Hlavní obsah

S Duolingem k úspěchu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://images.app.goo.gl/VqspoqT1WK2yTKxx6

https://images.app.goo.gl/VqspoqT1WK2yTKxx6

Kdo se chtěl někdy učit cizí jazyk, nemohl nepotkat zelenou sovičku Dua. Podporuje vás v učení, má širokou nabídku jazyků (umíte-li alespoň základy angličtiny) a není s ním nuda.

Článek

Duolingo je jedna z těch nejoblíbenějších a nejpoužívanějších aplikací pro učení jazyků. Opravdu je ale ta nejlepší? A proč zelená sova zkrátka válí?

,,Dnes jsi ještě neudělal svou lekcí španělštiny, udělej ji nebo tě navštívím,“ objeví se ve vtipném, rádoby ,,hororovém“ videu, kde se člověk v kostýmu za Dua pomalu plíží potemnělou chodbou.

Duo je globální fenomén, učení s ním je zábava, když Vás podporuje a chválí za vaši výdrž a odhodlání naučit se něco nového. Můžete se učit v tramvaji, u sebe v pokoji i na chatě. Nemusíte nikam chodit, nemusíte si hledat někoho na doučování nebo platit za drahé kurzy, vše máte na dosah ruky. Aplikace je zdarma, a přestože existuje placená verze, nemá ji ani 5 % uživatelů.

Vše má ovšem své minusy. Po více jak třech letech s Duolingem jsem si všimla, že je to ,,továrna na dobrý pocit.“ Jste strašně busy? Stačí pět minut denně a výsledky se dostaví. Pouťový šarlatán jako vyšitý. Za pět minut si možná naučíte a zapamatujte si alespoň jedno slovíčko. Ano, musí se začít po krůčkách, chcete-li se ovšem jazyk naučit rychleji, ať už kvůli práci nebo dlouhodobému pobytu v cizině, raději bych se obrátila jinam. Po rozkliknutí určitých ikonek se na Vás vyvalí kupa pravidel, která se v daném jazyce používají, kdo si je ale dobrovolně otevře a cpe si je do hlavy jako na základce, viďte?

Řekla bych také, že ačkoliv někteří vychvalují aktivní učení se angličtiny, souhlasím spíš s těmi, kteří mluví o pasivním. Aplikace sice nabízí širokou škálu cvičení od příběhů, poslechu, přiřazovačky až po psaní a skládání vět. V podstatě jsme stále celkem v pasivním režimu, na druhou stranu někteří odborníci a učitelé pasivní režim doporučují, ale to už bychom se do toho příliš zamotali.

Po dlouhodobém používání Duolinga možná vidím největší plus v rozšířené slovní zásobě, slovíčka mi při psaní rychleji naskakují. Skládat však celé věty, to už je trochu horší.

Děkuji za přečtení a nezapomeňte na svou další lekci! Duo vás vidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jazykové školy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz