Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná herečka Klára Jerneková: Princezna Pampeliška nedokázala stárnout, útěchu hledala v alkoholu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto princezna

Klára Jerneková měla všechny předpoklady k tomu, aby se stala velkou hvězdou. Jenže všechno zkomplikoval fakt, že se nedokázala smířit s rozvodem ani s přibývajícími léty. Své problémy proto začala řešit alkoholem a léky na deprese.

Článek

Klára Jerneková se narodila 14. ledna 1945 v Brně. Krátce po maturitě začala studovat herectví na DAMU. Když školu úspěšně dokončila, rozhodla se přijmout angažmá v Národním divadle v Praze. Tam účinkovala od roku 1966 a stala se úspěšnou a oblíbenou herečkou. Její největší rolí byla princezna Pampeliška. V době, kdy tuto pohádku natáčela, zřejmě ani netušila, že bude mít podobný osud jako její filmová postava.

Klára Jerneková měla všechno, co si jen mohla přát. Byla mimořádně talentovaná, a navíc byla také krásná. Šla z role do role, byla hvězdou Národního divadla, ale nakonec jí život zničilo manželství, jehož rozpad nedokázala překousnout. Atraktivní blondýnka byla neustále v hledáčku mužského pohlaví. Když se ale seznámila s kolegou Josefem Čápem, který byl proslulý krasavec, všichni jen žasli, jak to této dvojici slušelo.

Svému manželství obětovala vše, co jen mohla

Po několika letech vztahu se jim narodil syn Filip, jenž se stal také hercem. Bohužel manžel nemohl překousnout, že je syn na prvním místě a Klára Jerneková se snažila udělat vše, aby byl její muž spokojený. Proto dala svého syna ke své matce, aby se mohla věnovat jenom jemu. Jenže její manžel se později zakoukal do slovenské operní pěvkyně Gabriely Beňáčkové a herečku nakonec opustil.

Její zlomené srdce potřebovalo vyléčit, bohužel ale věřila, že jí v tom pomohou léky a alkohol. Takový styl života si nakonec vybral svou daň. Jernerková začínala zapomínat texty a chodila pozdě na natáčení a zkoušky. Poslední kapkou pro ni bylo, když dostala výpověď z Národního divadla. Vůbec to totiž nečekala a tím ztratila i smysl svého života. Po nečekaném vyhazovu tak začala žít stylem života, který ji dostal na úplné dno.

V hospodě byla jako doma, hledala útěchu na dně sklenky

Začala trávit v hospodě každý volný čas. Kolegové i fanoušci na ni rychle zapomněli a ona se cítila osamocená. Žena, která milovala společnost, se najednou stala naprosto neviditelnou. Musela se proto spokojit alespoň s místními štamgasty. Kromě toho se také nedokázala vyrovnat se stárnutím. Změnila se téměř k nepoznání, ale nikdy se nechtěla léčit.

Vždy rodině tvrdila, že alkohol pít nebude a zvládne to sama. Její syn však několikrát poznal, že jeho matka pije tajně. Všem ale tvrdila, že nepije. Největším problémem byla zlomená noha v kyčelním kloubu. Tento úraz si také přivodila v době, kdy byla pod vlivem alkoholu. Rekonvalescence jí nakonec izolovala od širokého okolí. Celé dny byla zavřená doma ve svém luxusním bytě na Smetanově nábřeží, kde také v osamění zemřela. Herečka zemřela 21. července 2003.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz