Hlavní obsah
Nakupování

Jak ušetřit při pečení cukroví

Foto: A. Barešová

Nejlepší způsob, jak ušetřit při pečení cukroví je vůbec ho nedělat, ale komu to nedá a má napjatý rozpočet, musí hledat kompromis.

Článek

Nejen v poslední době je horkým tématem šetření. Snažíme se šetřit, ale na druhou stranu jsme zvyklí docela rozhazovat, což se projevuje i tím, že se tolik nevaří doma, ale nakupují se hotovky.

Přiznám bez mučení, že nejsem přítelem hotových jídel, i když mi také nic jiného někdy nezbývá, pokud ale mohu, tak si raději uvařím sama. A to samé platí i o vánočním cukroví. Peču to, co máme rádi, každému něco a také něco pro příbuzné, takže je to zpravidla minimálně 6 druhů cukroví. Dělám to postupně a samozřejmě sháním suroviny od léta, když začnu sbírat ořechy a zavařovat rybízovou marmeládu. Bohužel letos jsem musela něco koupit, takže kdo má zahrádku, může právě o Vánocích využít svou úrodu. Jsou to asi nejdražší ingredience.

Moje maminka uměla opravdu šetřit, a tak jsem odkoukala některé její rady. Například pokud neměla dost vlašských ořechů, použila arašídy. Když jsem srovnala dnes ceny při nákupu, tak vyjdou o polovinu levněji než vlašáky. A tam, kde přijdou ořechy do těsta, lze ořechy namlít dohromady, na chuti se téměř nic nepozná. Každý uznává své recepty, někdo cukroví zásadně připravuje z mandlí, ale já na tradicích nelpím a baví mě experimentovat.

K další nejdražší položce nákupu pak patří máslo. Uznávám, je krásně voňavé, ale například můj manžel právě tuto vůni nesnáší, proto se nebojím do cukroví přidat heru. V dnešním nákupu jsem v nabídce porovnávala její cenu s máslem a vyšla přesně na třetinu. Do těsta to stačí a klidně se vsadím, že to ani nikdo nepozná. Ale do krémů bych to samozřejmě nedoporučila, tam to poznat je.

Abych zbytečně neplýtvala, dělám si každý rok rozpočet, kde si pod sebe napíšu jednotlivé suroviny potřebné na cukroví, vedle toho hmotnost potřebnou do všech druhů a pak to sečtu, abych nakoupila akorát. Kdo šetří, musí trochu počítat. A když to mám spočítané, nakoupím a dám se do díla.

Možná by někdo mohl namítnout, že máslo je máslo a rostlinný tuk není zdravý, arašídy nejsou dobré a podobné předsudky. Tak na to mám argument, že jedna z hlavních ingrediencí je cukr a ten taky není zrovna prospěšný, takže je nutné si odpovědět na základní otázku:

Je vůbec zdravé dělat cukroví?

Na tuto otázku si musí odpovědět každý sám, protože nemá smysl někomu sahat do svědomí a mluvit do životního stylu. I argument, že rostlinný tuk je nezdravý má protiargument:

Jíte sušenky a oplatky? A víte, co obsahují?

A pak je tu ještě takové to tvrzení: Přece jsou svátky, tak si nebudu odpírat!

O tomto argumentu vůbec nechci diskutovat, protože když si nechci odpírat, tak nebudu přemýšlet o tom, jak na tom ušetřit. Z toho vyplývá, že rozhodování, jak ušetřit na svátcích, je opravdu těžké, ale nabídla jsem alternativu, kterou mě kdysi naučila rodina i škola, plánování v kuchyni má něco do sebe. Protože koupit 1 kg cukroví za tisícovku není zrovna málo, je to pár kousků a kolik lidí se tím podělí?

A na závěr ještě taková myšlenka, jak si osladit svátky, nemít s tím zbytečnou práci a možná i prospět svému zdraví. Nakupujte ořechy, křížaly a sušené ovoce. Je to o hodně zdravější a určitě se nepřipálí v troubě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám