Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herec Michal Pešek miloval humor a drahá auta: Utekl podnikat do Holandska, zemřít chtěl ale v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: SedlacekVojta – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45166951

V jeho filmografii nalezneme přes šest desítek rolí. Michala Peška ale nejvíce proslavila jeho role v seriálu Malý pitaval z velkého města. Zde si zahrál benjamínka kriminalistické party, a to detektiva Jiříčka Otradovce.

Článek

Herec Michal Pešek se narodil 4. května 1959 v Praze. Potencionální životopisci herce, moderátora, podnikatele i majitele rockového klubu budou mít problém. Michal Pešek měl totiž skutečně pestrý život a nikdy nesetrval na jednom místě. Na delší dobu se ztrácel a zase se znovu vracel, aby začínal od samého začátku. Ale téměř nikdo neví, co v nepřítomnosti dělal a proč utíkal.

Emigroval do států a začal podnikat

Se svým divokým životem začal skutečně brzy, a to během svého studia na konzervatoři. Psal se rok 1977, když se vydal na stáž do slavných Universal Studios Hollywood. Tuto nabídku mu zajistil jeho strýc, který v té době byl úspěšným americkým producentem a režisérem. Jenže tehdejšímu režimu se to nelíbilo a Michal Pešek se dostal do pořádného problému. Hrozilo mu, že skončí ve vězení, ale on tvrdil, že emigrovat nechtěl. Prý se jel vzdělávat, aby mohl dokončit školu. Do Ameriky se nakonec nevrátil a začal svou kariéru v Československu. Dostával jednu roli za druhou a měl se skutečně dobře. Postupně se začal objevovat ve velkých televizních počinech, mezi které patří například Arabela, Vlak dětství a naděje, Malý pitaval z velkého města nebo Panoptika Města pražského. Když ale přišla revoluce, on se rozhodl pověsit herectví na hřebík a věnovat se podnikání.

Miloval luxusní auta, sám některá z nich i vlastnil

Najednou totiž zjistil, že je svět neomezený a on má tolik možností, o kterých ještě nikdy nesnil. Jak sám několikrát podotkl, chtěl si užívat peníze a zábavu, kterou mimo jiné tolik miloval, že by za ní utratil i majlant. Moderoval v nových rádiích, začal dělat do politiky, podnikal v reklamě a nakonec se stal jedním z prvních lobbistů u nás. Najednou ale zmizel a nikdo nevěděl, kde je mu konec. Byl v Nizozemí. Chvíli to vypadalo, že jeho život dostal zcela jiný směr a on zkrachoval. Opak byl ale pravdou a herci se dařilo více než dobře. Ve své garáži měl dvě nejluxusnější ferrari a rád rozhazoval peníze. Najednou se ale vrátil zpět do Česka a nikdo netušil, proč to dělá. V Nizozemí se měl dobře, měl úspěšně rozjeté podnikání a v Česku neměl žádné zázemí ani možnosti.

Oslavil narozeniny a navždy odešel

Jen ti nejbližší věděli, proč se najednou Michal Pešek vrátil zpět do rodné země. Onemocněl totiž rakovinou a věděl, že žádná léčba mu nepomůže. Kromě velkých bolestí ztratil i zrak. Když po ozařování začal zase po troškách vidět, měl zase jednou aspoň trochu důvod k radosti. Ale ani v jeho případě nedokázali lékaři udělat žádné zázraky. Jeho přátelé tvrdí, že se do Česka přijel jen rozloučit, protože nechtěl být nikomu na obtíž.

Dokonce sepsal svou poslední vůli a do ní vložil scénář k pohřbu. Vše naplánoval do jediného detailu a chtěl, aby jeho rodina a přátelé měli s jeho pohřbem co nejmenší práci. Důkladně sepsal, kde ho mají pozůstalí pochovat, kdo pronese řeč nad jeho rakví a jaká hudba ho bude provázet na cestě do nebe. Odešel v tichosti, ve svém domově a uprostřed těch, kteří ho měli rádi, a to pouhé tři dny po svých 53. narozeninách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz