Hlavní obsah

Souhrn odloženého 4. kola FORTUNA=LIGY: Sparta zažila gólové hody, Viktorka potrápila Slovácko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kateřina Borovcová / 90 minut

Odložené čtvrté kolo se opět neslo ve znamení vítězství favoritů, tedy až s výjimkou Brna, které se po krutém vyrovnání v nastavení muselo spokojit s bodem.

Článek

Sparta Praha – FC Praha 15:1

V úvodním zápase odloženého čtvrtého kola si Sparta s nováčkem první ligy poradila bez sebemenších problémů. Vedoucí tým tabulky svým soupeřkám od začátku pořádně zatápěl, ale FC Praha dokázala uniknout brzkému gólu zejména díky kvalitnímu zahušťování prostoru před bránou a gólmance Sáře Vršatové, která dříve ve Spartě působila. Právě Vršatová ale ve dvacáté minutě vyrazila míč před sebe, kde ho převzala Natalie Beckman, jež svou trefou započala letenskou kanonádu. O pouhých pár vteřin později se zajímavého centru zmocnila Adéla Trachtová, která hravě překopla brankářku a zvýšila vedení Sparty. Tři minuty poté se stejná hráčka blýskla spektakulárním gólem, který se jí podařilo vsítit, přestože byla k bráně otočená bokem a v podstatě na ni ani neviděla. V sedmnácté minutě hostům ještě více přitížila gólem hlavičkou Franny Černá. Sparta ukázala, že nemá brzdy, a nastřílela FC Praha neuvěřitelných patnáct gólů. Ve třicáté minutě sice Alice Boučková korigovala skóre, ale na blamáži to už nic nezměnilo. Letenské hráčky tak kosí jednoho soupeře za druhým a Slavia se na případnou obhajobu titulu bude muset pořádně nadřít.

Spartě lze v letošní sezóně vytknout jen máloco, snad jen ofsajdy by bylo radno v některých zápasech lépe hlídat, ale jinak je její prezentace v lize více než působivá. Na blížící se reprezentační dvojzápas s Běloruskem navíc Sparta vysílá hned deset hráček, jelikož se nominace nakonec zcela zaslouženě dočkaly i Radka Paulenová a Aneta Polášková.

Na branku čerstvé seniorské reprezentantky Radky Paulenové se podívejte zde:

Slavia – Slovan Liberec 3:1

Začátek zápasu byl charakterizován mírnou převahou Slavie, avšak defenziva Liberce v čele s gólmankou Terezou Fuchsovou jí dlouho skórovat nedovolila. Fuchsová si pro Pražanky připravila hned několik zázračných zákroků. Ve dvacáté minutě jí sice pomohla tyčka, ale o chvíli později svůj tým zachránila před nebezpečnou střelou Marianny Annest. O jedenáct minut později běžela Tamara Morávková z půlky hřiště sama na brankářku, ale Fuchsová její pokus vyrazila nad břevno. Slavia tak skóre otevřela až ve třicáté druhé minutě po centru Annest. Hlavička sešívaných sice mířila nad bránu, avšak o chvíli později Fuchsová vyrazila míč přímo před Molly McLaughlin, která pak už měla snadnou práci. Ve třicáté osmé minutě vedení zvýšila Nadja Stanović střelou zkraje šestnáctky.

Ve druhé půli domácí přidali i třetí gól, když byla po faulu kapitánky Liberce Anny Dlaskové odpískána penalta, již posléze proměnila Martina Šurnovská. Ačkoliv Fuchsová správně odhadla stranu, na kterou míč poletí, třetí brance obhájkyň titulu zabránit nedokázala. Srdnatý Liberec však nakonec dokázal snížit. V sedmdesáté osmé minutě poslala balón do brány hlavičkou Denisa Tenkrátová. Na rozdíl jediného gólu se hosté mohli přiblížit v osmdesáté páté minutě, když se po chybné rozehrávce Slavie míče zmocnila Denisa Skálová, jenže její pozemní střela těsně minula branku.

Byť si Pražanky v zápase zachovávaly dominanci, Liberec si vypěstoval řadu zajímavých příležitostí a na jeho výkonech lze pozorovat neoddiskutovatelný progres, zejména v rámci kombinační hry a kvality standardních situací.

Na góly se můžete podívat zde:

Pardubice – Lokomotiva Brno 1:1

Hráčky Lokomotivy si cestu do Pardubic zkrátily výrobou halloweenské dekorace z dýně a svůj entusiasmus přenesly i do utkání. Brno se projevovalo aktivněji a efektivně zamezovalo Pardubicím jakkoliv smysluplně kombinovat. Do obrovské šance se dostala především Andrea Holá, ale její slibné sólo z půlky hřiště nakonec zastavila Lucie Janíková. Domácím sice snaha nechyběla, avšak Brňanky jim balóny nikdy dlouho nenechaly, ale i přes převahu Moravanek skončil první poločas bez branek.

První gól rozesmutnil pardubické diváky v šedesáté třetí minutě, když vyslala Lucia Rumančíková nadýchaný centr na Lucii Liškovou, která zblízka bez problémů zakončila. V osmdesáté první minutě se do obrovské šance protlačili také domácí. Po přihrávce Denisy Neradové předvedla Janíková zajímavou otočku, ale Sofia Dupkalová lapila míč do svých rukavic. V nastavení se ale do úniku dostala Nikola Pražienková, která sice zprvu nastřelila brankářku, avšak poté se odraženého míče ujala Eliška Ptaszeková a vystřelila svému týmu bod.

Brno se i přes nečekanou bodovou ztrátu usídlilo na pátém místě tabulky a skupina o titul mu nyní uniká o osm bodů. Pardubice zůstávají i nadále poslední.

Viktoria Plzeň – Slovácko 1:2

Slovácko vstupovalo do zápasu v roli jednoznačného favorita, což ostatně potvrdilo hned v desáté minutě brankou mladé záložnice Markéty Jančářové. Viktorka se ale na utkání defenzivně výborně připravila, a tak se hosté v první půli k navýšení náskoku nedostali.

Po střídání na obou stranách ve druhé půli Plzeň ukázala i svou ofenzivní sílu, když v padesáté osmé minutě vyrovnala Kateřina Vithová. Remízový stav si však Západočešky ohlídat nedokázaly. Těsnou výhru Moravanek zařídila v sedmdesáté třetí minutě Darina Hrúziková, jež tak vstřelila již svůj sedmý gól v sezóně. S přestupem této mládežnické slovenské reprezentantky z Ružomberoku tak musejí být na jihovýchodě Moravy nadmíru spokojení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz