Hlavní obsah
Sport

Chystá se další odliv třicátníků na západě Čech? Viktoria bude řešit končící kontrakty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Za necelé tři měsíce budou moci hráči s končícím kontraktem k 30. červnu 2025 jednat s potenciálními zájemci. Viktoria Plzeň má takových hráčů hned několik, o které hráče kádru se jedná? Jak s nimi Viktoria naloží?

Článek

K něčemu podobnému došlo v červnu tohoto roku, Plzeň se po vypršení kontraktu rozešla například s aktuálně nejlepším střelcem ligy a reprezentantem Janem Klimentem, s dlouhodobou oporou Radimem Řezníkem či roční výpomocí v podobě Ibrahima Traorého. Všichni tito hráči už nespadali do klubových plánů, jejich výkony v plzeňském dresu nebyly dostačující, a navíc se Viktoria postupně snaží kádr omlazovat.

Vzhledem k velkému posilování Viktorie v letním přestupovém okně 2022, před účastí v Lize mistrů, se dalo něco podobného očekávat, Adolf Šádek totiž u většiny hráčů vsadil na jistotu v podobě tříletého kontraktu. Aktuální seznam hráčů Viktorie s končící smlouvou čítá devět jmen. Vzhledem k vysokému věku některých fotbalistů či nepřesvědčivým výkonům se dá očekávat další tvrdý řez.

Očekáváné podpisy

Lukáš Kalvach (CZE)

Věk: 29
Pozice: Střední defenzivní záložník
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 220/15

V lize dlouhodobě patří k absolutní špičce na svém postu. V posledních měsících se navíc stává stabilní součástí reprezentace. Pro svůj tým pravidelně získává obrovský počet míčů, velkým dílem se podílí na tvorbě hry. Lehce mu odchází rychlost a v nedávných utkáních se ukazuje pokles kvality v zahrávání standardních situací. Avšak stále je na českých trávnících top kvalitou.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria se s Kalvachem domluví na podobě nového kontraktu a český záložník bude po šesti letech strávených v klubu s týmem pokračovat.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Lukáš Kalvach

Martin Jedlička (CZE)

Věk: 26
Pozice: Brankář
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/čistá konta): 32/18

V pozici jedničky ho na několik utkání nahradil Marián Tvrdoň, Jedlička se totiž pral s imunitními problémy. Nahradit Jindřicha Staňka se mu podařilo úplně fantasticky, na jaře patřil mezi nejlepší hráče Viktorie, hlavně díky němu se klub dostal až do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Famózně vychytal švýcarský Servette v penaltovém rozstřelu a dlouho držel Plzeň nad vodou i v samotném čtvrtfinále proti Fiorentině. V říjnu si vysloužil premiérovou pozvánku do mužské reprezentace.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria se s Jedličkou dohodne na podobě nového kontraktu a český reprezentační brankář, tak bude v Plzni pokračovat i po třech letech strávených v klubu. (Nepočítáme-li hostování v Bohemians)

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Martin Jedlička

Cadu Lopes (BRA)

Věk: 27
Pozice: Levý/Pravý křídelní obránce
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 61/7

Brazilský křídelník má hodně nevyrovnané výkony, navíc nastupuje přes nohu na levé straně. Každý tým v lize ho ale už má přečteného a na jeho zaseknutí na pravou stranu mu už jen tak nikdo neskočí. Otázkou je, jak efektivní by byl na pravé straně, jenže zatím musí hrát vlevo, kvůli zraněnému Souarému. Jedná se o pečlivého technika s nadýchaným centrem a sílou v soubojích.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria se s Caduem dohodne na podobě nového kontraktu a Brazilec bude v Plzni pokračovat i po třech letech strávených v klubu. (Nepočítáme-li hostování v Baníku Ostrava)

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Cadu Lopes

Očekávané odchody

Jan Kopic (CZE)

Věk: 34
Pozice: Pravý křídelní obránce
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 313/48

I přes stoupající věk je stále důležitým hráčem týmu a potřebné dokáže odpracovat. Na svém postu, ale zdaleka nemá takovou konkurenci a občas už nestíhá v rychlostních soubojích. Taktéž se mu nedaří být stabilně produktivní. Jeho vytříbený centr je i nadále velmi nebezpečnou zbraní.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria neprodlouží Kopicovi smlouvu a plzeňská ikona se s klubem po deseti letech rozloučí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Jan Kopic

Lukáš Hejda (CZE)

Věk: 34
Pozice: Střední obránce
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 365/32

Na začátku sezóny ho postihly zdravotní problémy, proto zatím nezasáhl do žádného utkání v základní sestavě. Jeho zkušenosti a síla ve vzdušných soubojích budou potřeba, dvojice Jemelka-Dweh zatím odehrála všechna utkání v této sezóně, jsou viditelně vyčerpaní, Dweh navíc podstupuje dlouhé cesty, protože je součástí reprezentačního výběru Libérie. Od svého příchodu nechyběl ani jednou taktéž Svetozar Markovič. Hejda občas chodí pomáhat týmu v samém závěru k odvracení centrů a udržení výsledku, ale brzy může naskočit od začátku.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria neprodlouží Hejdovi smlouvu a plzeňská legenda se s klubem po třinácti letech s klubem rozloučí.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Lukáš Hejda

Matěj Vydra (CZE)

Věk: 32
Pozice: Střední útočník
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 71/12

Ne, v tomhle angažmá se mu opravdu nedaří. K zápasům nastupuje, dostává se do šancí, zajímavých protiútoků, ale ve valné většině případů to vstřelením branky nekončí. Změna dresu by pro Vydru možná byla vysvobozením, jeho výkony rozhodně nejsou přesvědčivé.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria neprodlouží Vydrovi smlouvu a jeho neúspěšné angažmá skončí po dvou a půl letech.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Matěj Vydra

Erik Jirka (SVK)

Věk: 27
Pozice: Pravé křídlo
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 74/10

Bývalý slovenský reprezentant každého diváka uchvátí svojí neskutečnou rychlostí. Plzeňští fanoušci si ho jistě pamatují, jako střelce dvou branek v Edenu při překvapivém vítězství Viktorie z minulé sezóny či jako precizního exekutora penalt. Při velkém počtu hráčů v ofenzivě se mu dostává šance po většinou z pozice pravého křídelního obránce a tento post mu nesedí. Dříve se u něj spekulovalo o zájmu Slavie Praha, tuto informaci potvrdil sám trenér sešívaných, Jindřich Trpišovský.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria neprodlouží Jirkovi smlouvu a jeho angažmá ve Viktorii skončí po třech letech strávených v klubu.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Erik Jirka

Jhon Mosquera (COL)

Věk: 34
Pozice: Levé křídlo
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 124/21

Při jeho příchodu do Plzně se objevovalo několik pochybností, zda on je tou správnou volbou. Mosquera všechny rychle přesvědčil o omylu a stal se klíčovou součástí titulového týmu ze sezóny 2021/2022, avšak aktuálně kolumbijský křídelník nastupuje pouze sporadicky. Dříve údajně vyjádřil zájem o návrat do domovské Kolumbie.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria neprodlouží Mosquerovi smlouvu a jeho angažmá ve Viktorii skončí po čtyřech letech strávených v klubu.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Jhon Mosquera

Jan Sýkora (CZE)

Věk: 30
Pozice: Střední ofenzivní záložník
Statistiky v dresu Viktorie Plzeň (zápasy/góly): 84/10

Stále pod smlouvou je ve Viktorii lehce opomenutý Jan Sýkora, kterého ovšem sužují nekončící zdravotní trable, na jaře si obnovil problémy s kolenem a chybět může až do vypršení svého kontraktu. Plzeňský odchovanec, který se taktéž podílel na plzeňském titulu z roku 2022, tak píše velmi nešťastný příběh.

Konec smlouvy: 30. 6. 2025
Pravděpodobný scénář: Viktoria neprodlouží Sýkorovi smlouvu a jeho angažmá ve Viktorii skončí po čtyřech letech strávených v klubu.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Jan Sýkora

Pokud by se tato prognóza potvrdila, Viktoria by byla donucena k výraznému posílení kádru. V ideálním případě by mohla sáhnout po perspektivních náhradách, které by mohl mít větší výkonnostní vrchol. S potenciálem být pevnou součástí kteréhokoliv klubu z TOP 5 evropských soutěží. Plzeňské vedení zcela jistě nečeká jednoduché rozhodování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz