Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři, kteří nechtějí otravovat: Hrdinové, jejichž život stojí za nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Důchodci, kteří mají děti, se dělí převážně na dvě skupiny: Ti, co vyžadují péči od svých potomků, a ti, kteří ji odmítají. Ti druzí jsou opravdoví hrdinové.

Článek

Přibývá osob ve starším věku, kteří nechtějí být na obtíž a to nikomu. Nechtějí péči od své rodiny, nechtějí příspěvky, pomoc ani nikoho obtěžovat. I přesto, že se svým důchodem sotva vyjdou, nechávají se dobrovolně zavřít do pečovatelského domu nebo domova důchodců. I přesto, že se o ně rodina chce postarat, odmítají to. Nechají si jen lehce pomoci, ale mají za to, že by se o sebe měli postarat sami. Sice na to finančně nemají, ale raději budou žít na pokraji chudoby, než aby někoho obtěžovali.

Hrdinství za každou cenu

Jedná se většinou o osoby, které celý život pracovali, byli nezávislí a vždy se o sebe dokázali postarat. Nefňukali, nestěžovali si a pomoc přijali málokdy. Tito lidé jsou zvyklí být zodpovědní sami za sebe a vydrželo jim to až do stáří.

V některých případech je to zbytečné a i když se rodina chce postarat a pomoci za každou cenu, senioři odmítají, ale to je proto, že už jiní nebudou. Měnit někoho na stará kolena je takřka nemožné.

Říká se, že děti svým rodičům nic nedluží, takže ti, co to vyžadují, většinou nekončí úplně dobře, protože děti to musí chtít primárně samy. Je pak na seniorovi, jestli pomoc přijme, nebo ne, ale v případě odmítnutí je třeba se ujistit, že má daná osoba finance na to, se o sebe postarat a pokud už to sama nezvládá, má na to, si pomoc a péči zaplatit.

Žádná rodina nerada vidí, když se jejich rodič má špatně. A někdy to bohužel končí tak, že starý člověk nemá na jídlo, natož na bydlení a žije v otřesných podmínkách. Vlastně to tak některým i vyhovuje, mají totiž pocit, že je vše v pořádku a tak, jak to má být.

Anketa

Chtěli byste se o sebe ve stáří postarat za každou cenu?
Ano, rozhodně
18,1 %
Ne, chci pomoci od dětí
1,4 %
V případě nemoci ne
1,4 %
Chci být samostatný/á, dokud to půjde
79,1 %
Celkem hlasovalo 432 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz