Hlavní obsah
Lidé a společnost

Helena Vondráčková: dříve oblíbená zpěvačka národa je dnes již v zapomnění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Joost Evers, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported .

Ve své době měly její hity úspěch. Dlouhá noc, Sundej kravatu, Copacabana a Přejdi Jordán a další singly, které vešly v oblíbenost a vládly diskotékám. Zpěvačka měla zlaté období. Po boku Martina Michala ovšem později popularita znatelně klesla.

Článek

Dětství zpěvačky a herečky

Tato česká zpěvačka a herečka se narodila 24. 6. 1947 v Praze Blaženě a Jiřímu Vondráčkovým. Svoje dětství ale strávila ve Slatiňanech u Chrudimi. Má bratra Jiřího Vondráčka a nevlastní sestru Zdenu Boudovou.

V 17 letech vyhrála pěveckou soutěž Hledáme nové talenty, kam ji přihlásil její otec. Jako by to osud chtěl, její pěvecká kariéra byla nastartována.

Pěvecká kariéra

V roce 1965 nastoupila do angažmá divadla Rokoko, kde se seznámila s dalšími umělci, jako byl Václav Neckář a Marta Kubišová. S těmi vytvořila populární pěvecké trio Golden Kids, v rámci kterého vznikly i úspěšné písně jako Přejdi JordánProč mě nikdo nemá rád. A jelikož jsem na začátku zmínila, že jde o herečku, tak roku 1967 obsadila hlavní roli princezny Helenky v pohádkovém hitu Šíleně smutná princezna.

Foto: Peter Koard, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany

Helena Vondráčková

Ačkoliv trio Golden Kids se v 70. letech rozpadlo, Helena Vondráčková nadále vystupovala sólově. Snažila se se svými písněmi prorazit, ovšem ne vždy se dočkala úspěchu a někdy jí bylo nahrávání zkomplikováno zahraničními cestami. Věrné posluchače si udržela také díky tomu, že přezpívala některé zahraniční hity.

80.léta byla ve znamení televizní tvorby a vytvoření dua s Jiřím Kornem, se kterým nazpívala písně. Díky svému pěveckému přínosu byla titulována jako Zasloužilá umělkyně v roce 1982. Rok na to se vdala, jejím vyvoleným se stal německý hudebník Helmut Sickel, který se podílel na tvorbě některých jejích písní.

V 90.letech nastal v české hudbě útlum, který ale změnil příchod muzikálů. Helena Vondráčková obdržela hlavní roli v prvním muzikálu Bídnici. K tomu vydala album s muzikálovými melodiemi a další hity.

21. století již představuje známější singly, které si pamatuje i mladší generace, jako např. Dlouhá noc, která se stala hitem roku. Rozvedla se a v roce 2003 si vzala za manžela Martina Michala.

Foto: Lukáš Malý, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helena_Vondrackova_a_Martin_Michal.JPG

Autogramiáda

Spíše spory než populární písně

Bohužel toto manželství by se nedalo označit za to nejšťastnější, protože jméno Martin Michal je spojováno s mnoha četnými spory, které Helena Vondráčková v minulosti často hodně vedla se svými kolegy z branže. Tím asi nejznámějším je spor s Martou Kubišovou, která byla agenturou Martina Michala, jenž zastupoval Helenu Vondráčkovou, žalována o 1,3 milionu korun jako náhradu za zrušené turné Golden Kids. Marta Kubišová tehdy byla názoru, že trio není připravené a neměla ani podepsanou smlouvu s agenturou, což bylo odmítnuto agenturou s argumentem, že dohoda o uskutečnění turné byla provedena ústně.

Spor nakonec vyšel ve prospěch Marty Kubišové, která nemusela hradit žádnou škodu agentuře, naopak Helena Vondráčková byla písemně vyzývána známými osobnostmi, aby svůj přístup k celé situaci přehodnotila a zvážila, zda to opravdu je zapotřebí.

Dalším sporem byl soud kvůli nízkému starobnímu důchodu, který byl původně vyměřen na osm tisíc Kč a následně zvýšen na třináct tisíc korun. Důvodem pro takový nízký důchod je fakt, že z doby 90. let, kdy byla Helena Vodnráčková velice aktivní, nebyla schopna doložit své pracovní aktivity, když působila pod agenturou Pragokoncert.

Ať už bylo vše tak nebo jinak, jedno se této zpěvačce upřít nedá – pěvecké hity, které si lidé zpívají, pohádka, na kterou se s nostalgií někteří podívají, případně opakují některé hlášky z ní. Pěvecká a filmová kultura byla zásluhou této české zpěvačky a herečky obohacena. A i když už svou slávu má za sebou, písničky zůstanou.

Nezbývá než doufat, že si náležitě užívá zasloužený důchod a občas zavzpomíná na doby své slávy.

Anketa

Který z hitů Heleny Vondráčkové máte nejraději?
Přejdi Jordán
31,1 %
Dlouhá noc
15,9 %
Sundej kravatu
1,7 %
Copacabana
2,8 %
Dvě malá křídla tu nejsou
11,6 %
Já půjdu tam a ty tam
2,1 %
A ty se ptáš, co já
14,6 %
Sladké mámení
7,8 %
Jinou než výše uvedené
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2074 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz