Hlavní obsah
Rodina a děti

Babičky, držte se scénáře. Nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ti mladí tomu rozumí lépe a vědí, co je pro vás a pro celý svět nejlepší. Dokonce vědí lepe i to, jak to tenkrát bylo, protože si to prece vygůglili. Tak je nechte.

Článek

Takže, co mladí očekávají od návštěvy u vás?

Máte uvařit něco dobrého, ale už tady pozor. Neznamená to něco dobrého podle vás, ale podle nich. Raději se jich předem zeptejte, neb některé vaše tradiční pokrmy jsou jedovaté. Moc cukru, moc tuku, moc masa. Pokud to tak je, kupte jim hotový salát, vysypte do mísy po prababičce a máte vystaráno. Zbytečně se s ničím nepatlejte. K tomu cokoliv, v čem je spousta zrní.

Etiketa sice velí, že na návštěvě se nad jídlem neofrňujeme, pokud samozřejmě nemáme přísnou zdravotní dietu, ale čím více je potomstvo nóbl, tím méně se bude namáhat dodržovat společenské chování právě v rodině.

Dítě je malé božstvo, které se musí rozvíjet. Bohužel zastánci tohoto způsobu výchovy nepochopili, že dítě je sebedestruktivní a že ne všichni, kdo se s ním setkají, mají náladu obalit svou domácnost vatou a odstranit všechny potenciálně nebezpečné předměty. To nebožátko je pak absolutně nepřipravené se vykytovat v normálním světě mimo domov. Schovejte servis po babičce a jiné cenné rozbitné předměty a ostatní nechte tak, rodiče se s tím jistě statečně popasují.

Jste-li s dítětem sama a máte-li ho ve své domácnosti, budete ho muset navzdory snahám rodičů o svobodný rozvoj naučit nestrkat prsty ani dráty do zásuvek, nelézt a nepadat z oken nebo nevyhrabávat skříně. To proto, že dítě vážně není pes, aby tohle dělalo. Také není nutné, aby dítě lezlo po nábytku, házelo předměty, obzvláště sklo a porcelán. Jestli máte doma dědečka, pěkně postaru je oba, či všechny, je-li dítek víc, vyhoďte ven s míčem.

Co naopak můžete, je-li dítko otravné, dát mu hrnec a vařečku, ať si mlátí. Tu chvíli ten hluk vydržíte a alespoň víte, že robátko zrovna neletí z okna, netahá kočku za ocas, což obnáší jisté nebezpečí, nebo nevyhazuje vaše spodní prádlo ze šuplíku. Případně mu obětujte kus těsta, ať si matlá. Když to potom ještě upečete, budete slavná. Z dítěte těsto celkem snadno oloupete.

Strká-li dítě všechno do pusy, tak pozor na malé předměty, ty by se vážně nikde válet neměly. Jinak není třeba panikařit, když olízne klíče, psa, nebo rozečtenou knihu.

Není-li dítě ohroženo na zdraví nebo na životě, rodiče nemusí vědět úplně všechno. Není nutné jim vykládat, že spratek je nevychovaný. Dítě se snadno učí, učte ho pobývat ve vaší společnosti a ve vaší domácnosti. Dítě se snadno naučí, že u babičky je to jinak.

Moderní rodiče se snaží mít všechno pod kontrolou, tedy i vás. Na tuhle hru nemusíte přistoupit. Potíž je, že často nemají kontrolu ani sami nad sebou, takže se snaží kontrolovat všechno a všechny okolo sebe, včetně vás. Děti jsou jen záminka. Netřeba se hádat, až rodiče vystrčíte za dveře, udělejte to po svém, když jsou rodiče přítomni, nechte to na nich.

Rodiče většinou vědí, kde máte ledničku, tak je nechte, ať tam dítku sami něco vyberou. Bonbón, nebo čokoláda sice dítě nezabije, ale některé typy rodičů by mohl tento hororový pohled zabít, myslete na to, nechcete svým dospělým potomkům přivodit infarkt.

Před rodiči také nikdy nezaměňujte jogurt s tvarohovými krémy, nemohu tu uvádět názvy, aby to nebyla reklama, dřív to byl Pacholík a ten se už nevyrábí, takže pro příklad.

Vzteká se dítě? Tak ho nechte, pokud je dítě zdravé, dělá to proto, že buď chce něco, co vy mu nechcete dát, nebo proto, že ho to baví. Vás to nebaví? Vezměte si knížku a ignorujte hluk. Dítě je tvor flexibilní, takže celkem rychle zjistí, že projevy vzteku jsou mu k ničemu.

Venku udělejte totéž, když okolo stojícím řeknete, že jste „jen“ babička, ještě vás politují a budou soucítit. Zásadně dítko nezvedejte a nemluvte na něj, až dokončí výstup, zvedne se samo a vy pokračujte, jako by se nic nestalo. Opravdu nic nekomentujte, nevysvětlujte.

Včera jsem viděla jednu ženu, řidičku, nevím, jestli matku, jak jí dítko zezadu hodilo na hlavu balónek. Samozřejmě se lekla a dupla na brzdu, řidič za ní měl co dělat, dobrzdit. Bylo to ve městě, oba jeli pomalu, naštěstí. Takže bez ohledu na styl výchovy, bezpečnost především. Na dálnici by tenhle „vtípek“ s balónkem mohl někoho zabít.

Nemají-li rozum rodiče, musí ho mít babička. Babička také musí čas od času uplatnit svůj pud sebezáchovy, aby se hlídání vnoučat neproměnilo v chov divokých šelem, vypuštěných z klece.

Často pomůže i dědečkova mužská autorita, čímž pochopitelně nemyslím, aby nebožátka zmydlil, jako žito. Mnohdy stačí drsný pohled a hlas. Žádný styl výchovy nemá mít ten výsledek, že dítě není schopné se pohybovat ve společnosti lidí.

Tento článek prosím předpokládá docela normální babičky, které přiměřeně respektují potřeby dětí, ale nevidí důvod, nechat si vnoučátka skákat po hlavě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz