Hlavní obsah
Zdraví

Některé lékařské mýty stále přetrvávají i přes studie, které je vyvrátily

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Medicína se neustále vyvíjí a s ní i naše znalosti o lidském těle a zdraví. Přesto se mezi lidmi stále šíří některé mýty a nepřesnosti, které mohou vést k nedorozuměním a zbytečným obavám. Jaké jsou nejčastější a nejznámější mýty a omyly?

Článek

Asi každý víme, že je důležité čerpat informace z důvěryhodných zdrojů a být skeptický k rozšířeným mýtům a neověřeným informacím. Některé mýty jsou ale natolik zakořeněné, že je považujeme za pravdu.

Lupání kloubů

Jedním z rozšířených mýtů je, že lupání kloubů, zejména prstů, vede k artritidě. Tento mýtus je tak zakořeněný, že mnoho lidí se obává si prsty vůbec prokřupnout. Skutečnost je ale jiná.

Lupání kloubů je způsobeno praskáním plynových bublin v synoviální tekutině, která obklopuje klouby. Několik studií, včetně jedné dlouhodobé, která sledovala jedince prokřupávající si klouby po desítky let, nezjistilo žádnou spojitost mezi tímto zvykem a vznikem artritidy.

Lupání kloubů je tedy z hlediska vzniku artritidy neškodné, i když může být pro některé lidi nepříjemné.

Mimochodem, věděli jste, že když si prokřupnete klouby na prstech, dalších dvacet minut už to udělat nemůžete?

Server Lidovky dodává, že ačkoliv žádná studie neprokázala souvislost mezi křupáním kloubů a artritidou, stále není zřejmé, zda se jedná o škodlivý, nebo prospěšný proces.

Vejce a cholesterol

Dalším častým omylem je přesvědčení, že konzumace vajec, zejména žloutků, výrazně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a přispívá k srdečním onemocněním. Tato teorie vycházela z dřívějších studií, které ukazovaly na vysoký obsah cholesterolu ve vejcích.

Nicméně moderní výzkumy ukazují, že cholesterol v potravinách má jen malý vliv na hladinu cholesterolu v krvi většiny lidí.

„U zdravých lidí výzkumy neprokázaly žádnou spojitost mezi konzumací vajec a krevními lipidy nebo rizikem srdečních onemocnění,“ tvrdí podle serveru iDNES emeritní profesor Don Layman z oddělení Potravní vědy a lidské výživy z univerzity v Illinois.

Mnohem větší vliv má příjem nasycených tuků a transmastných kyselin. Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů, a mohou být součástí zdravé stravy, pokud jsou konzumována s mírou.

Dětská hyperaktivita a cukr

Hyperaktivita u dětí je často spojována s konzumací cukru. Tento mýtus vznikl v 70. letech 20. století a dodnes přetrvává.

Výzkumy však opakovaně ukázaly, že neexistuje přímá souvislost mezi příjmem cukru a hyperaktivitou. Studie z roku 1994, zveřejněná v odborném časopise New England Journal of Medicine, zahrnující děti, kterým byl podáván cukr nebo placebo (náhrada cukru), neprokázaly rozdíly v úrovni aktivity.

Mnohem pravděpodobněji jsou změny v chování způsobeny očekáváním rodičů nebo jinými faktory, jako je prostředí, ve kterém se dítě nachází.

Samozřejmě to neznamená, že by děti měly konzumovat velké množství cukru, protože to může vést k dalším zdravotním problémům, jako je obezita nebo zubní kaz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz