Hlavní obsah
Sport

Hodnocení týmů Chance Ligy 1.– 8. místo: Slavia na výbornou, Sparta za tři, musí se vzchopit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut

Je po třetině odehraných zápasů v základní části rozhodnuto o vítězi ligy? Podívejte se jak hodnotí redaktoři 90 minut týmy v první polovině tabulky, a nahlédněte do predikcí po konci podzimní části.

Článek

1. místo: Slavia Praha, 28 bodů, skóre 22:2

Devět výher, jedna remíza. Zřejmě si jen těžko Pražané představovali lepší vstup do nového ročníku. Začátek přitom Slavia neměla vůbec valný. Hned v první zápase nové sezóny nedokázala vstřelit branku na Slovácku a hned z úvodu sezóny se vytvořilo dvoubodové manko mezi ní a Spartou. Suma sumárum, nyní je rozdíl šest bodů ve prospěch sešívaných. Na dominanci Slavie v první třetině základní části stojí zcela jistě životní forma Lukáše Provoda, angažování Tomáše Chorého a nová jednička ve slávistické brance, Antonín Kinský. Skálopevná defenziva v čele s čerstvou trojkou národní týmu obdržela pouhé dvě branky, což je velmi úctyhodný počin.

Třešničkou na dortu za povedenou první třetinou soutěže je opanované derby, čímž si Slavia upevnila pozici na čele. Sešívaným se navíc povedlo i deklasovat plzeňskou Viktorku. V dalším zápase však vicemistři z poslední sezóny zajíždí na půdu Jablonce a pokud nebudou stoprocentně připravení, může se objevit druhá bobová ztráta.

Predikce 90 minut:

Slavia se momentálně nachází těsně pod vrcholem toho, co jsou schopni hrát. Navíc se jim daří i evropské lize. Pokud si klíčový hráči udrží svou vysokou výkonnost, bude se Slavie nacházet i po podzimní části na čele tabulky. Záleží jen na Spartě, jak velký bodový rozdíl bude mezi odvěkými rivaly.

Hodnocení 90 minut: 1

Foto: 90 minut

2. místo: AC Sparta Praha 22 bodů, skóre 21:11

Úřadující mistr ligy si cestu za třetím triumfem v řadě zkomplikoval hned v úvodu sezóny. V Lize Mistrů vyválčila Sparta ve dvou zápasech čtyři velice cenné body a stále existuje reálná šance na postup do další fáze milionářské soutěže, v domácí soutěži je ale Friisova družina jako vyměněná.

Sparta se nevyvarovala domácích ztrát. Remizovala se Slováckem, prohrála s Olomoucí a v posledním zápase v Edenu nevyválčila ani bod, i přesto, že v předešlých pěti derby neprohrála.

Suma sumárum, letenští po 10 kolech ztrácí 6 bodů na první Slavii a na záda jim dýchá Plzeň. Výkony a nasazení jsou alarmující. Personálně velice silný kádr dokáže uhrávat zápasy proti papírově slabším soupeřům, některé mače ale vyžadují i bojovnost, větší připravenost a lepší organizaci v obraně, to vše fotbalisté v rudých dresech letos mnohokrát postrádali.

Dosavadní průběh sezóny je vzhledem k předchozím letem neúspěchem a ve strahovských kancelářích jistě neplánovali tak výraznou ztrátu na první místo již po deseti odehraných zápasech. Celý tým se musí probrat a začít přesvědčivě porážet slabší soupeře. Zařadí Sparta po reprezentační přestávce vyšší rychlostní stupeň, nebo definitivně přijde o šanci na titul už v říjnu?

Predikce po podzimní části:

Na Letné budou rádi, když zahojí všechny rány, které jim byly uštědřeny, udrží druhé místo a krok s rozjetou Slavií a třeba i s posilami naberou dostatek sil na jarní boje o titul.

Hodnocení 90 minut: 3

Foto: 90 minut

3. místo: FC Viktoria Plzeň, 21 bodů, skóre 18:7

Viktoria šla do sezóny s jasným cílem a očekáváními. Chtěla prohánět pražská „S“ a pohlídat si s klidem třetí místo. První cíl se zatím jeví úspěšně na Spartu ztrácí Plzeň pouhý bod. Lehce nervózní mohou být na západě Čech ze situace za jejími zády. Na čtvrtý Baník má pouze tříbodový náskok a hned vzápětí se nachází hladoví Jablonec a Olomouc.

Miroslav Koubek se snaží nastavovat správný rytmus, kterého se Viktoria musí držet, protože současně s ligou hraje zápasy i ligové fáze Evropské ligy. Proti těžším soupeřům v lize během náročného programu ztrácí. Navíc se musí obejít bez dlouhodobě zraněných Durosinmiho a Kabonga, stále na marodce je také Souaré.

Navzdory vysilujícímu rozvrhu nastupují stále podobná skupina hráčů. Po odchodu Hranáče Viktoria přivedla Markoviče, vedle kterých nevynechali Jemelka s Dwehem jediné sezónní utkání. Plzeň využívá kvalitní střed hřiště plný reprezentantů. Kalvacha s Červem skvěle doplňuje neúnavný produktivní Šulc.

Predikce po podzimní části:

Viktoria si ustálí své postavení v tabulce, nebude ohrožena nikým z nižších pozic. Naopak ztráta na první místo poroste. Plzeň čeká „měsíc pravdy“, ve kterém se postaví například Baníku, Spartě či PAOKu.

Hodnocení 90 minut: 2-

Foto: 90 minut

4. místo: Baník Ostrava, 18 bodů, skóre 12:8

Pavel Hapal možná překvapivě setrval na lavičce Baníku i pro letošní sezónu. Po nešťastném vypadnutí v Konferenční lize s Kodaní, se dosavadní ligové umístění týmu z Ostravy dá považovat za úspěch.

Tým na papíře bezpochyby můžeme zařadit na čtvrté místo co se týče kvality hráčů. Šín, Boula, Rigo, Chaluš, Pojezný. Zvučná jména, kterým šéfuje ústřední postava celého Baníku, kapitán Ewerton. Nadstandartní hráč, který by se bez problému uchytil třeba i ve Spartě.

Zásluhou skvělé práce kondičního týmu vypadají ostravští hráči velice dobře fyzicky. Trenér se navíc naučil přizpůsobovat formaci typům zápasů. Vídáme jak hru na dva, tak na tři stopery. Z toho může profitovat třeba mladý obránce Uchenna, který je ve svých dvaceti letech na radaru zahraničních klubů a byť nehraje v každém zápase a často naskakuje i za B-tým, Baník v něm může najít dalšího afrického hráče, kterého velice výhodně zpeněží.

Svými výkony si baníkovské fanoušky získal Erik Prekop, ten sice zatím nestřílí góly jako na běžícím páse. Jeho bojovnost, fyzický fond a snaha uhrát na hrotu co nejvíce balónů je pro svěřence Pavla Hapala velice platná i bez gólů, pokud do konce podzimu přidá i důležité branky, bude se jednat o velice vydařený nákup ze strany vedení.

Predikce po podzimní části:

Baník zatím prohrál pouze dvakrát. V Ďolíčku proti Bohemians hned v prvním kole a také na Slovácku. Před sebou ale mají, jak zápas se Slávií, Spartou, tak i s Plzní. Jednomu z favoritů Baník vezme body a zimu přečká na čtvrtém místě, načerpá síly a na jaře bude útočit na poháry, které by celému městu a klubu tuze slušely.

Hodnocení 90 minut: 2

Foto: 90 minut

5. Jablonec, 17 bodů, skóre 14:5

Severočeši po první třetině základní části patří mezi nejpříjemnější překvapení soutěže. Po třech protrápených sezónách konečně našli svou ztracenou formu a výkonnost, kterou disponovali pod trenérem Radou v nejlepších dobách a po deseti odehraných zápasech se pevně drží ve skupině o titul. Mezi nejvýznamnější zářezy Zelenobílých patří jednoznačně opanované derby s Libercem, kterému nasázeli pět branek. Tým ze Střelnice vyhořel pouze ve venkovním utkání s Karvinou, kde nečekaně prohrál bez vstřelené branky. Jinak předvádí konzistentní výkony, o kterých se přesvědčila už i mistrovská Sparta, či plzeňská Viktorie. Realizační tým Luboše Kozla se může opřít o skálopevnou defenzivu, které vládne kapitán Nemajna Tekijaški, jenž momentálně patří mezi nejlepší stopery v lize, ale také i o burundského rychlíka Benjiho Kanakimanu, který po minulé nevydařené sezóně konečně našel svou dobrou výkonnost, kterou předváděl ve Vyškově. Jablonec po Spartě má na svém kontě nejméně obdržených branek, za což může především děkovat i výbornému Janu Hanušovi, který je ve svých šestatřiceti letech zřejmě v životní formě.

Jablonec hned v příštím ligovém zápase přivítá na svém stadionu pražskou Slavii, kde může svou vzrůstající formu potvrdit. Pokud naváží na své poslední výkony, možná se dočkáme pro Jablonec zajímavého výsledku.

Predikce po podzimní části:

Do konce roku Jablonec absolvuje zápasy s nejlepší trojkou soutěže a čeká je také nepříjemný výjezd do Olomouce. Pokud z těchto zápasů utrží nějaké body a bude potvrzovat roli favorita s hůře postavenými soupeři, zůstanou i po skončení podzimní části ve skupině boje o titul. Na severu Čech však po derby panuje vynikající atmosféra a pokud ji Jablonec dokáže přenést na hřiště, mohla by se o třetí místo obávat i Plzeň.

Hodnocení 90 minut: 1-

Foto: 90 minut

6. místo: SK Sigma Olomouc 17 bodů, skóre 17:16

Po letním zemětřesení byla budoucnost Hanáků nejasná. Trenér Jílek u týmu skončil ještě v probíhající minulé sezóně a kormidla se chopil Jiří Saňák, ale ne na dlouho.

Spanilá jízda olomouckého B-týmu ve druhé lize katapultovala trenéra Tomáše Janotku až do pozice hlavního kouče áčka. Spolu s ním si pomyslné povýšení vysloužilo i několik hráčů, které ihned implementoval do týmu, ať už do základní sestavy, nebo užší rotace. Z týmu byli naopak odejiti zkušení Vít Beneš, Matúš Macík a Martin Pospíšil.

Průběžná 6. příčka se nezrodila náhodou, přispěla k ní i výhra na Letné. Janotka poskládal funkční tým. Mladé, jemu dobře známé hráče z béčka, doplnil Michalem Leiblem, nebo Janem Králem. Nejviditelnější posilou Sigmy se ale stal Jan Kliment, který přišel jako volný hráč z Plzně a na Hané rozehrál nevídané gólové představení. Úctyhodných devět gólů v devíti zápasech. Fotbalové pódium teď bude muset kvůli červené kartě z utkání proti Bohemians na pár zápasů přenechat jiným, po odpykání trestu ale bude i nadále účinkovat v boji o korunu krále střelců v hlavní roli.

Predikce po podzimní části:

Pro Olomouc bude důležité udržení 6. místa. Momentálně je ale reálný i útok na vyšší příčky. Boje o Evropu by snad oživily i olomoucké fanoušky a vrátily lepší atmosféru na letos zachmuřelý Andrův stadion.

Hodnocení 90 minut: 2

Foto: 90 minut

7 místo: 1. FC Slovácko, 16 bodů, skóre 8:9

Slovácko by i v této sezóně opět rádo zavítalo do skupiny o titul, aktuálně však okupuje sedmé místo tabulky, tedy první pozici prostředí skupiny, která ale na rozdíl od minulosti šanci bojovat o evropské poháry nenabízí. Místo toho se hraje pouze o lepší vstupní pozici do dalšího ročníku MOL Cupu, což by pro moravský tým jistě bylo jen velmi chabou útěchou.

Až na občasné výkyvy působí defenziva Slovácka kompaktně a organizovaně. Se zahuštěním prostoru ve vápně také často problémy nemívá, díky čemuž o body obralo obě pražská „S“. Co se však týče útoku, to už je úplně jiný příběh. S pouhými osmi vstřelenými góly se o Evropu válčí jen těžko. Všechny týmy, které se aktuálně pohybují ve skupině o titul, se mohou chlubit o poznání větším počtem vstřelených branek. I mnohé celky ze spodní části tabulky jsou na tom koneckonců výrazně lépe. Na pomoc do útoku si Slovácko povolalo Michaela Krmenčíka, jenž však zatím vstřelil pouze jediný gól, tudíž na svá plzeňská léta nenavázal. Ani Marek Havlík není v té nejlepší formě. Kouč Roman West tak bude muset přijít na způsob, jak tým směrem do útoku nastartovat.

Predikce po podzimní části:

Bodově tým z Uherského Hradiště za skupinou o titul nijak výrazně nezaostává a je rozhodně možné, že se do ní do konce podzimu prodere. Aby ale mohli Moravané pomýšlet na předkola evropských pohárů, musejí pro top týmy ligy představovat reálnou konkurenci i po ofenzivní stránce, k čemuž je třeba, aby se Slovácko střelecky probudilo.

Hodnocení 90 minut: 3

Foto: 90 minut

8. místo: FC Hradec Králové, 13 bodů, skóre 8:9

Pod trenérským týmem Davida Horejše je Hradec velmi těžce překonatelný v defenzivě, ale není tak efektivní v útoku. Kulisa v Malšovické aréně vytváří nepříjemné prostředí pro soupeře, Hradci se doma daří. Na venkovních hřištích, ale Hradec patří mezi nejhorší týmy v lize. Zatím je z toho osmé místo s náskokem jediného bodu na dvanáctou Karvinou.

Perfektním způsobem si sedla stoperská trojice Spáčil-Petrášek-Čihák, kterým kryje záda famózní Zadražil. Právě díky jejich schopnostem Hradec inkasoval pouze devětkrát. Tým navíc sužují neustálá vyloučení. Reputace Východočechů roste a jsou schopni přivádět velmi zajímavá jména. Nastartovat svoji kariéru se zde aktuálně snaží někdejší velký talent pražské Slavie, Daniel Samek. Nahradit Daniela Vašulína přišel Slovák Adam Griger, který se zatím jeví jako poslední kus do skládačky, jenž Hradec potřeboval.

Predikce po podzimní části:

Hradec čekají náročné domácí zápasy, avšak by mohl začít sbírat body mimo svůj domov. Tahle kombinace vyústí v podobné umístění okolo středu tabulky.

Hodnocení 90 minut: 2

Foto: 90 minut

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz