Hlavní obsah
Sport

Komentář - 90 minut Karla Krejčího: Ewerton naši ligu převyšuje, Slavii dodnes nechápu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / David Štěpina / Karel Krejčí

Neúplné 6. kolo zhodnotil a okomentoval pro náš web 90 minut trenér a tradiční glosátor Karel Krejčí. Jaký hráč a výsledek ho překvapil?

Článek

Bohemians – Jablonec

V úvodu bych rád uvedl, že se jednalo o dramatické utkání se šťastným koncem pro Jablonec, kterému se v Ďolíčku povedlo otočit zápas, připsat si tak tři cenné body a současně i potvrdit dobrý vstup do sezony. Jsem přesvědčený, že se naopak jedná o krutý výsledek pro Bohemku, která v rámci utkání nepředvedla vůbec špatný výkon. Bohužel liga není o statistikách. Ačkoliv byli klokani výrazně lepší v držení míče, i v počtu zakončení, bohužel doplatili na produktivitu.

Klíčovým momentem zápasu, bylo za stavu 1:1 neproměněné tutovky domácích útočníků Yusufa a Matouška, kteří neproměnili sólové nájezdy. Dalšími smolnými momenty byly pro hráče Bohemians i situace, kdy byly šance zmařeny nepřesným zakončením nebo i obětavě blokující obranou hostí.

Smolařem utkání byl však zkušený hráč Matěj Hybš, který byl u obou branek Jablonce. U prvního gólu neuhlídal při standardní situaci Hollého, který se následně prosadil hlavou a vyrovnal. V další situaci chyboval znovu, když se nezachytil s Kanakimanou. Ten využil jeho zaváhání, a rozhodl vítěznou trefou o výhře hostí 2:1. 

Teplice – Karviná

Karviná jednoznačně šokovala výhrou v Teplicích, ale po zodpovědném výkonu, konkrétně třech gólech, které následovaly po rychlých protiútocích. Lze jen konstatovat, že vítězství bylo zasloužené. Premiérový ligový gól si připsal karvinský hráč Samko a druhé góly v sezóně vstřelili Memič a Vecheta. Právě Vecheta po příchodu ze Slovácka nachází v Karviné svou bývalou střeleckou formu. Jedná se bezesporu o gólového hráče, který má silnou oporu v trenérovi a jsem přesvědčen, že jakmile se dostane do herní pohody, pomůže karvinskému týmu k dalším dobrým výsledkům.

Naopak pro teplický tým nebyl tento zápas z těch nejpovedenějších. Už samotný vývoj utkání hovořil v jejich neprospěch, a ačkoliv se trenér Frťala snažil na situaci reagovat okamžitě, jeho rozhodnutí se nakonec neukázala jako nejšťastnější. V 55. minutě měli Teplice vystřídáno, když se na hřišti objevila hned pětice nových hráčů. A jak to tak bývá, v samotném závěru utkání došlo ke zranění dvou hráčů a Teplicím nezbylo nic jiného, než část utkání hrát v devíti lidech. Oba dlouho ošetřování hráči (Havel a Trubač) se nakonec přes bolest do utkání zapojili, a umožnili tak jeho důstojné dohrání. Jejich zdravotní stav jim ale nedovoloval stoprocentní výkon.

I přes tyto nešťastné momenty se domácí publikum mohlo radovat alespoň ze snížení, o které se zasloužil Gning. Bohužel ani tento gól již nedokázal změnit celkový stav zápasu a tři body si tak po prvním historicky vyhraném zápase na teplické půdě, odvezla Karviná.

Sparta – Slovácko

O další překvapení 6. kola se postaralo Slovácko, které na letenské půdě remizovalo s mistrovskou Spartou. Ta sice již po sedmnácté za sebou ligový duel neprohrála, avšak poprvé v letošní sezóně ztratila body. Sparta v obměněné sestavě nepodala optimální výkon, chyběla jí větší kvalita a v defenzivě se projevovala lehkovážně a nedůrazně. Stopeři měli významný problém s Krmenčíkem a v ofenzivě byl tým domácích nepřesný a bez nápadu. Jednoznačně lze konstatovat, že se nedokázali prosadit ve hře jeden na jednoho.

Na úvodní branku Sinyavskiyho ještě dokázal rychle reagovat po standardce hlavou Sörensen, na krásnou trefu Krmenčíka z dálky však hledali letenští odpověď poměrně dlouho. Poté co sudí v 78. minutě odpískal penaltu za ruku Trávníka, srovnal skóre Birmančevič. Vítězný gól se však týmu domácích již nepodařilo vstřelit, a naopak v nastavení zápasu mohla inkasovat po stoprocentní šanci Jurošky. Slovácko naopak čtyřikrát po sobě neprohrálo a o cenné body obrali mimochodem i Slavii, se kterou remizovali v prvním kole na domácí půdě.

Rád bych se pozastavil u Michaela Krmenčíka, neboť jsem tehdy jako šéftrenér plzeňské mládeže byl u toho, kdy tento talentovaný hráč v patnácti letech přicházel do Plzně. Naše cesty se poté znovu střetly, když jsem se do Plzně vrátil jako hlavní trenér a v zimě roku 2016 jsem usiloval o jeho návrat z hostování v Dukle. Ten se následně podařilo zrealizovat a Michael začal sbírat první starty v plzeňském dresu. Mám dodnes v živé paměti okamžik z utkání na Spartě, kdy přibližně v 60. minutě zápasu vystřídal Michala Ďuriše a následnými dvěma góly zajistil Plzni výhru nad letenskými hráči 3:0 a učinili jsme tak velký krok k titulu. Je nutné uvést, že někteří čeští hráči, kteří mají angažmá v zahraničních týmech nejsou za prvé tak vytěžování, a za druhé úplně sledování. Je jisté, že bude Krmenčík v nejbližší době v české lize pod drobnohledem všech. Současně nelze pominout fakt, že Krmenčík viditelně ještě není zcela připravený a chybí mu herní praxe a pohoda, ale jsem přesvědčen, že pokud mu bude dobře sloužit zdraví, zápas od zápasu o sobě bude dávat více a více vědět a Slovácku v budoucnu jistě pomůže k lepším herním výsledkům. Na závěr bych chtěl dodat, že mu v jeho snažení budu držet palce, snad už i proto, že se naše dráhy ve fotbalovém světě nejednou protnuly.

Rád bych se však na úplný konec vrátil ke Spartě, které se poslední zápas nepovedl. Na druhou stranu bych rád vyzdvihl skutečnost, že vedení Sparty neodkládá ligové zápasy a dává prostřednictvím rotací sestavy prostor hráčům širšího kádru. Věřím však, že tento zápas byl pro letenský tým jasným ponaučením do dalších kol. Již v úterý je čeká, dle mého názoru, zápas podzimu, a to odveta s Malmö. Ve hře je základní skupina LM a zahrát si v ní je snem nejen každého hráče, ale i trenéra. Když pomineme prestiž v rámci sportovní výzvy, jde i o poměrně velký finanční obnos peněz. I pro českého fanouška je tak dobře, že je Sparta nadosah tomu, aby si zahrála ve skupině Champions League a tímto jim držím palce, aby se sen stal realitou.

Pardubice – Hradec Králové

Pardubice prolomily domácí trápení a na třetí pokus vybojovali na domácím hřišti tři body. V celkovém měřítku nelze jinak než konstatovat, že šlo o svižný a emocemi nabitý zápas, který po celou dobu provázela skvělá atmosféra.

Po bezbrankovém poločase se vše podstatné odehrálo až po změně stran. Ihned po přestávce poslal domácí do vedení po povedené kombinační akci Patrák. Vzápětí utržil Hradec další ránu, neboť jejich řady po červené kartě musel opustit zkušený Tomáš Petrášek a Hradec tak potřetí v letošní sezóně dohrával zápas v deseti. Hosté však ukázali, že se i s tímto problémem dokáží vypořádat a Filip Čihák po rohovém kopu dobře mířenou hlavičkou srovnal skóre. Poslední slovo měl v 80. minutě domácí kapitán Kamil Vacek, který využil zmatku v hradecké obraně a skoro po roce a půl prolomil svou střeleckou smůlu a rozhodl tak východočeské derby.

Ačkoliv se hosté snažili do posledních minut o vyrovnání, do větších šancí se dostával opakovaně tým Pardubic. Ten těžil nejen ze své početní převahy, ale využíval i otevřené obrany Hradce, který v závěru hrál na riziko a Pardubice tak často hrozily rychlými brejky. Ačkoliv se domácím nepodařilo pojistit své vedení dalším vstřeleným gólem, z východočeského duelu si své cenné body do kabin odnesli. Votroci si tak na první venkovní body budou muset i nadále počkat.

Baník - Liberec

Baník v souboji dvou ambiciózních týmů zvítězil 2:0. Liberec byl v prvním poločase lepším týmem. Více střílel, držel balon, ale z aktivního výkonu nevytěžil ani jednu střelu na bránu a celkově chyběla Slovanu kvalita v poslední třetině hřiště. Krušnější moment v prvním poločase u hráčů Baníku vyvolala pouze tvrdá rána Michala Hlavatého z pětadvaceti metrů, která olízla tyčku domácí branky.

Kvalita hry se výrazně zvedla po přestávce, především díky domácím, a právě výborný vstup do druhého poločasu rozhodl jinak vyrovnaný zápas. Hned zkraje druhé půle se rychle za sebou prosadili Prekop, pro kterého to byl první ligový gól za Baník a následně Ewerton. Baník poté zkušeně kontroloval vývoj zápasu a Liberec se nedokázal nadechnout k většímu tlaku. Baník tak zůstává i nadále doma stoprocentní. Oproti tomu bilance Liberce na venkovních hřištích je tristní. V posledních devatenácti venkovních zápasech slavili Severočeši pouhé dvě výhry. Pokud chce Liberec pomýšlet na výraznější posun tabulkou vzhůru, bude muset začít venkovní zápasy zvládat

Rád bych se ještě zastavil u Ewertona. V mých očích je to nadstandardní hráč ligy a pro Baník naprosto rozdílový a důležitý hráč, neboť s ním se zvedá i padá výkon Baníku. Jsem přesvědčen, že svými výkony českou ligu přerůstá. V utkání s Libercem se opět podílel na všech brankách a zcela jistě byl mužem zápasu. Pro mě je záhadou, že se tento hráč neprosadil ve Slavii. Těžko říci, proč v Edenu nedostal takový prostor? Proč se trenéru Trpišovskému nehodil do koncepce? To jsou však otázky spíše na trenéra. To však není škoda pro Baník, který díky jeho opět skvělému výkonu porazil v očekávaném utkání ambiciózní Slovan Liberec.


Dukla – České Budějovice


Již od úvodního hvizdu bylo na obou týmech znát, že jim v tomto zápase jde o hodně. Na míči byli od začátku více domácí, avšak bylo vidět, že jim dělá problém finální i předfinální fáze. Docházelo tak k častým ztrátám, ze kterých mohli hosté hrozit brejky. Oba celky si v prvním poločase vytvořily velké šance, avšak ani jedna z nich neskončila brankou. Domácí podržel brankář Hruška, hlavně při šancích Adedirana, hosté naopak zachránila tyč po střele Šebrleho. Do kabin se tak i přes velké příležitosti odcházelo za bezbrankového stavu.

Po přestávce přišly i góly. Paradoxně ze dvou dlouhých autů Kuby Hory se krátce po sobě prosadili Šebrle a Mešanovič. Dynamo se poté snažilo o rychlý kontaktní gól, avšak brankář Hruška opět podržel svůj tým při tutovce Adedirana, kterému nebylo přáno. V nastaveném čase pak pečetil výhru Dukly střídající Ambler, pro něhož to byla první ligová branka, stejně tak i pro Šebrleho. České Budějovice mají s devatenácti inkasovanými brankami jasně nejhorší obranu v soutěži a zažívají nejhorší vstup do sezóny v historii samostatné ligy. Jihočeši nezvítězili v nejvyšší soutěži již podesáté v řadě a na výhru na hřištích soupeře čekají už 31 zápasů. Na první bodový zisk tak stále čeká i nový trenér Jihočechů, František Straka. Dynamo navíc v následujících kolech nečeká nic jednoduchého.

Pozornost si z tohoto zápasu zaslouží Štěpán Šebrle, který na sebe pravidelně v zápasech svými výkony upozorňuje. Dokáže těžit ze své rychlosti a myslím si, že mu pomohla druhá liga, která je pro přechod do dospělého fotbalu lépe zvladatelná. Dokáže se prosadit v souboji jeden na jednoho i přesto, že stále sbírá své první minuty v ligovém fotbale. V Dukle navíc prodloužil smlouvu, takže pokud mu vydrží zdraví, jeho minuty budou i nadále naskakovat. V genech má navíc dobrý pohyb, herní dovednosti, ke kterým když přidá lepší produktivitu, tak z něho může vyrůst zajímavý hráč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz