Hlavní obsah

Lachtan Gaston, oběť povodní roku 2002

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gaston_(lachtan)#/media/Soubor:Seal_Gaston.jpg

Gaston, samec lachtana jihoafrického, jehož příběh zasáhl celý svět. Celosvětově známý lachtan, jehož smutný osud má dodnes mnoho lidí v živé paměti.

Článek

Píše se rok 2002, je léto a vydatné deště rozvodnily řeky Labe, Vltavy, Ohře, Moravy a Dyje. Zatopena je třetina území, povodně si vyžádají mnoho lidských i zvířecích obětí, z nichž jednou je i lachtan Gaston. Ten byl jedenáct let chován v Pražské ZOO, která však bohužel byla z velké části postižena povodněmi a mnoho zvířat zde uhynulo.

Gaston doplaval po Vltavě a Labi až do Německa. kde byl chycen. Ošetřovatelé se ho snažili chytit hned několikrát a dokonce ho i cestou nakrmili, bohužel po odchytu z důvodu vyčerpání a stresu uhynul, tak smutně skončila jeho tři sta kilometrů dlouhá cesta. Pro ošetřovatele i všechny, jenž jeho cestu sledovali, to byla zdrcující zpráva. Mnoho návštěvníků si pamatovala jeho vystoupení, která s radostí předváděl.

Smutné také je, že po sobě zanechal deset potomků (jeden porod nepřežil), jenž zplodil s lachtaními dámami Bárou a Jůlinkou.

Jako památku nechala Pražská ZOO postavit pomník Gastonovy podobizny a v červnu 2005 byla v Zoo Praha otevřena restaurace Gaston, která vznikla rekonstrukcí starší restaurace Koliba zničené povodní.

Jeho příběh zaujala i zahraniční média jako např.: BBC. Mnoho umělců jeho příběh ztvárnila jako stínohru, divadlo nebo ho zveršovala, v Německu o něm dokonce napsali knihu s názvem Schwimm! Gaston schwimm!. Od roku 2009 se v létě koná plavecký maraton na trase Ústí nad Labem a Děčín s názvem Gastonův memoriál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Povodí Vltavy
Povodí Labe
Povodí
Povodí Ohře
Lachtan

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz