Hlavní obsah
Jídlo a pití

Letní salátové talíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

I když v našich končinách ještě preferujeme guláš, svíčkovou a vepřo-knedlo-zelo, stále větší oblibě se těší zeleninové saláty.

Článek

V létě se čerstvá zelenina hodí k osvěžení i ke zlepšení postavy. Po salátu se navíc člověku nechce usínat, naopak dostane pořádnou chuť do života. A kdo se nestravuje v restauraci, může si svůj oblíbený salátek připravit sám podle návodu.

Základem je salát nebo pekingské zelí. Omyté listy se natrhají a pokladou na dno talíře. Kdo má rád i teplou zeleninu, může přidat na salát teplou vrstvu zeleniny připravené v páře (aby neztratila živiny) nebo namíchat konzervovanou zeleninu podle své chuti. Do základu by neměla být přidána zelenina výrazné chuti (například konzervovaná na kyselo, ale můžete to vyzkoušet), nejlepší je například kořenová zelenina, fazolky, kukuřice. Ze syrových druhů zeleniny se hodí plátky ředkviček, nastrouhaná mrkev, celer, plátky okurek a okolí talíře ozdobte plátky nebo měsíčky rajčátek. Zelenina se dá obměňovat podle chuti. Na talíři vypadaji efektně například růžičky květáku nebo brokolice. Vařená zelenina vydrží v chladničce i několik dní a chutný salát je vykouzlený na požádání.

A na závěr to nejlepší: Základ salátu je připraven, teď můžete vytvořit svůj kulinářský vrchol. Nakonec se přidá přesně to, po čem právě prahne vaše srdce nebo o co požádá váš host. Například marinované kuřecí kousky, grilované maso, obalované řízečky, smažené sýrové kousky z eidamu či z nivy, ryba, konzerva s tuňákem, krabí tyčinky, vařené vejce, balkánský sýr, olivy, osmažená houska na másle – vaší fantazii se meze nekladou a určitě si pochutnáte na všem, co vás napadne.

K pohoštění patří i různé dochucovací prostředky – jogurtové omáčky, tatarská omáčka, olivový olej, hořčice (hodí se zejména na tuňáka), citrón, nakrájená.

A jeden tip nakonec:

Kdo si chce vzít salát na dobu oběda do práce, pak si jich pár může připravit dopředu do ledničky. Vezme se zavařovací sklenice, na dno se dá trochu olivového oleje, pár kapek citrónu, případně oblíbený ocet, může se přidat třeba pokrájený sýr, olivy, pak se přidají nakrájené papriky, rajčata, plátky okurek a navrch kousky ledového salátu tak, aby nebyl namočený do zálivky. Salát se jen zavíčkuje a v lednici pár dnů vydrží. Pak se vysype do mísy a přidají se ingredience podle vaší chuti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám