Hlavní obsah
Sport

Česká liga má na ME nemalé zastoupení. Stává se z ní prestižní soutěž?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Jager

V pátek nám vypukla velkolepá akce v podání ME ve fotbale v Německu. Turnaje se zúčastní 24 reprezentačních výběrů. Některé z nich, když samozřejmě nebereme v potaz Česko, mají ve svém národním týmu i hráče, kteří hrají, nebo prošli českou ligou.

Článek

Pojďme se na samotné borce podívat. Tři z nich se již zapsali mezi střelce a byly to důležité trefy, které vždy znamenaly minimálně remízu.

ME plné starých známých

Česká liga je stále velmi podceňovanou soutěží. V posledních letech ovšem liga ukazuje, že i cizinci se mohou z naší tuzemské soutěže dostat do své reprezentace, dojít s ní až do Evropy a zahrát si na samotném ME. Ať už jsou to bývalý či stávající borci, kteří v naší lize hrají.

Cizinecká legie má zastoupení na všech fotbalových postech. Najdeme v ní brankáře, obránce, záložníky i útočníky.

Qazim Laci - Albánie / Sparta (2023-doposud)

Šikovný osmadvacetiletý Qazim Laci byl po právu nominovaný do albánské reprezentace na závěrečný turnaj. Albánie v prvním zápase ve skupině velmi trápila poslední mistry Evropy z Itálie. Albánci šli do vedení nejrychlejším gólem v historii na ME, kdy se po hrubé chybě italského týmu trefil už po 23 vteřinách hry Nedim Bajrami. Zápas nakonec italský favorit vyhrál 2:1.

Laci nastoupil jako střídající žolík v 68. minutě a vážnější příležitost si nevypracoval a se svými spoluhráči po sympatickém výkonu nakonec odcházeli bez bodu.

Erik Janža - Slovinsko / Viktoria Plzeň (2017-18)

Málokterý fanoušek si dnes vzpomene na třicetiletého slovinského obránce Erika Janžu. V roce 2017 přestoupil Janža do Viktorie Plzně z Mariboru. Odehrál v Plzni pouze tři ligové zápasy a po roce v tichosti odešel do chorvatského Osijeku. Nyní už pět let působí v polském Górnik Zabrze.

Přesto v úvodním zápase ve skupinové fázi proti Dánsku nastoupil v základní sestavě Slovinska na levém beku. Minimálně do dalšího utkání je národním hrdinou, protože vyrovnal šťastnou ránou proti favorizovanému Dánsku na 1:1. Tento bod může mít v součtu cenu zlata.

Veljko Birmančevič - Srbsko / Sparta (2023-doposud)

Další aktivní zástupce z Letné. Nejlepší hráč uplynulého ročníku Fortuna ligy Veljko Birmančevič je kometou celé sezóny a po právu byl nominovaný do reprezentace Srbska na ME.

Šestadvacetiletý Srb, přezdívaný Birma, odehrál proti Anglii zbylou čtvrthodinu a Srbsko nebylo daleko od senzace. Gól ovšem nedali a s velkým favoritem na zisk evropského trůnu prohráli po brance Juda Bellinghama 0:1. Zápas byl naprosto vyrovnaný a remíza by byla spravedlivější.

Nicolae Stanciu - Rumunsko / Sparta, Slavia (2018-19 a 2019-22)

Rumun Nicolae Stanciu. Technickému záložníkovi nemohou na jednom pražském břehu přijít na jméno. Na tom druhém ho naopak milují. Prošel nejdříve před pěti lety Spartou, aby se obklikou přes arabský Al Ahli tentýž rok v roce 2019 dostal do Slavie. Na Letné vydržel pouhý rok, v Edenu byl skoro roky tři. V současné chvíli hraje opět saudskoarabskou ligu a kope za místní Damac.

Na ME pomohl Rumunsku k jasné a velmi překvapivé výhře nad Ukrajinou 3:0. Dal nádherný úvodní gól do šibenice a trefa to byla zároveň i vítězná. Patřil se spoluhráčem Dennisem Manem k nejlepším na place. Vysoká výhra dává reprezentaci Rumunska obrovskou šanci na postup do vyřazovací části.

Florin Nita - Rumunsko / Sparta, Pardubice (2018-23)

Další bývalý borec z české ligy. Jejím šestatřicetiletý rumunský brankář Florin Nita. V roce 2018 ho Sparta koupila z FCSB a vybudoval si na Letné pozici jedničky. V roce 2023 ztratil místo jedničky Sparty a šel na hostovaní do Pardubic pomoci zachránit ligu, což se hlavně díky jeho výkonům povedlo. Po konci hostování mu na Letné na konci června 2023 skončila smlouva a vydal se do turecké Gaziantepu, kde chytá i v současnosti.

Trošku překvapivě nastoupil na ME jako jednička týmu a skvělým výkonem pomohl k výhře 3:0 nad Ukrajinou.

Maksym Talovierov - Ukrajina / ČB, Sparta, Slavia, Liberec (2019-2023)

Obránce ukrajinské reprezentace Maksym Talovierov prošel čtyřmi kluby ve Fortuna lize. V roce 2019 přišel z Olimpik Doněck do jihočeských Budějovic. Epizodu v podobě hostování strávil v pražské Spartě. O tři roky později si ho vyhlédla Slavia, kde se neprobojoval do základní sestavy a hostoval v Liberci. V roce 2023 si vybudoval místo v rakouském Linci, kde nakonec v roce 2024 změnil hostování v přestup ze Slavie.

Zpackaný zápas Ukrajiny proti Rumunsku sledoval pouze z lavičky náhradníků a viděl drtivou porážku 0:3.

Národní tým Slovenska má na ME osm jmen z české ligy

Brankář Martin Dúbravka - Liberec, Sparta (2016-18)

Obránce Dávid Hancko - Sparta (2019-22)

Záložník Juraj Kucka - Sparta (2009/11)

Defenzivní štít Patrik Hrošovský - Plzeň (2009-19) a Znojmo (2013-14)

Záložník Tomáš Rigo - Slavia (2018-23) a Ostrava (2023-doposud)

Křídlo Lukáš Haraslín - Sparta (2021-doposud)

Křídlo Lubomír Tupta - Liberec (2021-22 a 2023-doposud)

Útočník Ivan Schranz - Sparta (2015), Dukla (2017-19), ČB (2019-20), Jablonec (2020-21) a Slavia (2021-doposud)

Polovina z těchto jmenovaných playerů stále nastupuje v naší tuzemské lize. Je to Rigo, Haraslín, Tupta a Schranz.

V základní sestavě Slovenska proti gigantovi z Belgie nastoupil brankář Dúbravka, obránce Hancko, záložníci Kucka s Haraslínem a střelec jediného gólu Schranz. Rigo, Hrošovský a Tupta seděli celé utkání na lavičce náhradníků,

Pro Ivana Schranze to byla nejdůležitější branka reprezentační kariéry. Jánošíci se zatím postarali o největší překvapení na letošním ME. Výhra 1:0 nad Belgií se rozhodně nečekala.

Mistrovství Evropy zatím rozhodně baví a snad tomu tak bude i nadále i s českou stopou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz