Hlavní obsah
Názory a úvahy

Postup prostějovského policisty překvapil ministra Rakušana. Advokát může podat soudní návrh

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Google: Pixabay

Nejvyšší správní soud může konstatovat porušení zákona jakýmkoli orgánem státu. Ilustrační obrázek

Nesprávný úřední postup může vést k podání žaloby na stát či k jiné formě právního podání.

Článek

Deník Echo24 před dvěma dny uveřejnil zprávu, jakou jsme už od konce roku 1989 nečetli.

Prostějovský policista tamního obvodního oddělení řešil oznámení neznámého zastánce vlády, kterému leželo v žaludku vyjádření paní Marie Šabinské na facebooku. Pravděpodobný fanatik z ODS neunesl kritiku, již dotyčná žena uveřejnila v běžném postu.

Přestože kritika vlády se nachází během posledních let na faceboocích a pod novinovými články v míře, kterou nelze ani shromáždit, natož sčítat, nehledě k vytečkovaným slovům zdůrazňujícím kritický podtext, a nikoho ještě nenapadlo se tím úředně zabývat, v Prostějově na severu Moravy to mají jinak.

Policista obvodního oddělení sice po přečtení udání zřejmě vyslechl oznamovanou osobu, spis poté zabalil a poslal na magistrát, nicméně v postupu prý neopomenul zmínit podnět k prošetření přestupku.

Skutečnost, že se o přestupek nejedná, ho buď nezajímala, a nebo zákonu o přestupcích rozumí v tak minimální míře, že to ani nerozpoznal.

Podle vyjádření advokáta a pozdějšího prohlášení na sociální siti i ministra Rakušana, do jehož působnosti spadá i rezort policie, se v daném případě stát ani město nemá takovým oznámením zabývat, ale bez předvolání pouze zkoumat, zda se může jednat o nějaký typ porušení zákona.

Ačkoli do záležitosti nemůžu přímo zasahovat, mám za to, že za takový projev, i když s jeho vyzněním zásadně nesouhlasím, by nikdo neměl být předvoláván. Možnost kritizovat vládu je stěžejním prvkem demokracie.
Vít Rakušan, ministr vnitra

Policista však podle deníku Echo24 učinil krok, jakému nelze v demokracii vůbec rozumět, odeslal spis s výzvou k projednání.

Stejný postup zvolilo tamní přestupkové oddělení magistrátu. To paní Marii Šabinské zaslalo výzvu, aby se dostavila k podání vysvětlení.

Přestože se nechce ani věřit tomu, že se něco takového skutečně na severní Moravě odehrává, fakta hovoří jasnou řečí: policie i magistrát chtějí řešit kritiku vlády ze soukromého profilu obyvatelky Prostějova.

Nedůsledný je přitom postoj advokáta, který se k celé věci vyjádřil pro deník Echo24.

Věcí se zabývá v právním rozboru, ale měl prioritně uvést, že lze podat stížnost k Ústavnímu soudu na stát, v souvislosti s jednáním prostějovského policejního oddělení a jeho následky, poškozením šikanózním postupem, stejně tak tamním magistrátem.

V jiném případě, podle zjištěné míry závažnosti postupu, žalobu o ochranu osobnosti, a to jak na stát, tak i na město (či podle právní legitimity na magistrát) Prostějov.

Z hlediska zákona není-li oznamovatel poškozen jednáním konkrétní osoby, má jako v tomto případě jeho podání policie prošetřit z hlediska posouzení. Nikoli výslechem či žádostí o podání vysvětlení.

Podání oznamovatele může být v určitém případě po právní analýze řešeno jako pokus křivého obvinění. Takovým jednáním je nejen udávaná domnělá „trestnost činu“ oznamované osoby, podle trestního zákoníku, ale i podle přestupkového zákona.

Stejného jednání se může dopustit i policejní orgán či úředník magistrátu, a to nesprávným úředním postupem.

Paní Marie Šabinská by měla na konkrétního pracovníka policejní služebny podat státnímu zástupci podnět k prověření jeho postupu nebo se obrátit na advokáta se žádostí o podání žaloby Nejvyššímu správnímu soudu.

Zdroj:

Rakušan se zastal kritičky vládního kabinetu… (Echo24)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz