Hlavní obsah
Sport

Polemika redaktorů 90 minut: Patří Chorý do Edenu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daniel Ulrich / 90 minut

Angažování Tomáše Chorého do sešívaného dresu dělí fanoušky Pražanů fanoušky do dvou táborů. Nejinak je tomu i u nás v redakčním týmu.

Článek

Michal Trávníček – Ano. Je to bojovník, a přesně to Slavii schází

Je mi krajně nepříjemné, jak se slávistický lid rozdělil do dvou táborů. Pro jedny je příchod Chorého překročení pomyslné červené čáry. Na druhé straně předseda klubu Jaroslav Tvrdík staví plzeňského forwarda skoro až do role Mirka Dušína.

Přiznám se, že rozhodně nejsem jedním z těch, kteří by z příchodu Tomáše Chorého skákali tři metry do vzduchu a jsem trochu rozpolcen. Na jednu stranu i mně vadí, že přichází hráč s jeho minulostí. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že Slavii podobný typ hráče chyběl.

Důležité také je, že olomoucký odchovanec by podle všeho neměl být rušivým elementem do kabiny. Slavia tak zase tolik neriskuje a nalejme si čistého vína, pokud chce sešívaný trenérský štáb vysokého útočníka a zároveň potřebuje, aby jej mohl do hry zařadit hned, moc jiných možností ani nemá

Když vezmu věc čistě z fotbalového hlediska, tak přesně podobný typ hráče v Edenu chyběl. Pokud se totiž Chorému bude v Edenu dařit, a já věřím, že ano, Slavia tím zabije dvou mouchy jednou ranou. Trpišovského týmu nejen že chybí výborný hlavičkář do vápna, ale také má problém s větší bojovností a emocemi. V obou ohledech je Chorý zcela špičkový. Ostatně stačí si vzpomenout na jarní duel v Plzni, kde se dvoumetrový útočník Plzně rval víc než všichni slávisti dohromady, přitom jeho celku v utkání vůbec o nic nešlo.

Pokud se Chorému tyto aspekty hry povede přenést i do hry Slavie, může být on pomyslným jazýčkem na vahách v boji o mistrovský titul. Pokud se to nepovede, bude to další obžaloba pro Jindřicha Trpišovského a signál, že vysoký útočník je pro hru Slavie zcela neuchopitelný.

Já však věřím, že první možnost je správně a titul se i díky Chorému vrátí po čtyřech letech do Vršovic.

To vše se může ale povést jen s plnou podporou fanoušků. Já vím, že to není jednoduché, ale měli by dát Tomášovi šanci.

Petr Prokeš – Ne. Překážkou je věk a kvůli charakteru ho fanoušci „sežerou“

Souhlasím, že Tomáš Chorý je v tuhle chvíli špičkový český útočník. Koneckonců, trenér reprezentace Ivan Hašek se ocitl pod palbou kritiky, když vysokého forwarda neposlal do klíčové bitvy proti Gruzii. V 29 letech se ocitl na vrcholu kariéry. Z čistě fotbalového hlediska dává jeho očekávaný přestup do Slavie smysl.

Ale to je tak všechno. Už prvním varováním je poměrně vysoký věk. Dávat pomalu za třicetiletého chlapa bezmála 100 milionů korun je zkrátka příliš. Jasně, moje peníze to nejsou a může mi to být jedno, ale nedal by se za tenhle ranec pořídit zkrátka někdo mladší s potenciálem budoucího prodeje? Vždyť za podobnou částku koupila Sparta zahraniční opory Birmančeviće a Vindahla. Navíc zkušenost s podobně drahým Davidem Zimou je příliš čerstvá. Ten sice úplně nepropadl, ale jako nejdražší hráč v dějinách ligy rozhodně nehrál. Jako by ho stomilionová cenovka svazovala. Zvládne toto Chorý?

Nehledě na to, že jeho příchodem se opět zavírá cesta mladému Danielu Filovi, který zažil průlomovou sezonu v Teplicích. V přítomnosti Chorého bude pravděpodobně jeho minutáž mizerná. A bude se mu chtít na další hostování?

Největším trablem je ale přijetí fanoušků. Chorý se těší nálepce zákeřného hráče – i když trochu paradoxně viděl první červenou kartu v kariéře teprve minulý týden v Hamburku proti Turecku. V lize má čistý štít, i když pochybných zákroků bylo až běda. Dalším problémem jsou vyjádření, že miluje Spartu a v alkoholovém opojení skandoval Jude Slavie. To situaci ještě více vygradovalo. I přes prosby předsedy Jaroslava Tvrdíka či populárního spíkra Strašáka se obávám, že pokud nebude Chorý sypat góly od začátku jako Erling Haaland, tak ho v Edenu čeká pískot. Zkrátka některé hodnoty ani góly a úspěchy nepřebijí.

Na sociální síti X zní názory, že se jedná o největší úlet od doby nákupu divocha Martina Abrahama (což už je sice fotbalový pravěk, uznávám), či angažování trenéra Františka Straky. Oba nebyli přijati zrovna kladně, a déle než půl roku v Edenu nevydrželi. Mě spíše napadá paralela s jiným plzeňským bidlem, a to Michalem Krmenčíkem, který zamířil do červenobílých barev z Plzně před třemi lety. A dopadlo to fiaskem.

Přes to všechno do toho Slavia jde. Ale zbytečně si zahrává s ohněm. Tak jen pozor, ať se nespálí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz