Článek
Nyní už na babičky jenom s láskou vzpomínám a někdy si v kuchyni čaruji, abych v zimě měla posílenou imunitu. A ani tady nechybí med. Každou zimu zkouším něco jiného a ochutnávám. Osvědčil se mi křen v medu, zázvor v medu, letos testuji oxymel. Název mi připomněl něco z dětství, tak to musím vyzkoušet. Můžete testovat se mnou.
Křen v medu jsem naložila tak, že jsem nastrouhaný křen zamíchala do medu a nechala v ledničce odležet. Obsahuje spoustu výživných látek. Užívala jsem si lžičku denně a moje obavy z toho, že mi uhoří krk, se nepotvrdily. Ten křen krásně zesládnul a byl tak výborně pikantní, že by to jistě jedly i děti.
Další rok jsem testovala zázvor, pár kořenů nastrouhala najemno na struhadle a poté smíchala s medem. Hmotu jsem uložila do ledničky a pak po lžičkách z ní vařila čaj. Vydrželo mi to dlouho, chutnalo. Dalo by se to využít i do zázvorové limonády ve studeném stavu, ale čaj byl bezva a v zimě se mi hodil. Další rok jsem zase naložila zázvor, akorát asi ve špatném poměru nebo jsem se dopustila jiné chyby. Zázvor byl nějaký šťavnatý a po čase mi ve sklenici začal plesnivět. Tak tady je asi lepší dodržet recept a raději víc medu než zázvoru.
Letos jsem objevila novinku, název mi připomněl nějakou medicínu z dětství, tak budu testovat oxymel. Jeden díl medu se smíchá s 3 díly jablečného octa. A pak se do směsi vloží bylinky (podle chuti a zdravotního neduhu), můžete přidat zázvor, česnek, chilli, křen nebo citrón. Bylinky sušené i čerstvé. Naložené nechat aspoň 3 týdny ve sklenici na tmavém místě, protřepávat a čekat, až to bude to pravé ořechové. Nakonec se nápoj přecedí přes plátýnko nebo umělé sítko, kov by nebyl to pravé. Oxymel prý je velmi léčivý, jsem na to zvědavá. Na první ochutnání asi bude lepší si ho přidat do vody, ale možná, až se uleží, tak překvapí.
A jaké recepty na imunitu máte vy?






