Hlavní obsah
Lidé a společnost

Malý pitaval z velkého města: Svatopluk Skopal žije skromný život, mobilní telefon nechce ani vidět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36903044

Herec Svatopluk Skopal se proslavil seriály Vyprávěj a Malý pitaval z velkého města. Má za sebou úspěšnou kariéru a žije ve spokojeném manželství. Ani jemu se ale nevyhnulo životní drama, při kterém mu šlo doslova o život.

Článek

Herec Svatopluk Skopal se narodil 28. května 1951 v Kutné Hoře. Vztah k herectví měl v genech již od dětství. Jeho otec pracoval jako divadelní režisér, matka pracovala jako herecká nápověda. Přesto měl v plánu něco jiného než uměleckou kariéru. Jeho cílem byla pedagogická fakulta, protože se chtěl stát učitelem. Nakonec si to ale na doporučení rodičů rozmyslel a vydal se na studia brněnské JAMU. Šlo o osudové rozhodnutí i pro budoucí soukromý život, i když to tedy ještě vůbec nevěděl.

Na JAMU totiž v té samé době studovala jeho budoucí manželka. Jmenovala se Lenka Řehořová. Skopalovi se líbila, ale než je osud spojil dohromady, prošli si každý ještě jiným manželstvím. Z Lenky se stala Lenka Kodešová a herec Svatopluk Skopal si vzal za ženu porodní asistentku. Při hře Romeo a Julie se ale oba znovu setkali a právě zde přeskočila pomyslná jiskra. Dali si rande v nedaleké kavárně a věděli, že se mají rádi.

Do svatby se podruhé nehrnul, žena mu zachránila život

Poté, co se oba rozvedli, začali společně bydlet. Do dalšího manželství se ale původně herec nehrnul. Později vzpomínal, že mu to manželka vyčítala, protože ho měla skutečně ráda. On však řekl, že nepotřebuje, aby do jejich vztahu mluvil národní výbor, a proto žádná svatba nebude. Dal jí ale slib, že si jí vezme, až spolu budou čekat dítě. To také splnil a svatba se konala, když byla jeho partnerka v šestém měsíci těhotenství. Na svět mu přivedla syna Františka. Herec vždy chtěl, aby jeho syn byl sportovcem. Chtěl ho totiž odradit od toho, aby se stal hercem. Stejně tomu ale nezabránil a jeho syn se stal úspěšným českým hercem.

Foto: Autor: Petr Chodura – by the author himself, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=147400232

v roli Beverlyho Westona, Srpen v zemi indiánů, Divadlo na Vinohradech

Manželství se obešlo bez skandálů a dodnes žijí poklidným životem. Zatímco on je trpělivý, jeho žena je bouřlivá. Oba se respektují a vzájemně si pomáhají. Herec nikdy nekouřil a snažil se žít zdravým stylem života. Ani to mu však nepomohlo. Herec si toho nabral na vlastní bedra skutečně mnoho a kromě aktivního působení v divadle natáčel souběžně další dva seriály. Jednoho dne na scéně svého domovského Divadla na Vinohradech málem zkolaboval. Hru sice dohrál, ale krátce poté, co přijel domů, bylo zle. Manželka to poznala a zavolala mu sanitku. Tím mu zachránila život.

Nechce mít telefon, lidé mu posílají zprávy přes záznamník

Tehdy se zjistilo, že herec bojuje s oboustranným zápalem plic. Když se uzdravil, znovu se vrátil na hereckou scénu. Tehdy ale všechny své kolegy překvapil svým razantním postojem k životu. Oznámil, že nechce mobilní telefon a ten nebude nikdy používat. Zjistil totiž, že komunikovat se dá i bez něho. Lidé s ním musí komunikovat pouze přes záznamník.

Když přijde domů, poslechne si všechny vzkazy a obvolá ty, kteří tam něco namluvili. Stejný vztah má i k sociálním sítím, protože nemá potřebu svěřovat se cizím lidem se svým soukromím. Dnes žije herec spíše v ústraní, nedává o sobě vědět a užívá si klidného stáří se svou rodinou a přáteli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz