Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč se tolik rozvádíme?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-wedding-rings-on-floor-17834/

Snad v každé druhé rodině se najde někdo, kdo řešil rozvod. Přerozdělování majetku a hádky o děti nikomu nepřeji, proč jsou ovšem rozvody tak častým jevem v současnosti?

Článek

Velká láska, postel praská, opulentní svatba a za chvíli hádky, pláč a křik. Rozvést se dnes s někým je oproti dřívějším dobám mnohem jednodušší. Možná alespoň z hlediska pohledu společnosti, jenž se ještě celkem nedávno na rozvod dívala skrz prsty. Manželský svazek byl posvátný a nesměl se zpřetrhat, co by si o tom pomysleli lidí? Když už se tak stalo, rozvod se tutlal, jak se jenom dalo, pokud se vše provalilo, bylo z toho velké haló a velké společenské faux pas.

Občas to zkrátka neklape, manželé si jsou po pár letech cizí a každý večer ulehat vedle někoho, ke kterému nic necítíte ,se nedá. Je-li rozvod poklidný a děti vše neodnesou, snáší se to lépe. Občas se však rodiče uchýlí k tomu, že ze svých dětí udělají rukojmí. Dále tu máme hození viny na toho druhého doprovázené větami typu: ,,Tatínek byl špatný člověk a proto se s ním teď nebavíme.".

Mnoho lidí je podle mě poblázněno filmy a seriály, jenž jsou na hony vzdálené od reality. Romantické procházky, každý polibek je dokonalý, neskutečné sexuální výkony… Ve filmech vše vypadá tak růžově.

Nesmíme zapomenout na naprosto bezduché seriály jako Love Island a Honeymoon: Líbánky k nepřežití. Tento koncept nemá s láskou nic společného, mladé slečny se dívají na rádoby námluvné rituály strašně ,,sexy" lidí, kteří se snaží,,spářit". Ono uzurpování partnera/vítězné trofeje, intriky, lži a podvody, takovou lásku mají mladé ženy v budoucnu hledat? Ve zkratce, ať to nemusím dlouho rozvádět, kdo šuká, ten vyhraje, tak snadno vše můžeme vysvětlit.

S rozmachem internetu se situace zhoršila. Kdysi možná Franta z vesnice věděl jen o Mařeně ze chléva a měl oči jen pro ni. Dnes si stačí otevřít seznamku, na výběr najednou máte nepřeberné množství lidí. S rozmachem, především letecké, dopravy není ani vzdálenost zas tak velkou překážkou.

Bohužel všeho moc škodí a tráva vždy bude zelenější. Zuzana ze Zlína není špatná, ale Eva má zase tak pěkné oči. Větší výběr, i dle vědeckých poznatků, způsobuje větší nespokojenost s výběrem. Vědci udělali test, kdy otevřeli dva stánky s marmeládou. V jednom se prodávalo šest druhů marmelád a ve druhém dvacet čtyři, ti jenž nakoupili v tom prvním, byli se svou volbou mnohem spokojenější.

Můžeme se dále zabývat také povahou lidí. Někteří lidé jsou akorát vyžírkové a zlatokopky, pro jiné je svatba životní meta, které se snaží dosáhnout. Někteří vypadají skvěle, mají charisma, styl, ale za zavřenými dveřmi se promění v notorického alkoholika.

Samozřejmě se také zdá, že chceme vše a vlastně nemáme nic. Chceme kariéru, vztah a do toho na nás široké příbuzenstvo tlačí. Kdy budou děti? Kdy bude svatba?

Hledat lásku je v dnešní době tak těžké, že se někteří rozhodli rezignovat a být sami. Najdou se ovšem i jedinci, jenž ačkoliv to není v jejich zemi zvykem, kteří dají přednost tzv. sňatku z rozumu. Buď Vám partnera najdou rodiče nebo si ho najdete sami. Rovnou si řeknete, jak jste na tom s majetkem, kolik vyděláváte, kde pracujete… Víc než rande připomíná schůzka mezi partnery pracovní pohovor, ale co s tím naděláte.

Jste-li však nenapravitelní romantici, stále na to můžete jít pěkně postaru. Oslovit někoho v baru nebo se seznámit s někým přes přátele.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz