. Zajímavé by bylo zjistit, jestli to tehdy vadilo výrobci fotoaparátů. Ale s tím si tenkrát soudruzi hlavu asi nedělali.

Hrášek a majonéza? Raději ne

V patách mu byl salát s názvem Kempink. Byl to jednoduchý těstovinový salát, který je dnes ideální třeba pro letní grilování a pikniky. Základem jsou těstoviny, které se míchají s šunkou, hráškem a majonézou. Salát je lehký a osvěžující, což je skvělé pro kempování a venkovní aktivity. Za mě by to byl salát značky ideál, kdyby v něm nebyl ten hrášek. Prostě hrášek a majonéza je podle mě strašlivá kombinace.

Češi saláty milují

Samozřejmě, že platí to, co se často říká. Tedy sto lidí, sto chutí. Někdo může tyto saláty milovat, jiný nenávidět. Dnes mohou být tyto saláty ideální volbou pro ty, kteří hledají jednoduché a chutné jídlo s nádechem české tradice. Oba saláty jsou snadné na přípravu a mohou být podávány jako hlavní jídlo nebo příloha. Třeba s rozpečenou bagetou nebo pita chlebem. Vyzkoušejte je a objevte, proč jsou tak oblíbené v českých domácnostech.

Měli jste před rokem 1989 nějaký oblíbený salát? Jaký?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz